Μία ιστορίας αγάπης απίστευτα διαφορετική απ’όσα ξέραμε μέχρι τώρα
Ο έφηβος Ρικάρντο θα ερωτευτεί τη Λίλι, μία μικρή Χιλιανή, η οποία στην κυριολεξία του ψήνει το ψάρι στα χείλη. Είναι σίγουρος πως αυτή κι η αδερφή της κρύβουν κάποιο μυστικό, αλλά ποσώς τον ενδιαφέρει. Όταν όμως αποκαλυφθεί αυτό το μυστικό κι οι δύο κοπέλες εξαφανιστούν μυστηριωδώς, ο Ρικάρντο μένει μόνος με τη γλυκόπικρη ανάμνηση της «μικρής του Χιλιανής».
Τα χρόνια περνούν κι ο Ρικάρντο ζει πια, όπως ονειρευόταν, στο Παρίσι. Κι εκεί που πιστεύει πως η ζωή του είναι φυσιολογική, η «μικρή Χιλιανή» θα εμφανιστεί μπροστά του πάλι ξαφνικά, όπως ακριβώς είχε εξαφανιστεί τότε στο Περού. Για να ξαναφύγει. Και πάλι από την αρχή. Και κάπως έτσι ξεκινά ένας φαύλος κύκλος έρωτα κι απογοητεύσεων, με φόντο το Παρίσι, το Λονδίνο, το Τόκυο, τη Μαδρίτη. Πόσα πρόσωπα μπορεί να έχει πια ο έρωτας, αλλά κυρίως… πού κρύβεται η αλήθεια του;
Ο Περουβιανός συγγραφέας, Μάριο Βάργκας-Λιόσα, συνθέτει μία καλογραμμένη ιστορία αγάπης, η οποία δε μπορεί να συγκριθεί με ό,τι ίσως γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Αυτό συμβαίνει γιατί αυτή η αγάπη περιπλέκεται περίτεχνα με τον πόνο και την αγωνία που ο έρωτας προκαλεί. Κι όλα αυτά μέσα σ’ έναν κυκεώνα κοινωνικοπολιτικών αλλαγών πρώτα στο Περού (από εκεί, άλλωστε, αρχίζει η ιστορία του Ρικάρντο) και στη συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. Ο συγγραφέας δημιουργεί με μεγάλη δεξιοτεχνία καταστάσεις για το Ρικάρντο και το «παλιοκόριτσό» του που από τη μία μας συγκινούν κι από την άλλη μπορούν ακόμη να μας εξοργίζουν. Άλλωστε, αυτό δεν είναι μερικές φορές ο έρωτας; Μία τρελή διαδρομή που θυμίζει το τρενάκι του λούνα παρκ που μας τρομάζει και συνάμα μας σαγηνεύει; Παράλληλα με τη βοήθεια της ιστορίας του Ρικάρντο που ταξιδεύει στον κόσμο, ο Βάργκας-Λιόσα φωτογραφίζει μέσα από τη γραφή του όχι μόνο τοποθεσίες αλλά και διαφορετικές κουλτούρες και ήθη, κάνοντας και το θεατή να ταξιδεύει μαζί με το ήρωα του συγγραφέα.
Επιγραμματικά, το «Παλιοκόριτσο» είναι ένα ιδανικό ανάγνωσμα για όσους θέλουν το βιβλίο να τους προκαλεί συγκινήσεις, να τους ταξιδεύει και να τους διδάσκει.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα:
Ο Μάριο Βάργκας-Λιόσα γεννήθηκε στην Αρεκίπα του Περού το 1936. Πρόκειται, μάλιστα για έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς και δοκιμιογράφους της Λατινικής Αμερικής. Δίκαια, καθώς το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Η Πόλη και Τα Σκυλιά» που εκδόθηκε το 1960 έκανε αμέσως αίσθηση, ενώ επίσης τον ανέδειξε και στο συγγραφικό στερέωμα. Στο συνολικό του έργο συγκαταλέγονται αξιόλοιγοι τίτλοι, όπως «Η θεία Χούλια κι ο Γραφιας», «Το Όνειρο του Κέλτη» και «Ο Άνθρωπος που Έλεγε Ιστορίες». Το 2010 ο Μάριο Βάρκας-Λιόσα βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το έργο του.
Το «Παλιοκόριτσο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ σε μετάφραση Μαργαρίτας Μπονάτσου.
Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου