Πέντε από τα ωραιότερα μουσεία του κόσμου

Ειλικρινά δεν θεωρούμαι φανατική museumgoer, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εντυπωσιάζομαι ότι δεν κατανοώ τους ανθρώπους που μπορούν να περάσουν ώρες και ώρες κοιτάζοντας ζωγραφικής και γλυπτά.

Αυτό που με συνεπαίρνει περισσότερο είναι τα μουσεία. Είναι η αρχιτεκτονική  του σύγχρονου κόσμου πραγματικά. Σήμερα υπάρχουν πάνω από 55.000 μουσεία σε όλο τον κόσμο, διπλάσια σε σχέση με πριν από 25 χρόνια. Μέσα σε όλα αυτά τα νέα διεθνή ανοίγματα, είναι ζωτικής σημασίας  να μάθουμε ποια μπορείτε να επισκεφτείτε τώρα ή ποια θα ανοίξουν μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια.

01. Museu do Amanhã, Ρίο ντε Τζανέιρο
Το εντυπωσιακό κτίριο που σχεδιάστηκε από τον Santiago Calatrava είναι  ένα μουσείο επιστημών χτισμένος σε 15,000 τετραγωνικά μέτρα στο Pier Maua που ενσωματώνει μια τεράστια  πισίνα, κήπους και κυκλικά μονοπάτια. Η κύρια έκθεση στο “μουσείο του αύριο» είναι το πνευματικό τέκνο του φυσικού και κοσμολόγου Luiz Alberto Oliveira.

02. Shanghai Natural History Museum, Σανγκάη
Το κτίριο έχει το σχήμα ενός κέλυφους ναυτίλου, ένα από τα καλύτερα παραδείγματα της λογαριθμικής σπείρας που βρίσκονται στη φύση, και φαίνεται να  επεκτείνεται στους κήπους του πάρκου γλυπτικής  Jing’an . Τα φυσικά στοιχεία απεικονίζονται εντός κι εκτός με τη βόρεια πρόσοψη που αντιπροσωπεύει την κυτταρική δομή των φυτών και των ζώων και ρίχνει  σκιές κυττάρων  μέσα στους εκθεσιακούς χώρους.

3. La Cité Du Vin, Bordeaux
Άνοιξε φέτος το καλοκαίρι και δεν θα μπορούσε να είχε άλλο θέμα πέρα από την τέχνη της οινοπαραγωγής και στην ιστορία της, μετατρέποντας το ιστορικό κέντρο του Bordeaux  με ένα φουτουριστικό γεμάτο καμπύλες στυλ. Αυτό το επιβλητικό κτήριο με χρυσό και αλουμίνιο που “βλέπει” πάνω στο ποταμό Garonne  φαίνεται σαν να ξεχύνεται προς τον ουρανό όπως αντανακλά το κρασί μέσα σε ένα ποτήρι.

4.National Museum of Qatar, Doha
Αυτό το αριστούργημα του Jean Nouvel δείχνει μια σειρά αλληλοσυνδεόμενων λευκό δίσκων, εμπνευσμένο από το τριαντάφυλλο της ερήμου. Περιλαμβάνει το μαργαριταρένιο κολλιέ των 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων του Cartier που ανήκουν σε φιλότεχνο Sheikha Al Mayassa, ο οποίος είναι και ο ιδρυτής του μουσείου.

5. Fondation Louis Vuitton, Paris
Το Ίδρυμα Louis Vuitton, το οποίο μόλις άνοιξε πριν από ένα χρόνο, είναι ένα κέντρο για τη διεθνή σύγχρονη τέχνη που ανατέθηκε από Μορφωτικό Ίδρυμα του συγκεκριμένου brand μόδας. Η δομή έχει έντονο στροβίλισμα που θυμίζει σύννεφο χάρη στα 12 καμπυλωτά «ιστία» γεμάτα από χιλιάδες υαλοπίνακες. Θεωρείτε  tour de force για έναν από τους πιο διάσημους αρχιτέκτονες τον Καναδό Frank Gehry.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here