Τι συμβαίνει στο SIFFY Festival της πανέμορφης Σκοπέλου;

 

Κάτι ξεχωριστό διαδραματίζεται στο καταπράσινο νησί των Σποράδων κάθε Αύγουστο

Για έβδοµη χρονιά φέτος στη Σκόπελο διοργανώνεται το Διεθνές Νεανικό Κινηµατογραφικό Φεστιβάλ Σκοπέλου (SIFFY). Είναι ένα εβδοµαδιαίο φεστιβάλ κινηµατογράφου για παιδιά ηλικίας 8 – 18 ετών, το µοναδικό στην Μεσόγειο, για τη διοργάνωση του οποίου απαιτείται προετοιµασία ενός έτους.

Δεκαπέντε παραγωγοί-σκηνοθέτες (filmmakers) απ’ όλο τον κόσµο καλούνται να συνεργαστούν µε περίπου 100 παιδιά για επτά ηµέρες και να τα βοηθήσουν να δηµιουργήσουν µόνα τους ταινίες µικρού µήκους! Τα παιδιά γίνονται σκηνοθέτες , σεναριογράφοι, ηθοποιοί στις δικές τους ταινίες. Κάθε χρόνο το φεστιβάλ έχει ένα θέµα σχετικό µε το νησί της Σκοπέλου. Το φετινό θέμα είναι «Η Μητέρα Γη».

096d530c0a8db9a724e028a6d7adb31f_original

Ένα εκπληκτικό, λοιπόν, project γα τα νέα παιδιά του νησιού και για την Σκόπελο στο σύνολό της. Όταν ρωτήσαμε την Jill Somer, Associate Director του Skopelos Foundation of the Arts και ιθύνοντα νου του Φεστιβάλ, ποιο ήταν το κίνητρο πίσω από την δημιουργία του μας απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη “100% τα παιδιά”. “Πιστεύουμε”, συμπληρώνει, “ότι αξίζουν όλες τις ευκαιρίες που μπορούν να διαχειριστούν ως παιδιά. Και αυτή θα πρέπει να είναι μία από τις πολλές εκπαιδευτικές ευκαιρίες που θα έπρεπε να έχουν σε νεαρή ηλικία ώστε να μπορέσουν να μεγαλώσουν και να γίνουν παραγωγικά μέλη της ελληνικής κοινωνίας”.

Η μεγάλη επιτυχία του Φεστιβάλ που κάθε χρόνο γίνεται και μεγαλύτερη και η θερμή ανταπόκριση των κατοίκων του νησιού φαίνεται να την δικαιώνει. “Αυτό που ονειρευόμαστε είναι να προσφέρουμε αυτή τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, αλλά και να καταφέρουμε να τα στείλουμε σε άλλα φεστιβάλ σε ολόκληρο τον κόσμο για να μπορέσουν να έρθουν σε αλληλεπίδραση με την παγκόσμια κοινότητα και να διανθίσουν τις πολιτισμικές τους εμπειρίες”, δηλώνει ενθουσιασμένη.

 

 

Και πράγματι, φαίνεται ότι το νησί αυτό των Σποράδων αποτελεί το ιδανικό σκηνικό για μια ταινία, πόλο έλξης μικρών και μεγάλων κινηματογραφιστών και μια ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Τι είναι όμως αυτό που το κάνει μοναδικό; Η Jill Somer εξηγεί: “Η Σκόπελος είναι το πιο πράσινο νησί της Ελλάδας. Η αντίθεση του φωτός, η αρχιτεκτονική των χρωμάτων και το υπέροχο περιβάλλον κάνουν το νησί το τέλειο σκηνικό για τις ταινίες του SIFFY.”

Και το νησί είναι τόσο όμορφο που και η ίδια δυσκολεύεται να ξεχωρίσει τις ομορφιές του. “Δεν υπάρχει κάποιο σημείο στη Σκόπελο που να μπορούμε να πούμε ότι είναι πιο όμορφο από το άλλο. Εξαρτάται από το τι αναζητά κανείς, από το ήσυχο, γραφικό χωριό της Σκοπέλου με τα χαλικόστρωτα δρομάκια που οδηγούν στην υπέροχη ακροθαλασσιά, μέχρι το εντυπωσιακό σκηνικό που δημιουργούν τα όμορφα πεύκα όταν έρχονται σε αντίθεση με το μπλε-πράσινο κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου. Θέλεις να βρεθείς στο βουνό; Μπορείς να πας στο Παλούκι με τα πανέμορφα κυπαρρίσια να στέκουν δίπλα σε βυζαντινά μοναστήρια, όπου η θέα της πόλης κόβει την ανάσα. Η Σκόπελος προσφέρει κάτι για όλους”.

skopelos.net_skopelos_town_03
Στη διάρκεια του SIFFY, τα παιδιά ενηµερώνονται από ανθρώπους, των οποίων το επάγγελµα σχετίζεται άµεσα µε τη γη έτσι ώστε να αποκτήσουν ερεθίσµατα και ιδέες για τη δηµιουργία των ταινιών. Όλες οι ταινίες θα προβληθούν την τελευταία µέρα, 2 Αυγούστου στις 21:00 µ.µ. του φεστιβάλ στο αµφιθέατρο του Πεπαρήθειο Δηµοτικού Σχολειού Σκοπέλου.

Η εμπειρία που προσφέρεται επομένως στα παιδιά είναι μοναδική. “Ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που προσφέρει το SIFFY στα παιδιά είναι η δυνατότητα να εργαστούν με καταξιωμένους διεθνείς σκηνοθέτες μέσα στο δικό τους περιβάλλον μαθαίνοντας σκηνοθεσία” δηλώνει η Νόρα Στέφου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του SIFFY. “Σημαντικό βέβαια είναι και το γεγονός ότι τα παιδιά μαθαίνουν στοιχεία της ελληνικής παράδοσης και κληρονομιάς και τα εκφράζουν μέσω των ταινιών τους. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι προσφέρει μια εκπληκτική ευκαιρία στα παιδιά ώστε να βιώσουν τη συνεργασία μέσω του κινηματογράφου, των καλλιτεχνών και της κοινότητας. Μαθαίνοντας να εκφράζουν τις ιδέες τους μέσω μιας ταινίας, διδάσκονται την ικανότητα να επικοινωνούν με την διεθνή κοινότητα νέων σκηνοθετών”, συμπληρώνει.

cropped-10624918_10152624720009123_8367978194185025104_n2

Και φέτος οι καλύτερες ταινίες του SIFFY θα προβληθούν σε φεστιβάλ του εξωτερικού, ενώ παλαιότερες ταινίες έχουν προβληθεί στην Κίνα, την Αγγλία, την Κορέα, την Ισπανία και σε πολύ γνωστά φεστιβάλ στις Ηνωµένες Πολιτείες. Αρκετές από αυτές, μάλιστα, έχουν κερδίσει κινηµατογραφικά βραβεία, γεγονός που ήταν ακόμη πιο συναρπαστικό για τα παιδιά που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ, γιατί τους έδωσε τη δυνατότητα να ταξιδέψουν σε μακρινές χώρες όπως την Κορέα, την Ισπανία και τις Ηνωµένες Πολιτείες για τη συµµετοχή τους σε άλλα φεστιβάλ.

19958916_10155710290024728_9054882945507193538_n

 

Το 2017 το SIFFY ξεκινά στις 25 Ιουλίου, ενώ οι ταινίες θα προβληθούν στις 2 Αυγούστου. Περισσότερες πληροφορίες για το SIFFY, ταινίες που δημιούργησαν τα παιδιά κατά τις προηγούμενες χρονιές και πολλά ακόμη ενδιαφέροντα θα βρείτε επισκεπτόμενοι την επίσημη ιστοσελίδα του Φεστιβάλ. (info@skopart.org

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here