13 χρόνια Digitaria σε ένα βιβλίο

Φωτογραφίες Γιώργος Μαυρόπουλος

Σταθερά εστιασμένο στη συνύπαρξη τέχνης και μόδας, το πρωτοποριακό label Digitaria της Ελευθερίας Αράπογλου είναι ένα κεφάλαιο από μόνο του. Δυνατές σιλουέτες, διαχρονικό genderless style, καλοστημένα statement κομμάτια και εικαστικές συνυπάρξεις, σκιαγραφούν μια ιδιαίτερη διεθνή δημιουργική πορεία που ξεκίνησε το 2009.

Δεκατρία χρόνια μετά την ίδρυση του, το Digitaria αποτυπώνει για πρώτη φορά την αισθητική του ταυτότητα σε βιβλίο. Ο λόγος για τη συλλεκτική έκδοση “Something that Should Have Remained Hidden Has Come to Light” που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στον πολυχώρο Metaphor_Athens.

Digitaria Φωτογραφία Γιώργος Μαυρόπουλος

“Επιθυμία για δημιουργική αποτίμηση”

”Το “Something that Should Have Remained Hidden Has Come to Light” είναι μία αυτοέκδοση που αναδεικνύει την ταυτότητα, τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά και γενικότερα τη φιλοσοφία του Digitaria μέσα από την φωτογραφική ματιά του Γιώργου Μαυρόπουλου” λέει στο Beaute η Ελευθερία Αράπογλου. “Το έναυσμα για την έκδοση του  βιβλίου είναι διττό. Αφενός η επιθυμία για μια δημιουργική αποτίμηση με το κλείσιμο 13 χρόνων αυτής της σχεδιαστικής πορείας. Αφετέρου η επιθυμία διάσωσης πλαισίωσης και προβολής του πλούσιου αρχειακού υλικού του brand. Το βιβλίο απευθύνεται σε ένα στοχευμένο εγχώριο και διεθνές κοινό. Σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για τον σύγχρονο πολιτισμό και πιο συγκεκριμένα την έκφραση του στο χώρο της μόδας.’’

Digitaria Φωτογραφία Γιώργος Μαυρόπουλος
Digitaria Φωτογραφία Γιώργος Μαυρόπουλος

Οι πενήντα δημιουργικές σπουδές του Digitaria

“…Στη μέχρι τώρα πορεία του, ο οίκος έχει διαμορφώσει μια ιδιοσυγκρασιακή, ισχυρή σχεδιαστική ταυτότητα και έχει υιοθετήσει πρακτικές καλλιτεχνικής δράσης και διάδρασης τις οποίες ακολουθεί με χαρακτηριστική συνέπεια. Το βιβλίο συγκεντρώνοντας αποκλειστικά τις φωτογραφίες του Γιώργου Μαυρόπουλου για το Digitaria, φέρνει στο φως το αποτέλεσμα μιας τέτοιας μακροχρόνιας, σταθερής, δημιουργικής συνεργασίας – ενδεχομένως της πιο καθοριστικής για τον οίκο – που ξεκινάει από την πρώτη συλλογή του (2009) και φτάνει μέχρι σήμερα (2021).

Καθεμία από τις πενήντα ανδρικές και γυναικείες συλλογές Digitaria έχει τα δικά της δημιουργικά και τεχνικά γνωρίσματα. Με σημείο εκκίνησης μια πρωτότυπη σύλληψη που αποτυπώνεται στον τίτλο της (Dystopia, Tramontane, My outer skin, Parenthesis κ.α.), κάθε συλλογή είναι μια σπουδή σε κάποια όψη της τέχνης της δημιουργίας ρούχων και στην αισθητική της εποχής.”

Απόσπασμα από το κείμενο της ερευνήτριας-ενδυματολόγου, Μεταξίας Τσουκάτου για το βιβλίο “Something that Should Have Remained Hidden Has Come to Light”.

Digitaria Φωτογραφία Γιώργος Μαυρόπουλος

Παρουσίαση με εικαστικό πρόσημο

Η παρουσίαση της έκδοσης του Digitaria γίνεται την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, στον πολυχώρο Metaphor_Athens και δεν θα μπορούσε παρά να έχει εικαστικό πρόσημο. Θα πλαισιώνεται από έκθεση φωτογραφιών-συνθέσεων σε επιμέλεια του εικαστικού Hope και από βίντεο-εγκατάσταση του φωτογράφου Γιώργου Μαυρόπουλου. Η πρώτη συλλεκτικής αξίας έκδοση, αφορά 100 αριθμημένα αντίτυπα. Τα πρώτα 30 βιβλία που θα διατεθούν, θα συνοδεύονται από ένα έργο σε επιμέλεια του εικαστικού Hope.


“Something that Should Have Remained Hidden Has Come to Light”
Παρουσίαση: Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, 17:00 – 22:00 Ενδεικτική τιμή έκδοσης: 30€

Συντελεστές έκδοσης Φωτογραφίες: Γιώργος Μαυρόπουλος. Καλλιτεχνική επιμέλεια: Hope. Κείμενο: Μεταξία Τσουκάτου. Σχεδιασμός έκδοσης: Πάνος Παπαναγιώτου. Σάρωση αρνητικών και επεξεργασία εικόνας: IdoloLab. Μετάφραση: Άρης Σιαφάς. Εκδότης: Clotheslines.

Κείμενο, Λένα Παπαχριστοφίλου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here