Φθινοπωρινή διακόσμηση: Πρόσθεσε χρώμα σε ένα τοίχο

Φθινοπωρινή διακόσμηση: Πρόσθεσε χρώμα σε ένα τοίχο
Photo: Dscene

Αν η επιστροφή στο σπίτι σου δημιούργησε την ανάγκη για πειραματισμούς και αλλαγές σου βρήκαμε έναν έναν value for money τρόπο για να δώσεις χρώμα και ενδιαφέρουσα πινελιά στη φθινοπωρινή διακόσμηση. ‘Ενας τοίχος είτε βαμμένος με χρώμα είτε με χρήση ταπετσαρίας είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο στην εσωτερική διακόσμηση και ένας ευρηματικός τρόπος για να δώσεις μοτίβο και χαρακτήρα σε διάφορους χώρους του σπιτιού εύκολα και γρήγορα.

Αυτή η τεχνική, δημιουργεί ένα στιγμιαίο εστιακό σημείο, καθοδηγώντας το μάτι σε μια συγκεκριμένη περιοχή προσθέτοντας βάθος και διάσταση. Έχει δύναμη να μεταμορφώνει πλήρως ένα δωμάτιο ρυθμίζοντας τη διάθεση και τον τόνο μέσω ενδιαφέρουσας απόχρωσης, υφής ή σχεδίου. Ενώ συχνά αυτοί οι τοίχοι συνδέονται με τολμηρές και ζωντανές αποχρώσεις, μπορούν να είναι και διακριτικοί. Έτσι, δημιουργούν μια πιο εκλεπτυσμένη αισθητική αλλάζοντας την ατμόσφαιρα και αναβαθμίζοντας τον χώρο.

Δωμάτιο με γήινους τόνους και κεραμμυδί τοίχο. Photo: Dscene

Επίλεξε τον σωστό τοίχο

Η επιλογή του σωστού τοίχου είναι το πιο σημαντικό βήμα για την επίτευξη ενός ισορροπημένου και ταυτόχρονα εντυπωσιακού αποτελέσματος. Τις περισσότερες φορές, ο τοίχος που πρέπει να τονιστεί είναι ενστικτωδώς εμφανής. Είναι αυτός προς τον οποίο στρέφονται φυσικά τα μάτια σου όταν μπείτε για πρώτη φορά σε έναν χώρο.

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι ο προφανής τοίχος είναι πάντα και η σωστή επιλογή. Σε ένα δωμάτιο χωρίς ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χαρακτηριστικό, αξίζει να σκεφτείς ποιος τοίχος μπορεί να χρησιμεύσει καλύτερα ως φόντο για τα έπιπλά σου. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί μια αρμονική σχέση μεταξύ του τοίχου και των υπαρχόντων στοιχείων. Χωρίς να φαίνεται το τελικό αποτέλεσμα παράταιρο.

Σαλόνι σε baby blue τόνους με λευκά και γκρί έπιπλα. Photo: Dscene

Διάλεξε προσεκτικά απόχρωση και υφή

Η απόφαση για το χρώμα και την υφή του τοίχου που θα επιλέξεις στην φθινοπωρινή διακόσμηση εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τη διάθεση που θέλεις να δώσεις στον χώρο. Ζεστοί τόνοι όπως κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο αποπνέουν μια αίσθηση άνεσης και ενέργειας. Πιο ψυχρές αποχρώσεις όπως μπλε και πράσινο δημιουργούν μια ήρεμη, γαλήνια ατμόσφαιρα. Από την άλλη, τα πιο σκούρα χρώματα είναι συνήθως δραματικά και εκλεπτυσμένα, ενώ οι πιο ανοιχτές αποχρώσεις κάνουν έναν χώρο να φαίνεται μεγαλύτερο.

Όσον αφορά την υφή, οι επιλογές είναι ατελείωτες. Από beadboard και shiplap μέχρι ταπετσαρία ή ανάγλυφη βαφή, το κάθε στοιχείο προσθέτει ένα διαφορετικό στρώμα βάθους και ενδιαφέροντος. Η ταπετσαρία, για παράδειγμα, είναι ένα υλικό διαθέσιμο σε αμέτρητα σχέδια και υφές και μπορεί να δημιουργήσει μια “γλυπτική” ποιότητα. Επίσης μια ταπετσαρία που μοιάζει με ξύλο, δίνει οργανική αίσθηση στον χώρο.

Eφηβικό δωμάτιο. Photo: Dscene

Η πιο έξυπνη λύση

Ένα βασικό πλεονέκτημα της αλλαγής ενός τοίχου, είναι ότι απαιτεί λιγότερο χρόνο και χρήματα από την ανακαίνιση ενός ολόκληρου δωματίου. Αποτελεί μια έξυπνη ιδέα που θα δώσει χρώμα στον χώρο που επιθυμείς να ανανεώσεις και την τέλεια φθινοπωρινή αλλαγή που αναζητάς στη διακόσμηση. Όταν αποφασίσεις τι υλικό ή φινίρισμα θα εφαρμόσεις στον τοίχο που έχεις επιλέξει να ανανεώσεις, είναι σημαντικό να λάβεις υπόψη το σχετικό κόστος.

Η βαφή, για παράδειγμα, είναι συνήθως μια πιο οικονομική και γρήγορη επιλογή. Σε αντίθεση με την τοποθέτηση ταπετσαρίας ή ενός πιο περίπλοκου φινιρίσματος. Παρ’ όλα, εάν ο χρόνος και το budget το επιτρέπουν, ένας πιο περίτεχνος τοίχος μπορεί να σου προσφέρει αναμφίβολα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Σαλόνι σε γήινους τόνους με έμφαση στο πράσινο της ελιάς. Photo: Dscene

Διατήρηση Ισορροπίας

Ενώ ένας τοίχος με διαφορετική πινελιά πρέπει να ξεχωρίζει, είναι σημαντικό να διασφαλίσεις ότι δεν “κατακλύζει” τον χώρο. Η ισορροπία είναι το κλειδί. Εάν ο τοίχος που θα δημιουργήσεις είναι ιδιαίτερα ζωντανός ή με σχέδια, κράτησε τους υπόλοιπους τοίχους και τη διακόσμηση στο δωμάτιο minimal. Αυτό επιτρέπει στον τονισμένο τοίχο να λάμπει χωρίς να ανταγωνίζεται για την προσοχή.

Ένα μοτίβο μεγάλης κλίμακας ή ένας τοίχος με έντονη υφή λειτουργεί καλύτερα σε ένα μεγαλύτερο δωμάτιο, ενώ ένα μικρότερο δωμάτιο μπορεί να επωφεληθεί από ένα πιο απλό σχέδιο ή υφή. Οι τοίχοι έμφασης δεν υπάρχουν μεμονωμένα. πρέπει να συνεργάζονται αρμονικά με τα υπάρχοντα έπιπλα και αξεσουάρ στο δωμάτιο. Για παράδειγμα, ένας τοίχος με έντονη απόχρωση μπορεί να χρειάζεται έπιπλα σε συμπληρωματικούς ή ουδέτερους τόνους για να μην αισθάνεται πολύ απασχολημένος ο χώρος. Ομοίως, ένας τοίχος με σχέδια μπορεί να συνδυαστεί καλύτερα με απλά έπιπλα.

Κάνε διαχρονικές επιλογές

Μπορεί να φαίνεται ότι η αλλαγή ενός τοίχου στο σπίτι είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να προσδώσεις χαρακτήρα σε έναν χώρο και να τον ανανεώσεις, είναι όμως εξίσου σημαντικό να λάβεις υπόψη τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της σχεδιαστικής επιλογής. Θα πρέπει η επιλογή σου να μη βλάψει το σπίτι ειδικά εάν το νοικιάζεις, να μη βασιστεί σε trends και μοντέρνα μοτίβα αλλά να είναι διαχρονικά ελκυστική.


Κεντρική φωτογραφία, Dscene.

Κείμενο, Αναστασία Βαποράκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here