Πρόταση για dvd: Money Monster

Ο Lee Gates (George Clooney) είναι παρουσιαστής του “Money Monster”, μίας από τις πιο επιτυχημένες χρηματοοικονομικές εκπομπές, κι ετοιμάζεται να αναλύσει την πτώση του δείκτη μετοχών μίας μεγάλης εταιρείας που φιγουράριζε μέχρι τώρα ως επενδυτικό Κέρας της Αμάλθειας. Πριν καλά καλά αρχίσει η εκπομπή, όμως, ο Lee κι η ομάδα παραγωγής θα βρεθούν όμηροι του Kyle (Jack O’Donnell), ενός απελπισμένου άντρα που έχασε όλες τις οικονομίες του. Αρχικά ο Kyle επιτίθεται στον Lee θεωρώντας τον υπαίτιο που αυτός κι άλλοι ομοιοπαθείς μικρομέτοχοι που επένδυσαν στην Ibis και τον κατηγορεί πως τον παραπλάνησε. Καθώς όμως, το χρήμα πλέον είναι απλά δεδομένα που μεταφέρονται σε χρόνο dt μέσω των οπτικών ινών, οι υπεύθυνοι κρύβονται αλλού. Και καθώς όλα αυτά διαδραματίζονται ζωντανά στην τηλεόραση, ο Lee κι η σκηνοθέτις του “Money Monster”, Patty Fenn (Julia Roberts) προσπαθούν να φτάσουν στην αλήθεια για να σώσουν της ζωές τους. Μόνο που η αλήθεια, ακριβώς επειδή το χρήμα βρίσκεται στη μέση, είναι πολύ πιο βρώμικη απ’ όσο υπέθεταν πριν ξεκινήσουν την εκπομπή.

Η ταινία “Το Παιχνίδι του Χρήματος” είναι μία πρωτότυπη ιστορία των Jamie Linden («”Dear John”, 2010), Alan DiFiore (tv show “Grimm”) και Jim Kouf (“National Treasure”, 2004) σε σκηνοθεσία της Jodie Foster (ναι, της εξαιρετικής “Clarice” από τη “Σιωπή των Αμνών”!).

money-monster1Ας ξεκινήσω με ένα είδος fun fact, με αυτό να είναι ο George Clooney σε ρόλο παραγωγού – εκτός του πρωταγωνιστικού. Αν και αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, μια που όλοι γνωρίζουμε την ιδιαίτερη προτίμηση του ηθοποιού να υποστηρίζει με κάθε τρόπο παραγωγές που έχουν κοινωνικό ή πολιτικό χαρακτήρα. Αυτή τη φορά, ο Clooney στράφηκε στο (βρώμικο) κόσμο του χρήματος κι εμπιστεύθηκε τη διακεκριμένη ηθοποιό να φέρει την αποστολή εις πέρας από την καρέκλα του σκηνοθέτη. Η Jodie Foster με τη σειρά της δέχεται την πρόκληση.
Αποτέλεσμα; Στις οθόνες μας φτάνει ένα ατμοσφαιρικό θρίλερ που όχι μόνο βάζει το θεατή στα παρασκήνια των μεγάλων οικονομικών παιχνιδιών (μπορείτε να το πείτε και τζόγο) σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά του δίνει μία ακόμη πιο ενδελεχή οπτική στις συνέπειες που αυτό το τζογάρισμα φέρνει στον απλό κόσμο. Είτε στους ανθρώπους που στρέφονται σε τέτοιες ριψοκίνδυνες συναλλαγές με την ελπίδα να βελτιώσουν τη ζωή τους είτε σ’ εκείνους που στις πλάτες τους παίζεται αυτό το βρώμικο παιχνίδι. Η επόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζει η Foster είναι η αφήγηση της ιστορίας σε πραγματικό χρόνο και με την εξέλιξη ως επί το πλείστον να πραγματοποιείται στο στούντιο του “Money Monster”. Έτσι η σκηνοθέτις (η Foster!), με το κλειστοφοβικό κλίμα που δημιουργεί, χτίζει μία ροή που δημιουργεί αγωνία και που βάζει το θεατή να παρατηρήσει περισσότερο τους χαρακτήρες μέσα στο studio, καθώς τελικά… τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται στην τηλεόραση! Επιγραμματικά, θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει το “Παιχνίδι του Χρήματος” ως μία ευρηματική μίξη του πρόσφατου “The Big Short” με το κλασσικό “Network” του 1976.

Την προσοχή μας φυσικά τραβάει το πρωταγωνιστικό ντουέτο των George Clooney και Julia Roberts που συναντιούνται στα κινηματογραφικά πλατό δώδεκα χρόνια μετά τους “Ocean’s Twelve”. Ο George Clooney αφομοιώνει άριστα το χαρακτήρα του εκκεντρικού παρουσιαστή/οικονομικού αναλυτή Lee Gates που μαζί με την εξίσου δυναμική παρουσία της Julia Roberts ως Patty Fenn προσπαθεί να φτάσει στη ρίζα του προβλήματος… live!

Τέλος δε μπορούμε να αγνοήσουμε την ερμηνεία του Jack O’Connell στο ρόλο του ταραγμένου Kyle, που φέρνει επιδέξια στην επιφάνεια την απελπισμένη, όπως προανέφερα, ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα του. Μπορούμε, μάλιστα να θεωρήσουμε το ρόλο πολύ καλή “προπόνηση” για τον επερχόμενο ρόλο του εκλιπόντος σχεδιαστή Alexander McQueen.

Καλή διασκέδαση!
Πρωταγωνιστούν: George Clooney, Julia Roberts, Jack O’Connell, Dominic West, Caitriona Balfe, Giancarlo Esposito, Christopher Denham κ.α.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here