To Variety τιμά φέτος πέντε δυναμικές γυναίκες

Ειδικό τεύχος για τη Νέα Υόρκη παρουσιάζει τους σκοπούς που αποφάσισαν να υπηρετήσουν

                Σε ένα ειδικό τεύχος του περιοδικού Variety για τη Νέα Υόρκη, πέντε γυναίκες αποκτούν περίοπτη θέση στις σελίδες του. Ο λόγος; Χρησιμοποιούν τη φήμη τους για να εφιστήσουν την προσοχή του κόσμου σε σημαντικούς σκοπούς.

Misty Copeland
Η Misty Copeland (η πρώτη Αφροαμερικανίδα που έγινε Πρώτη Χορεύτρια του American Ballet Theatre) προωθεί το Project Plie, μία πρωτοβουλία του ABT και των Boys & Girls Clubs ώστε αγόρια και κορίτσια από κοινότητες που υπο-εκπροσωπούνται να μπορούν να έχουν μία ευκαιρία στο κλασσικό μπαλέτο. Η ίδια η Copeland, γεννημένη στο Kansas City, έγινε μπαλαρίνα χάρη στην ενθάρρυνση από την εκεί δασκάλα της, επομένως αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει η καθοδήγηση για έναν φιλόδοξο καλλιτέχνη. Πόσο μάλλον για χορευτές που αποκλείονται λόγω χρώματος από έναν κλάδο που πολλοί (λανθασμένα) πιστεύουν πως είναι μόνο για λευκούς.

Lupita Nyong’o
Την οργάνωση Mother Health Int. αποφάσισε να στηρίξει η βραβευμένη με Oscar ηθοποιός Lupita Nyong’o. H MHI έχει ως σκοπό τη στήριξη γυναικών και παιδιών στην Ουγκάντα κι άλλες φτωχές κι εμπόλεμες περιοχές. Κατά μεγάλο μέρος η δράση της οργάνωσης υλοποιείται σε τοπικά μαιευτήρια. Αφορμή για την απόφαση της ηθοποιού στάθηκε η παράσταση όπου πρωταγωνιστεί, το «Eclipsed», που παίζεται στο Broadway με τεράστια επιτυχία.

Η παράσταση επικεντρώνεται στις σκλάβες «συζύγους» ενός πολέμαρχου στη Λιβερία κατά τη διάρκεια του δεύτερου εμφυλίου στη χώρα. Κατά την πλοκή γεννιέται κι ένα παιδί. «Αυτό που περνούν οι γυναίκες στην Ουγκάντα είναι ακριβώς αυτό που συμβαίνει στην παράσταση, είναι μία πραγματική τραγωδία», λέει η Nyong’o. «Τα κορμιά των γυναικών γίνονται εργαλεία πολέμου. Κι όλα αυτά επηρεάζουν τις γέννες. Τα ποσοστά θνησιμότητας παιδιών και γυναικών είναι απίστευτα υψηλά σε αυτές τις περιοχές κι αυτό πρέπει να αλλάξει».

Julianne Moore
Η επίσης βραβευμένη με Oscar ηθοποιός κάθε άλλο παρά αδιάφορη εμφανίζεται μπροστά σε σημαντικά προβλήματα όπως η παιδική φτώχεια κι η έλλειψη παιδείας. Αλλά οι ομαδικοί σκοτωμοί, όπως η σφαγή στο Δημοτικό Σχολείο του Sandy Hook το 2012, την έχουν συγκλονίσει. Γι’ αυτό και προωθεί την Everytown for Fun Safety. Μάλιστα το 2015 ίδρυσε το Δημιουργικό Συμβούλιο της Everytown, στο οποίο και προεδρεύει. Στο Συμβούλιο συμμετέχουν, μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων, ο J. J. Abrams, η Ellen DeGeneres, o Steve Carell κι η Amy Schumer.

Η οργάνωση αποσκοπεί στην πρόληψη της ένοπλης βίας και ξεκίνησε τη δράση της το 2014. Είναι μία σύμπραξη των αμερικανικών συλλόγων Mayors Against Illegal Guns και Mothers Demand Action for Gun Sense και μετρά πάνω από 3 εκατομμύρια μέλη. Προτείνει πρωτοβουλίες που θα θέσουν γερές βάσεις για τον έλεγχο της οπλοκατοχής και στηρίζει νομοθεσίες που εμποδίζουν την κατάχρηση όπλων από πολίτες κι ενισχύουν προγράμματα ασφαλείας.

Vera Wang
Ως μητέρα δύο (ενήλικων πια) κοριτσιών, η σχεδιάστρια μόδας έγινε μάρτυρας ενός τσουνάμι ερεθισμάτων που δέχονται τα παιδιά, ιδίως στο μεταίχμιο ηλικίας και ενηλικίωσης. Μόνο τις σχέσεις και την υπερπροσπάθεια στο σχολείο κι άλλες δραστηριότητες να υπολογίσει κάποιος, συμπεραίνει πως αναπόφευκτα θα «χτυπήσει» το άγχος. Η ίδια η Wang χαρακτηρίζει ως «πανδημία» το νεανικό άγχος.

Έτσι το 2013 κι έπειτα από συζητήσεις με τον ψυχίατρο και πρώην σύζυγο της Anna Wintour η Wang δημιούργησε το Πρεσβυτεριανό Κέντρο Νεανικού Άγχους στη Νέα Υόρκη. Τέτοια υποδομή δεν υπήρχε μέχρι τώρα και για τη στελέχωση του Κέντρου συνεργάστηκαν η Ιατρική Σχολή του Weill Cornell κι η Σχολή Ιατρών και Χειρουργών του Columbia. Η μονάδα απευθύνεται σε νέους ηλικίας 16 έως 28 ετών κι ειδικεύεται στην ηλικιακή περίοδο της μετάβασης από την εφηβεία στην ενηλικίωση. Για την προσέγγιση του προβλήματος έχουν υιοθετηθεί τρία στάδια: θεραπεία, έρευνα κι εκπαίδευση.

Megyn Kelly
Τη δράση της ΜΚΟ Childhelp ενάντια στην παιδική κακοποίηση στηρίζει η δημοσιογράφος Megyn Kelly. «Κάθε δέκα δευτερόλεπτα κάποιος τηλεφωνεί για να καταγγείλει εν εξελίξει περιστατικό.», αναφέρει σοκαρισμένη. Για τη δημοσιογραφική κάλυψη του θέματος στο Fox News βραβεύτηκε από την Childhelp το 2009, ως «ευχαριστώ». Από τότε δραστηριοποιείται συνεχώς, ειδικά μέσω εράνων. Σ’ έναν έρανο είχε, μάλιστα, τραγουδήσει το «You’re So Vain», παρά τα φάλτσα της! «Δεν ήταν ωραίο θέαμα, αλλά ήταν για τα παιδιά», δηλώνει γελώντας.

Η Childhelp ιδρύθηκε το 1959 από τις ηθοποιούς κι ακτιβίστριες Sara O’Meara και Yvonne Fedderson. Με έδρα το Φοίνιξ, είναι η μεγαλύτερη οργάνωση των ΗΠΑ που δρα ενάντια στην παιδική κακοποίηση. Επίσης λειτουργία και μία γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης με διαθέσιμους ψυχολόγους επί 24ώρου βάσεως. Η Childhelp έχει βοηθήσει πάνω από εννέα εκατομμύρια παιδιά και τα σαράντα εκατομμύρια του budget χρησιμοποιούνται για υπηρεσίες και καταφύγια. Επίσης στηρίζει προγράμματα παρέμβασης και πρόληψης, όπως το Childhelp Speak Up Be Safe, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για δασκάλους που πραγματοποιείται στα σχολεία για την πρόληψη περιστατικών.

Κείμενο: Αντιγόνη Αδαμοπούλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here