Τι θα λέγατε για λίγο «Amadeus» για βιολί και πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών;

Τέσσερα απαιτητικά ρεσιτάλ σε δύο μόνο ημέρες, είκοσι δύο δεξιοτεχνικά έργα και δύο νεαροί υπερταλαντούχοι ερμηνευτές! Ο βιολονίστας Νοέ Ινουί και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος ενώνουν τις δυνάμεις τους σε ένα τολμηρό καλλιτεχνικό εγχείρημα: παρουσιάζουν σονάτες και παραλλαγές του Μότσαρτ για βιολί και πιάνο σε ένα διήμερο αφιέρωμα στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος που τιτλοφορείται «Amadeus» (Παρασκευή 15 και Κυριακή 17 Απριλίου).

Το ντουέτο Ινουί-Βαρβαρέσου είναι ένας «συνδυασμός ακαταμάχητος». Από την πρώτη τους μουσική συνάντηση, το 2011, συνειδητοποίησαν ότι μπορούν να συνεργαστούν με τον πιο γόνιμο τρόπο, καθώς μιλούν την ίδια μουσική γλώσσα που γίνεται αμέσως αντιληπτή από το ακροατήριό τους. Γι’ αυτό, όπου κι αν εμφανίζονται, εισπράττουν την ενθουσιώδη υποδοχή του κοινού.

Βασικό κορμό του αφιερώματος αποτελούν οι τεχνικά απαιτητικές 16 Σονάτες για βιολί και πιάνο, αριστουργήματα της ώριμης περιόδου του Μότσαρτ. Ο κορμός αυτός συμπληρώνεται από μερικές ημιτελείς συνθέσεις του για βιολί και πιάνο καθώς και από έργα με θέματα και παραλλαγές.

Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ (1756-1791) άρχισε να συνθέτει σονάτες για βιολί σε ηλικία πέντε ετών. Ο μεγάλος Αυστριακός, ύστερα από αυτούς τους πρώιμους πειραματισμούς του, συνέχισε να γράφει παρτιτούρες για τον συγκεκριμένο συνδυασμό μουσικών οργάνων. Αυτές οι παρτιτούρες συνιστούν το κύριο σώμα της εργογραφίας του για βιολί και πιάνο, το οποίο και θα ερμηνεύσουν στο σύνολό του οι Ινουί και Βαρβαρέσος στα ρεσιτάλ τους στο Μέγαρο.

Η κάθε ημέρα περιλαμβάνει δύο ρεσιτάλ, ένα απογευματινό (ώρα έναρξης 18:00) και ένα βραδινό (20:30)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here