Τα χρώματα της Pantone: από το design μέχρι και στα μαλλιά μας

Κάθε χρόνο, τον Δεκέμβριο, το αμερικάνικο Ινστιτούτο Pantone επιλέγει “ΤΟ” χρώμα της επόμενης χρονιάς, βασιζόμενο στις τάσεις της μόδας και του design. Η ανακοίνωση αυτή μεταφέρεται αμέσως σε όλο τον πλανήτη, τόσο στον κόσμο της διακόσμησης όσο και στα προϊόντα κατανάλωσης, με αποτέλεσμα να βλέπουμε πλέον παντού αυτά τα χρώματα.

Για το 2016, η Pantone έκανε μία ανακοίνωση που εξέπληξε πολλούς, καθώς δεν αναφέρθηκε σε ένα αλλά σε δύο χρώματα ως “τα χρώματα της χρονιάς”. Πρόκειται για το Rose Quartz και το Serenity. Ένα αρκετά κλασσικό -με δόση παλαιότητας και ρομαντισμού- ροζ κι ένα αρκετά απαλό μπλε. Χωρίς να θέλει να προωθήσει ένα από τα δύο, μας έδωσε μία μίξη των δύο αποχρώσεων, που θυμίζει αρκετά μία πανέμορφη ανατολή του ηλίου.


Για να δικαιολογήσει την επιλογή του, το Ινστιτούτο εξήγησε ότι τα δύο χρώματα αντιπροσωπεύουν μία ισορροπία μεταξύ του “ζεστού ροζ” και και του “ήρεμου αλλά πιο ψυχρού μπλε” που δείχνει την σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων, το εύ ζην, την ειρήνη όπως επίσης και το νόημα της τάξης, καθώς έχουν μία βαθιά επιρροή στην ψυχολογία των ανθρώπων, δείχνοντας την ανάγκη τους για ασφάλεια.

Καθώς τα χρώματα αυτά είναι απαλά, είναι πολύ πιο εύκολα να χρησιμοποιηθούν είτε συνδυάζοντας τα μεταξύ τους είτε με άλλες αποχρώσεις.
Είναι εντυπωσιακό πάντως, το πόσο εύκολα “αφομοιώθηκαν” σε πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, από τη διακόσμηση (όπως ήταν φυσικό) μέχρι στα χρώματα των μαλλιών.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here