Πρόταση για dvd: The Impossible

Δεκέμβριος του 2004, παραμονή Χριστουγέννων: O Henry Bennett (Ewan McGregor) ταξιδεύει με τη γυναίκα του Maria (Naomi Watts) και τους τρεις γιους τους, Lucas (Tom Holland), Thomas (Samuel Joslin) και Simon (Oaklee Pendergast) στην Ταϊλάνδη για να γιορτάσουν εκεί τα Χριστούγεννα. Όλα μοιάζουν μαγικά στο εξωτικό θέρετρο, μέχρι που στις 26 Δεκεμβρίου θα χτυπήσει το φονικό τσουνάμι κι οι διακοπές όλων θα γίνουν ο χειρότερός τους εφιάλτης. Η οικογένεια χωρίζεται και τότε ξεκινάει ο αγώνας για επιβίωση. Η ελπίδα όμως ζει κι η κάθε ομάδα δε σταματά να ψάχνει τους άλλους.

Το ισπανικής παραγωγής “The Impossible” βασίζεται στην αληθινή ιστορία της οικογένειας Belón και συγκεκριμένα στις μαρτυρίες της María Belón. Προκειμένου τα γεγονότα της ταινίας να είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβή, η Belón συνεργάστηκε με το σεναριογράφο του “El Orfanato” (2007), ενώ τη σκηνοθεσία ανέλαβε και ο σκηνοθέτης του “El Orfanato”, J.A. Bayona.
Μπορεί η ταινία να βρίθει πλάνων καταστροφής, να έχει κάποιες σκληρές – ομολογουμένως – απεικονίσεις από τραύματα κι ένα μέρος της να φωτογραφίζει τον πόνο, την αγωνία και τη δυστυχία όσων έμελλε να βρίσκονται εκείνη τη μέρα στην Ταϊλάνδη κι όπου αλλού χτύπησε το φονικό κύμα. Το “The Impossible”, όμως, είναι και μία ταινία όπου πρωταγωνιστές είναι η ανθρωπιά και το μεγαλείο της αλληλεγγύης. Όταν βλέπεις μέσα στον κακό χαμό και στο χάος το Lucas να προσπαθεί να βοηθήσει τους γύρω του κι η προσπάθεια αυτή να έχει αποτέλεσμα δε μπορείς να μην ανατριχιάσεις ή – όπως συνέβη και με μένα, δεν το αρνούμαι – να μη δακρύσεις.

Δεν είναι ακριβώς χριστουγεννιάτικη η ταινία, σωστά. Συνήθως αυτήν την εποχή την τιμητική τους έχουν ταινίες όπως το franchise του “Home Alone”, η “Χριστουγεννιάτικη Ιστορία” σε διάφορες εκδοχές και το “Love Actually…”. Το μόνο κοινό που έχει η ταινία με τα Χριστούγεννα είναι πως το τσουνάμι που έπληξε την Ινδονησία εκείνη τη χρονιά έγινε την επομένη της 25ης Δεκεμβρίου. Και σίγουρα εκείνη τη χρονιά πολλά ακούσαμε κι ακόμα περισσότερα είδαμε για τον τρόμο και την οδύνη που σκόρπισε το τσουνάμι. Όταν, όμως, ξεδιπλώνεται μπροστά μας η αληθινή ιστορία, ακόμη και με αναπαράσταση, είναι αδύνατο να μείνει κανείς αδιάφορος. Αυτή η ανθρωπιά της ταινίας είναι που την κατατάσσει μ’ έναν ξεχωριστό τρόπο στο κινηματογραφικό χριστουγεννιάτικο “μενού”. Γιατί τα Χριστούγεννα είναι συνυφασμένα με την ανθρωπιά. Και νομίζω πως η ταινία δίνει μία ευκαιρία να αναλογιστούμε πως η ανθρωπιά δεν έχει ημερομηνίες.

Αναφορικά με το cast, τόσο ο Ewan McGregor όσο κι η Naomi εντυπωσιάζουν. Δύο ηθοποιοί με μία χαρακτηριστική γοητεία, δε δίστασαν – στην κυριολεξία – να “τσαλακωθούν” για τις ανάγκες των γυρισμάτων. Ειδικά η Naomi Watts – επιλογή της ίδιας της Maria Belón, καθώς την είχε εντυπωσιάσει η ηθοποιός στο “21 Grams” – σε αφήνει άφωνο. Δικαιολογημένη κατ’ εμέ κι η υποψηφιότητα της Watts για Όσκαρ εκείνη τη χρονιά. Μεγάλο highlight του cast τα τρία αγόρια που ενσάρκωναν τους γιους Bennett, ο Tom Holland (ναι, ο νέος Spidey!), ο Samuel Joslin κι ο Oaklee Pendergast. Ειλικρινά, και μόνο που τους αντικρίζει κανείς κατά τη διάρκεια της ταινίας αρκεί για να μην πάρεις τα μάτια σου λεπτό από τις εξελίξεις. Πολύ ευχάριστη έκπληξη επίσης μία μικρής διάρκειας εμφάνιση της Geraldine Chaplin – ναι, ναι της κόρης του αγαπημένου ”Σαρλό” aka Charlie Chaplin.

Σας εύχομαι να απολαύσετε την ταινία όπως κι εγώ… που σας το εγγυώμαι! Καλού κακού… έχετε και τα χαρτομάντηλα κοντά σας, κυρίες μου!

Πρωταγωνιστούν: Naomi Watts, Ewan McGregor, Tom Holland, Samuel Joslin, Oaklee Pendergast, Sönke Möhring, Geraldine Chaplin κ.α.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here