Frida Escobedo: Η κορυφαία αρχιτέκτων της χρονιάς είναι Μεξικάνα

Frida Escobedo, photo: by Ste Murray.

Η Μεξικάνα αρχιτέκτων Frida Escobedo, έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τις τολμηρές ιδέες, την οραματική προσέγγιση και την βαθιά επίδρασή της στον αρχιτεκτονικό κόσμο. Με ένα portfolio γεμάτο με έργα που συνδυάζουν την εξαιρετική ικανότητά της να συνδυάζει με μαεστρία το σχέδιο με τη λειτουργικότητα, δημιουργεί χώρους που όχι μόνο σαγηνεύουν αισθητικά αλλά ενισχύουν την ανθρώπινη εμπειρία μέσα τους. Το ταλέντο και το μυαλό της Frida μαγνήτισε το ενδιαφέρον κερδίζοντας το βραβείο Charlotte Perriand 2024 για το σχέδιο Serpentine Pavilion του 2018. Είναι η δεύτερη γυναίκα που προσκλήθηκε μετά την Zaha Hadid, που σχεδίασε το πρώτο το 2000. “Είμαστε ενθουσιασμένοι που χαρίζουμε το Le Prix Charlotte Perriand στη Frida Escobedo. Το έργο της, εκφράζει απόλυτα όσα επιδιώκει να αναγνωρίσει αυτό το βραβείο. Tόλμη, καινοτομία και δέσμευση για τη διαμόρφωση του μέλλοντος του design”, δήλωσε ο Yuri Xavier, Συνιδρυτής του Créateurs Design Association.

Photo: Maureen Evans.

“Είμαι πολύ χαρούμενη που διαιωνίζω την κληρονομιά της Charlotte Perriand”

Η ένωση Créateurs Design πρόκειται να βραβεύσει τη Μεξικάνα αρχιτέκτονα Frida Escobedo κατά την επερχόμενη τελετή των βραβείων, που έχει προγραμματιστεί στο Παρίσι στις 20 Ιανουαρίου 2024. Το βραβείο Le Prix Charlotte Perriand, καθιερώθηκε πριν από δύο χρόνια. Πήρε το όνομά του από την ομώνυμη πρωτοποριακή αρχιτέκτονα και σχεδιάστρια. Είναι αφιερωμένο σε όσους έχουν ξεπεράσει τα όρια του design στην αρχιτεκτονική, ενθαρρύνοντας την καινοτομία και αμφισβητώντας τους συμβατικούς κανόνες.

Οι πλατφόρμες της Frida Escobedo στην αυλή του V&A. Photo: Victoria and Albert Museum.

“Σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, η Charlotte Perriand δημιούργησε το δικό της μονοπάτι. Ένα μονοπάτι, που ήταν καινοτόμο αλλά βαθιά ριζωμένο στην πεποίθηση ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην ομορφιά, την άνεση και τη λειτουργικότητα. Διαμόρφωσε τον κόσμο μέσα από την τεράστια παραγωγή της δουλειάς της. Δημιούργησε έναν κύκλο φίλων και συναδέλφων, διδάσκοντάς μας ότι η συνεργασία είναι μια από τις πιο θεμελιώδεις αρετές στον αρχιτεκτονικό κλάδο. Το πολύπλευρο έργο της ακολουθεί ορισμένα “νήματα” που αποτυπώνουν την περιέργειά της για το περιβάλλον γύρω της. Όπως τα μέρη που έζησε, ο πολιτισμός και η ιστορία”, δήλωσε η Frida Escobedo για τη γυναίκα που βρίσκεται πίσω από το βραβείο που θα της απονεμηθεί. “Το να αναγνωρίζομαι από αυτή την αξιόλογη κριτική επιτροπή είναι μια τιμή που αντηχεί βαθιά μέσα μου. Είναι η απόδειξη της διαρκούς κληρονομιάς της Charlotte Perriand, μια κληρονομιά που είμαι πολύ χαρούμενη που διαιωνίζω”.

H αρχιτέκτων Frida Escobedo στο Serpentine pavilion. Photo: designboom
Photo: Rafael Gamo

Serpentine Pavilion

Με δέσμευση στις αρχές βιώσιμου σχεδιασμού, η αρχιτέκτων Frida Escobedo έχει επιδείξει βαθιά ανησυχία για την περιβαλλοντική συνείδηση ​​αλλά και την ευημερία του κόσμου. Τα έργα της αντικατοπτρίζουν μια αρμονική συνέργεια μεταξύ του δομημένου περιβάλλοντος και της φύσης, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή αρχιτεκτονικής. Το σχέδιό της το 2018 για το Serpentine Pavilion στο Hyde Park του Λονδίνου, αποτελεί παράδειγμα αυτής της συνέργειας. Aποκαλύπτει μια κλειστή αυλή που είναι κοινό χαρακτηριστικό της μεξικανικής αρχιτεκτονικής σπιτιών. Εδώ, σχηματίζεται μια συνεχής και συνεχώς μεταβαλλόμενη αλληλεπίδραση φωτός, σε συνδυασμό με το νερό και τη γεωμετρία. Μια τριγωνική πισίνα χύνεται στο πάτωμα, αντανακλώντας τη γύρω δομή και τον ουρανό από πάνω. Ομοίως, το κάτω μέρος του θόλου είναι επενδυμένο με καθρέφτες, αποτυπώνοντας το ζωντανό σημείο συνάντησης από κάτω. Αυτά τα δύο στοιχεία, δίνουν έμφαση στην κίνηση του φωτός και της σκιάς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Frida Escobedo. Photo: Maureen Evans.
Aesop Park Slope

Ο σχεδιασμός της Frida διασφαλίζει ότι οι επισκέπτες θα βιώσουν μια μοναδική εμπειρία σε κάθε επίσκεψη. Επιπλέον, παρατηρώντας τις λεπτές αλληλεπιδράσεις των στοιχείων του έργου και του ανοιχτού περιβάλλοντος του, οι επισκέπτες θα έχουν επίγνωση του χρόνου που αφιερώνουν στο παιχνίδι, τον αυτοσχεδιασμό και τον στοχασμό. “Η κίνηση του ήλιου στον ουρανό, που αντανακλάται και διαθλάται από την πισίνα και την οροφή με καθρέφτη, ενθαρρύνει την επίγνωση του χρόνου που αφιερώνεται στην κοινή εμπειρία και στον στοχασμό”, ανέφερε χαρακτηριστικά η Escobedo. “Προσθέτουμε τα υλικά του φωτός, της σκιάς και της αντανάκλασης, μετατρέποντας το κτίριο σε ένα ρολόι που χαρτογραφεί το πέρασμα της ημέρας”.

Photo: iBida Ventura/Rml.
Cartier Design: A Living Legacy. Photo: Courtesy of Museo Jum.

Tα αξιοσημείωτα έργα της Frida Escobedo

Ανάμεσα στα σπουδαία έργα της Frida Escobedo φιγουράρει ένα πρόσφατο κτίριο στους χώρους του μουσείου V&A. Xτίστηκε για το London Design Festival του 2015. Όπως και μια διαδραστική σκηνή από ξύλο και μέταλλο που σχεδίασε η αρχιτέκτονας για την Τριενάλε της Λισαβόνας του 2013. Ακόμη, το πολιτιστικό κέντρο La Tallera στο Morelos στο Μεξικό και ένα πιο πρόσφατο, καθηλωτικό σχέδιο για την έκθεση Cartier Design: A Living Legacy στο Museo Jumex. Επίσης, το συγκρότημα κατοικιών Mar Tirreno που επανεξετάζει το κάθετο συγκρότημα κατοικιών στο Μεξικό και τέλος, το Aesop Park Slope. Ολοκληρώθηκε για το τρίτο κατάστημα της εταιρείας στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης εμπνευσμένο από τις πέτρινες κατοικίες στα μέσα του 19ου αιώνα.


Κεντρική φωτογραφία, Frida Escobedo by Guy Bell.

Κείμενο, Αναστασία Βαποράκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here