“Ερωτόκριτος”: Η δύναμη της θεατρικής αφήγησης & της μουσικής

Χαρά Γιώτα & Ιωάννης Μπάστας

Αυτόνομο ποιητικό σύμπαν απίστευτου πλούτου και αφηγηματικής δύναμης, ο αναγεννησιακός ‘Ερωτόκριτος” δίνει έναυσμα για μια σύγχρονη ανάγνωση. Ο ‘Ερωτόκριτος’ επιστρέφει στη θεατρική σκηνή με την Αργυρώ Χιώτη να υπογράφει τη σύλληψη- σκηνοθεσία της παράστασης και τον Ευθύμη Θέου την δραματουργική επεξεργασία -διασκευή της πολλά υποσχόμενης παραγωγής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ).

Αργυρώ Χιώτη, φωτ Παναγιώτης Βαξεβάνης.

Μια σύγχρονη ανάγνωση που υπερβαίνει τις δομές

Η παράσταση που κάνει πρεμιέρα τη Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023,
στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, βουτά στο σύμπαν του ‘Ερωτόκριτου’ με ελευθερία για να φωτίσει κομμάτια που εκφράζουν καίρια ζητήματα σε σχέση με τα όρια της ανθρώπινης θέλησης απέναντι στις εκάστοτε κοινωνικές νόρμες και την υπέρβαση τους. Ακολουθώντας τη βασική δομή της συναρπαστικής ιστορίας του Κορνάρου, η παράσταση επικεντρώνεται στη μορφή της Αρετούσας. Μιας γυναίκας που δεν αφήνεται παθητικά στου ‘κύκλου τα γυρίσματα’. Μιας γυναίκας που διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα.

Θεοδώρα Λούκας & Γιάννης Χαρίσης, φωτ Mike Rafail

Δύο αφηγητές – ποιητές μας οδηγούν στην ιστορία. Η μορφή της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ξεπηδούν μέσα από το σύνολο των ερμηνευτών παίρνοντας τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο. Οι κονταρομαχίες γίνονται χορευτικοί αγώνες. Και οι καντάδες γίνονται ένα κράμα ηλεκτρικού μπάσου με πιάνο και τσέλο, σαν αυτοσχεδιαστική μουσική με μπαρόκ νότες.

Αίγλη Κατσίκη & Κωστής Καπελλίδης, φωτ Mike Rafail

Η δύναμη της αφήγησης και της μουσικής

Η παράσταση ακολουθεί έναν οικείο για το σύγχρονο θέατρο κώδικα, που δίνει έμφαση στη δύναμη της αφήγησης και, κυρίως, της μουσικής. Όλα γεννιούνται και εξελίσσονται μέσα στη μουσική. Στη μουσική που αντηχεί συνεχώς από τις λέξεις και που αποτελεί, ταυτόχρονα ουσιαστικό μέσο της ίδιας της πλοκής του έργου. Η μουσική είναι η πρώτη ύλη της παράστασης. Αντλεί δύναμη από τη μουσικότητα του λόγου και των σωμάτων και συνθέτει μια συνολική εμπειρία που στοχεύει καταρχάς στις αισθήσεις.

Άννα Κόπακα & Κωνσταντίνος Χειλάς , φωτ Mike Rafail

Στο έργο ενσωματώθηκε ένα ποίημα που γράφτηκε ειδικά για την παράσταση από την συγγραφέα Rahil Fallahfar που ζει στην Τεχεράνη και αγωνίζεται αυτή τη στιγμή για στοιχειώδη ζητήματα που αφορούν τις γυναίκες και όχι μόνο.

Ιωάννα Δερμετζίδου & Παναγιώτης Παπαϊωάννου, φωτ Mike Rafail

“Ερωτόκριτος”: Το έμμετρο Αναγεννησιακό ερωτικό μυθιστόρημα του Βιτσέντζου Κορνάρου

Ο Ερωτόκριτος, το έμμετρο ερωτικό μυθιστόρημα της Κρητικής Αναγέννησης, γραμμένο από τον Βιτσέντζο Κορνάρο (1553 – 1614) κυκλοφόρησε αρχικά σε χειρόγραφα και διασώθηκε σε μεγάλο βαθμό, μέσω της προφορικής του παράδοσης. Αποτελείται περίπου από δέκα χιλιάδες στίχους και εκδόθηκε για πρώτη φορά στη Βενετία το 1713. Στο θέατρο ανεβαίνει από τη Μαρίκα Κοτοπούλη το 1929, σε διασκευή του Θεόδωρου Συναδινού και σκηνοθεσία Σπύρου Μελά. Η ιστορία του Ερωτόκριτου είναι γραμμένη σε μια γλώσσα που, όπως την περιγράφει ο Γιώργος Σεφέρης «εκφράζει με σταθερό χαρακτήρα, την ευαισθησία του κόσμου που τη μιλούσε». Μια γλώσσα που έρχεται από το παρελθόν και μας συνδέει με τη λαϊκή μας παράδοση. Μια γλώσσα που μας συγκινεί και μας ταξιδεύει.

Συντελεστές Παράστασης

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη

Διασκευή-Δραματουργική επεξεργασία: Ευθύμης Θέου

Συγγραφή ποιήματος: Rahil Fallahfar

Σκηνικός Χώρος: Εύα Μανιδάκη

Κοστούμια: Άγγελος Μέντης

Μουσική Σύνθεση- coaching μουσικών: Λόλα Τότσιου

Κίνηση: Σοφία Παπανικάνδρου, Δημήτρης Σωτηρίου

Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Βοηθόςσκηνοθέτριας: Βίκη Κίτσιου

Βοηθός σκηνογράφου / ενδυματολόγου: Έλλη Ναλμπάντη

Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου

Καλλιτεχνικός συνεργάτης: Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

Οργάνωση παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη

Διανομή:

Ποιήτρια – Φροσύνη: Θεοδώρα Λούκας

Ποιητής – Πεζόστρατος: Γιάννης Χαρίσης

Αρετούσα: Αίγλη Κατσίκη, Άννα Κόπακα,  Ιωάννα Δερμετζίδου, Χαρά Γιώτα

Ερωτόκριτος: Κωστής Καπελλίδης (ηλεκτρικό μπάσο / κρουστά)

Ερωτόκριτος: Κωνσταντίνος Χειλάς(πιάνο)

Ερωτόκριτος: Ιωάννης Μπάστας (σαξόφωνο)

Βασιλιάς: Παναγιώτης Παπαϊωάννου

Μουσικοί:

Ναταλία Γιαννάκη (πιάνο), Αλίκη Μάρδα (βιολοντσέλο)

Πληροφορίες

Πρεμιέρα: Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2)


Επιμέλεια κειμένου, Λένα Παπαχριστοφίλου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here