Αncient Greek Sandals Home: Folk επιρροές & σύγχρονο design

Προχωρώντας ένα βήµα παραπέρα από την κληρονοµιά τους και το λεπτοδουλεµένο χειροποίητο δέρµα, οι Ancient Greek Sandals για τη δεύτερη homeware συλλογή, αγκαλιάζουν δηµιουργικά και άλλες λαϊκές τεχνοτροπίες και παραδοσιακές πρώτες ύλες. Η νέα συλλογή Αncient Greek Sandals Home για το καλοκαίρι του 2023 είναι αφιερωμένη στην Κεραµική Τέχνη, που παραµένει ζωντανή σε πολλά µέρη της Ελλάδας από την αρχαιότητα µέχρι σήµερα. Οι δημιουργίες μας ταξιδεύουν µέχρι τη Λέσβο, που είναι φημισμένη για τα περίτεχνα παραδοσιακά κεραµικά της.

Αncient Greek Sandals Home

Ανεπιτήδευτο art de le table

Με έµπνευση την ελληνική φιλοξενία και την εικόνα ενός ατµοσφαιρικού σκηνικού για ένα χαλαρό καλοκαιρινό δείπνο µεταξύ φίλων, η συλλογή επικεντρώνεται στο tableware. Παντρεύει αρµονικά το folk στοιχείο και τις αρχαιοελληνικές αναφορές µε το σύγχρονο λειτουργικό design αλλά και τα έντονα χρώµατα. “Στο στρώσιµο του τραπεζιού, προτιµώ να συνδυάζω διαφορετικά χρώµατα και στιλ. Παρά ένα τέλειο ασορτί σερβίτσιο”, δηλώνει η συν-ιδρύτρια και creative director των AGS, Χριστίνα Μαρτίνη.

Βασισµένη στην ιδέα ενός ανεπιτήδευτου art de la table όπου κυριαρχεί το mix ‘n’ match, η νέα συλλογή διατίθεται σε ολοκληρωµένα σερβίτσια αλλά και σε µεµονωµένα κοµµάτια. Δηµιουργήθηκε µε τη συµβολή διαφόρων αγγειοπλαστών, τεχνιτών, υαλουργών, καλλιτεχνών, κηροποιών, µιας µοδίστρας και µιας εικονογράφου.

Kεραμικά πιάτα

Τα πιάτα είναι ζωγραφισµένα δια χειρός Ελπίδας Κουρτζή. Τακτική συνεργάτιδα των Ancient Greek Sandals από το 2013, η οποία εµπνεύστηκε από τα χαρακτηριστικά σχέδια και χρώµατα του παππού της για να δηµιουργήσει µια ανανεωµένη εκδοχή. Εξερευνώντας το πλούσιο αρχείο του οικογενειακού εργαστηρίου κεραµικής, οι AGS εστίασαν σε χειροποίητες λεπτοµέρειες. Στοιχεία που κάνουν τη διαφορά και τα αναβιώνουν άρτια σε κάθε αντικείµενο της σειράς.

Το κάθε σερβίτσιο αποτελείται από 4 πιάτα µε το καθένα να περιλαµβάνει πιατέλα παρουσίασης, πιάτο φαγητού, πιάτο γλυκού ή σαλάτας και µπολ. Κάθε σερβίτσιο είναι διακοσµηµένο µε διαφορετικό χρώµα και µοτίβο. Η χρωµατική παλέτα ακολουθεί τους τόνους του µπλε, του κίτρινου, του πορτοκαλί και του πράσινου ενώ το κεντρικό θέµα, το “µάτι”, παραπέµπει στα ζωόµορφα κεραµικά δηµιουργήµατα του Νίκου Κουρτζή.

Ζωόμορφες καράφες

Το ψάρι, η κουκουβάγια και η πάπια που απεικονίζονται πάνω στις καράφες, δηµιουργήθηκαν στη Λέσβο από τον Γιώργο Ακαµάτου, αγαπηµένο µαθητή του Νίκου Κουρτζή. Οι µορφές τους είναι επίσης εµπνευσµένες από τις αυθεντικές καράφες µε µορφές ζώων, ενώ οι λεπτοµέρειες των µοτίβων απλοποιήθηκαν για να ταιριάζουν µε τα σερβίτσια των πιάτων.

Πολύχρωμα ποτήρια

Ως συνοδευτικά των σερβίτσιων και της καράφας, τα ποτήρια του κρασιού δηµιουργήθηκαν σε συνεργασία µε έναν ντόπιο φυσητή γυαλιού. Γι’ αυτό και κάθε ποτήρι ξεχωρίζει για την οργανική του φόρµα και, κυρίως, για τη µοναδικότητα του χειροποίητου. Το κάθε σετ αποτελείται από δύο ποτήρια σε δύο διαφορετικές αποχρώσεις του ίδιου χρώµατος. Μπλε, πράσινο, κίτρινο και πορτοκαλί που ταιριάζουν χρωµατικά µε τα σερβίτσια πιάτων.

Πετσέτες και σουπλά

Το στρώσιµο του τραπεζιού ολοκληρώνεται µε λινά σουπλά κεντηµένα µε το µοτίβο των κυµάτων. Αλλά και ασορτί λινές πετσέτες µε κεντηµένες φιγούρες Καρυάτιδων. Ένα πρότζεκτ που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία µε την illustrator Frances Costelloe.

Τα κεριά

Σαν µικρά ακατέργαστα γλυπτά, τα κηροπήγια απεικονίζουν αρχαιοελληνικούς κίονες σε µικρό και µεγάλο µέγεθος, Διατίθενται σε τρία διαφορετικά χρώµατα: Tερακότα, σάπιο µήλο και υπόλευκο. Ιδανικά για ένα ροµαντικό δείπνο υπό το φως των κεριών ή για να µειώσεις τη φωτορύπανση απολαµβάνοντας στιγμές στον κήπο ή τη βεράντα.

Σερβίτσιο για τσίπουρο

Συνδυάζοντας την αρχαιοελληνική θεµατολογία µε το trademark δέρµα των AGS, η σειρά αποτελείται από ένα καραφάκι και δύο σφηνάκια από λευκό επισµαλτωµένο πηλό. Συνοδεύεται από δερµάτινες θήκες µε πυρογραφηµένες λεπτές ραβδώσεις που παραπέµπουν σε αρχαίους κίονες. Ένα ιδιαίτερο δώρο που διατίθεται σε ξεχωριστά κοµµάτια ενώ µπορεί να χρησιµοποιηθεί ακόµα και για ούζο, σάκε ή εσπρέσσο. Στην σειρά θα βρεις και το “the wave set”. Τη γυάλινη καράφα µε το καπάκι από φελλό και τα ποτήρια νερού σε cut-out θήκες από το χαρακτηριστικό δέρµα vachetta των AGS. Τυπωµένες µε ένα κυµατιστό µοτίβο που θυµίζει τη θάλασσα τoυ Αιγαίου.

Η νέα συλλογή Ancient Greek Sandals Ηome κυκλοφορεί από τον Μάϊο του 2023 σε επιλεγµένα σηµεία πώλησης σε ολόκληρο τον κόσµο. Διατίθεται ολοκληρωµένη στο κατάστηµα Ancient Greek Sandals flagship store, στην οδό Κολοκοτρώνη 1, στο κέντρο της Αθήνας. Αλλά και online στο ancient-greek-sandals.com.


Φωτογραφίες Ancient Greek Sandals.

Επιμέλεια κειμένου, Αναστασία Βαποράκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here