Βιβλίο VS Smartphone: μια μάχη με ξεκάθαρο νικητή

Αλήθεια, θυμόσαστε πότε ήταν η τελευταία φορά που διαβάσετε ένα βιβλίο; Όχι την αρχική σελίδα του Facebook, όχι τους υπότιτλους της ταινίας, όχι ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, ούτε καν ένα e-book, αλλά ένα βιβλίο με «σάρκα και οστά», εξώφυλλο, σελίδες, μελάνι και χαρτί.

Λίγο μια δικαιολογία περί κούρασης, λίγο μία συνήθεια που έπαψε να είναι συνήθεια γιατί αντικαταστάθηκε από άλλες, ευκολότερες, και ένα από τα πιο χαλαρωτικά, διασκεδαστικά και ευεργετικά πράγματα στη ζωή μας κοντεύει να γίνει μακρινή ανάμνηση. Τα μάτια μας πετάνε από τις φωτογραφίες του Instagram, στα GIF’s του Facebook, το mail του συναδέλφου και το chat που είναι πάντα ανοιχτά από δίπλα αλλά σπάνια διαθέτουμε τον χρόνο για να διαβάσουμε πραγματικά κάτι. Οι μεγάλες ταχύτητες του Internet λες και έχουν εμάς τους ίδιους σε διαδικασία να αυξήσουμε τις δικές μας ταχύτητες, όταν ακόμη και τα άρθρα που μας ενδιαφέρουν οnline τα διαβάζουμε διαγώνια, με «λέξεις-κλειδιά». Οι αριθμοί το επιβεβαιώνουν: ο μέσος όρος παραμονής σε ένα online άρθρο είναι μόλις 15 δευτερόλεπτα!

Ωστόσο αυτό που νομίζουμε ότι αποτελεί την εύκολη λύση, στην πραγματικότητα αποτελεί εντελώς το αντίθετο μια που ουσιαστικά οι νέοι τρόποι ανάγνωσης μειώνουν την δυνατότητα συγκέντρωσης, αποδυναμώνουν τη μνήμη, την νοητική λειτουργία αλλά και τις κοινωνικές δεξιότητες, αυξάνουν τα επίπεδα του στρες, προκαλούν κοινωνική αποξένωση, και επιβαρύνουν τον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να τον γερνούν ταχύτερα.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, ερευνητές του Πανεπιστημίου του Sussex διαπίστωσαν ότι μόλις έξι λεπτά ανάγνωσης ενός βιβλίου μειώνει το στρες κατά 68%  (αυτό κάνει την ανάγνωση πιο χαλαρωτική και από την μουσική ή ένα φλιτζάνι τσάι), καθαρίζει το μυαλό και προετοιμάζει το σώμα για τον ύπνο. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο που ηγήθηκε της έρευνας Δρ. David Lewis, ο λόγος είναι ότι ένα βιβλίο «δεν είναι απλώς κάτι που αποσπά την προσοχή από κάτι άλλο, αλλά μια ενεργός δραστηριοποίηση της φαντασίας».

Ήξερες ότι:

  • … η πιο δημοφιλής ασχολία των πιο επιτυχημένων ανθρώπων πριν τον ύπνο είναι το διάβασμα ενός καλού βιβλίου; Ο Michael Kerr, συγγραφέας του βιβλίου «You Can’t Be Serious! Putting Humor to Work”, έχει δηλώσει πολλές φορές σε ομιλίες του ότι γνωρίζει πολλούς ηγέτες από τον χώρο των επιχειρήσεων που δεν διαπραγματεύονται σε καμία περίπτωση τον χρόνο που έχουν αφιερώσει 100% στην ανάγνωση. «Και δεν αναφερόμαστε σε αναγνώσματα επαγγελματικής φύσης, αλλά και σε λογοτεχνία, φιλοσοφία ή βιβλία ποικίλης θεματολογίας. Ξέρουν πολύ καλά ότι πολλές πηγές μπορούν να προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες και πιστεύουν ότι αυτό τροφοδοτεί την δημιουργικότητα και τοπ πάθος στην ζωή τους».
  • … μία από τις πιο συχνά εμφανιζόμενες σύγχρονες ασθένειες είναι το λεγόμενο Text Neck; Πρόκειται για έντονους μυϊκούς πόνους στον αυχένα και τους ώμους, ορισμένες φορές και τη μέση, που προκαλούνται από το συνεχές σκύψιμο πάνω από τα κινητά σε όρθια, καθιστή ή και οριζόντια στάση. Μαζί με το Blackberry Thumb, δηλαδή τους πόνους των δαχτύλων ή χεριών από τα συνεχή μηνύματα, απαιτούν την προσοχή μας! Τι να κάνουμε; Περιορισμός στη χρήση των online chats αν δούμε ότι τα δάχτυλά μας «παραπονιούνται» και βελτίωση της στάσης του σώματος κατά την διάρκεια του σερφαρίσματος. Σηκώστε την οθόνη στο ύψος των ματιών σας και καλύτερα αποφύγετε εντελώς την χρήση του κινητού στο κρεβάτι πριν από τον ύπνο.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here