Πρόταση για βιβλίο: “Νυχτερινή Βάρδια”

To μυθιστόρημα του John le Carré που “λατρέψαμε” ως mini τηλεοπτική σειρά  με πρωταγωνιστή τον Tom Hiddleston…

Ο Jonathan Pine είναι ο διευθυντής νυχτερινής βάρδιας ενός πολυτελούς ξενοδοχείου της Ζυρίχης. Η αποστολή του, όμως, δεν είναι μόνο η ομαλή λειτουργία του θερέτρου για την ευχάριστη διαμονή των επισκεπτών. Αποστολή του είναι η συγκέντρωση πληροφοριών για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αναφορικά με έναν λαθρέμπορο όπλων και ναρκωτικών, του Richard Onslow Roper. Ο κίνδυνος να αποκαλυφθεί είναι μεγάλος, καθώς ο Roper είναι αδίστακτος προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τις εγκληματικές του συναλλαγές με καρτέλ ανά τον κόσμο. Αγνοώντας τον κίνδυνο και με τη δίψα της εκδίκησης να τον καίει, ο Jonathan ξεκινά ένα δύσκολο και μακρύ αγώνα δρόμου ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη. Την ίδια στιγμή, όμως, για το σκοτεινό δίκτυο του Roper που φτάνει σε υπηρεσίες αλλά και κυβερνήσεις, ο Jonathan θεωρείται αναλώσιμος.

Η “Νυχτερινή Βάρδια” είναι δημιουργία του μαιτρ της λογοτεχνίας κατασκοπίας, John le Carré. Τοποθετημένο χρονικά λίγο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, το μυθιστόρημα ταξιδεύει τον αναγνώστη σε Ζυρίχη, Αίγυπτο, Αγγλία και Κολομβία, ενώ ξετυλίγεται μία πλοκή γεμάτη ίντριγκα, ανατροπές και μυστικές ατζέντες και συμφέροντα. Η χρήση flash backs στη θητεία του Pine ως νυχτερινός διευθυντής του ξενοδοχείου Βασίλισσα Νεφερτίτη στο Κάιρο είναι ένα χρήσιμο εργαλείο προκειμένου ο le Carré να χτίσει τον ταραγμένο συναισθηματικά κόσμο του φαινομενικά φιλήσυχου Pine – δεν είναι απορίας άξιο πώς ένας πράος ξενοδοχοϋπάλληλος καταλήγει να καταδιώκει σχεδόν μόνος του έναν έμπορο όπλων;  Αριστοτεχνικά, όμως, σκιαγραφούνται και οι υπόλοιποι χαρακτήρες της ιστορίας, όπως η μικρή ομάδα των βρετανικών υπηρεσιών που επιστράτευσε τον Pine και βρίσκεται αντιμέτωπη με το Γολιάθ της διαφθοράς. Ο συγγραφέας που χάρισε στο αναγνωστικό κοινό τον “Κατάσκοπο που Γύρισε από το Κρύο” και το “Κι ο Κλήρος Έπεσε στο Smiley” προσφέρει άλλη μία δυνατή εμπειρία στους φίλους του κι υπόσχεται την ίδια αίσθηση σασπένς που υπάρχει σε όλα τα έργα που προηγήθηκαν (και που ακολούθησαν) τη “Νυχτερινή Βάρδια”.

Η “Νυχτερινή Βάρδια” μεταφέρθηκε και σε mini τηλεοπτική σειρά από το BBC με πρωταγωνιστές τους Tom Hiddleston, Hugh Laurie κι Elizabeth Debicki και τον ίδιο το John le Carré σε θέση παραγωγού.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο John le Carré γεννήθηκε το 1931 στο Dorset της Αγγλίας κι είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου της Βέρνης και του Lincoln College της Οξφόρδης. Θα μπορούσε να πει κάποιος πως η πενταετής του θητεία (1959 έως 1964) στο Βρετανικό Διπλωματικό Σώμα έγινε η πηγή έμπνευσής του ώστε να ασχοληθεί με τη λογοτεχνία κατασκοπίας. Το τρίτο του βιβλίο «Ο Κατάσκοπος που Γύρισε από το Κρύο» του 1963 είναι αυτό που του εξασφάλισε τη διεθνή καταξίωση που εδραιώθηκε με το πέρασμα του χρόνου με τίτλους όπως “Ένας Τέλειος Κατάσκοπος”, “Μια Μικρή Πόλη στη Γερμανία” και “Το Τραγούδι της Ιεραποστολής”. Το συγγραφικό του έργο αναγνωρίστηκε και με διεθνή βραβείο, όπως το Somerset Maugham και το τιμητικό Diamond Dagger, με πιο σημαντική αναγνώριση, φυσικά, εκείνη του αναγνωστικού κοινού που εξακολουθεί να βρίσκει μία ξεχωριστή θέση για τα βιβλία του le Carré στη βιβλιοθήκη του – κι όχι μόνο, βεβαίως.

Βιβλία του John le Carré όπως “Ο Ράφτης του Παναμά”, “Ο Επίμονος Κηπουρός” και “Ο Ποιοτικός Φόνος” έχουν μεταφερθεί με επιτυχία, εμπορική και κριτική, στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.
the-night-shwift1

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here