Σημειωματάριο του Freddie Mercury σε δημοπρασία

Το τετράδιο περιλαμβάνει στίχους και προσχέδια περιόδου τριών ετών.

Ένα σημειωματάριο που ο frontman των Queen χρησιμοποιούσε για τους στίχους των τραγουδιών της μπάντας για τρία χρόνια πρόκειται να δημοπρατηθεί στις 29 Ιουνίου από τον οίκο Bonham στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την τιμή εκκίνησης να εκτιμάται μεταξύ 50.000 και 70.000 λιρών. Στο τετράδιο περιλαμβάνονται στίχοι του Freddie Mercury αλλά και των υπόλοιπων μελών της μπάντας από το 1988 έως το 1991, δηλαδή περίπου δεκαεννέα τραγουδιών από δύο albums αλλά κι αποσπάσματα αυτών.

Το συγκλονιστικό είναι πως περιλαμβάνονται και οι στίχοι των τραγουδιών «Too Much Love Will Kill You» από το album «The Miracle» του 1989 και του κλασσικού πια «The Show Must Go On» από το «Innuendo» του 1991. Και τα δύο τραγούδια εκπέμπουν μία σπαραχτική αύρα, καθώς γράφτηκαν το διάστημα που ο Mercury είχε διαγνωστεί με AIDS.

Ο Stephen Maycock, ειδικός σύμβουλος σε αναμνηστικά αντικείμενα καλλιτεχνών, χαρακτηρίζει το σημειωματάριο ως ένα μοναδικό ντοκουμέντο. «Βλέπουμε και πουλάμε παρτιτούρες με στίχους από διάφορους καλλιτέχνες, τα οποία, όμως είναι πάτα ένα φύλλο χαρτί με ένα τραγούδι. Ένα τετράδιο που περιλαμβάνει δουλειά τριών ετών είναι κάτι ξεχωριστό, δε νομίζω πως υπάρχει κάτι αντίστοιχο».

Εμφανής είναι η δυναμική των στίχων του «The Show Must Go On», που γράφτηκε κυρίως από τον Brian May. Αυτό συμβαίνει γιατί απεικονίζουν τις προσπάθειες του Mercury να συνεχίσει να τραγουδάει παρά την ασθένειά του. Μάλιστα στο σημείο του τραγουδιού «My soul is painted like the wings of butterflies / Fairytales of yesterday will grow but never die…» μπορεί κάποιος να δει πως ο τελικός στίχος «I can fly, my friends» έχει γραφτεί με μολύβι ως διόρθωση για το προσχέδιο που έγραφε «Forever, my friends».

Ο May κάποτε είχε αναφέρει πως ο Freddie Mercury μετά βίας στεκόταν όρθιος για την ηχογράφηση του τραγουδιού, το οποίο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1991, έξι μόλις εβδομάδες πριν το θάνατο του τραγουδιστή σε ηλικία 45 ετών.

Freddie Mercury notpead

 

«Είναι ένα συγκινητικό ντοκουμέντο της περιόδου και ταυτόχρονα μία απόδειξη της δημιουργικής ενέργειας των Queen.» δηλώνει ο Maycock. «Παρά την ασθένεια και την ευάλωτη κατάσταση του Mercury, οι ιδέες εξακολουθούσαν να υπάρχουν. Η ερμηνεία του στο τελευταίο album ήταν εξαιρετική παρά την αδυναμία του κι οι φωνητικές του ικανότητες πέρα από κάθε προσδοκία. Αυτό εδραίωσε τη σημαντική του θέση στην ιστορία της μουσικής.

Υπάρχουν πολλοί συλλέκτες που θα ήθελαν αυτό το σημειωματάριο. Κι αυτό γιατί ήταν τόσο προσωπικό, μια που ο Freddie Mercury το είχε μαζί του για τρία χρόνια. Αυτή η αμεσότητα του τραγουδιστή με το τετράδιο δίνει την αίσθηση μίας εγγύτερης σύνδεσης με τον Mercury και την ιστορία του».

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here