Πρόταση για dvd: Macbeth

Αν είναι κάτι για το οποίο όλοι αγαπάμε το σινεμά είναι γιατί μπορεί να μας φέρει πιο κοντά σε έργα ανεκτίμητης αξίας – ιδίως της λογοτεχνίας και της ποίησης, μια που πολύ συχνά είναι πηγή έμπνευσης των σεναριογράφων. Απόψε γνωρίζουμε τη σκοπιά του σκηνοθέτη Justin Kurzel για το “Macbeth” του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Η ιστορία λίγο πολύ γνωστή: ο Macbeth (Michael Fassbender) είναι βαρώνος του Glamis και ξάδερφος του Βασιλιά Duncan (David Thewlis) της Σκοτίας. Έπειτα από μία νίκη ενάντια σε επαναστάστες, ο Macbeth παίρνει έναν χρησμό από τρεις μάγισσες πως θα γίνει βασιλιάς της Σκοτίας. Αν και φιλόδοξος, ο Macbeth ανησυχεί για τις συνέπειες της προφητείας. Δε συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη γυναίκα του, τη Lady Macbeth (Marion Cotillard), που δε διστάζει να πείσει τον άντρα της και να βάλουν μπρος το σχέδιο της δολοφονίας του Duncan ώστε να πραγματοποιηθεί η προφητεία. Σύντομα, όμως, και οι δυο τους θα διαπιστώσουν πως είναι μεγάλο λάθος να προκαλείς τη μοίρα σου…

Οι σεναριογράφοι Todd Louiso, Jacob Koskoff και Michael Lesslie εμπνέονται από το κλασσικό έργο του Βάρδου και, αν και αλλάζουν εν μέρει την αφηγηματική ροή του έργου, έδωσαν στο σκηνοθέτη του “Snowtown” το δικό τους τρόπο με τον οποίο βλέπουν την ιστορία. Ο Kurzel με τη σειρά του, μετατρέπει τις τοποθεσίες των γυρισμάτων σε μία τεράστια σκηνή θεάτρου και τοποθετεί αναλόγως τους ήρωές του. Από τις μάχες στις κοιλάδες της Σκοτίας στον καθεδρικό Ely του Cambridgeshire και στο κάστρο του Bamburgh στο Northumberland, ο σκηνοθέτης δίνει τη θεατρικότητα που αξίζει στην τραγωδία του Σαίξπηρ, με τη φωτογραφική διεύθυνση της ταινίας, τα κοστούμια της βραβευμένης με Oscar για τη δουλειά της στην “Anna Karenina” Jacqueline Durran και τη μουσική επένδυση του Jed Kurzel που εμπνέεται από την κέλτική παραδοσιακή μουσική να είναι από τα δυνατά της σημεία.

Αν κι είναι εμφανές πως διάλογοι του έργου “κόπηκαν” για εξοικονόμηση κινηματογραφικού χρόνου, ο Kurzel πετυχαίνει αυτό που ήθελε: την εστίαση του θεατή στην ψυχοσύνθεση των δύο βασικών χαρακτήρων που δεν είναι άλλοι από το Macbeth και τη Lady Macbeth. Σε αυτό βοήθησε κι η εξαιρετική χημεία ανάμεσα στο Michael Fassbender και τη Marion Cotillard. Ο πρώτος αποδεικνύει πως μπορεί να είναι πολλά περισσότερα από τον Magneto των τελευταίων ταινιών “X-Men” της Marvel και πως έχει τη στόφα ηθοποιού που μπορεί να ανταποκριθεί σε απαιτητικούς ρόλους όπως του Macbeth. Όσο για τη Marion Cotillard έφερε στην επιφάνεια την περσόνα ενός γυναικείου χαρακτήρα που όλοι όσοι παρακολουθούμε θέατρο αγαπάμε… να μισούμε! Η αδίστακτα φιλόδοξη Lady Macbeth της βραβευμένης με Oscar Γαλλίδας ηθοποιού είναι μία σημαντική στιγμή της καριέρας της η οποία θα μπορούσε να την οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερες κινηματογραφικές και (γιατί όχι;) θεατρικές στιγμές.

Πρωταγωνιστούν: Michael Fassbender, Marion Cotillard, David Thewlis, Paddy Considine, Sean Harris, David Hayman, Elizabeth Debicki κ.α.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here