House of Concrete Experiments: Σύγχρονη αρχιτεκτονική με σκυρόδεμα

Το αρχιτεκτονικό γραφείο SRDA ολοκλήρωσε πρόσφατα το “House of Concrete Experiments” (σπίτι από πειραματισμούς σε σκυρόδεμα), μια κατοικία που βρίσκεται στη δυτική χερσόνησο της ίνδίας κοντά στη Βομβάη. Το σπίτι βρίσκεται στους πρόποδες του χωριού Deotalai μέσα σε έναν οπωρώνα με μάνγκο, δηλώνοντας με την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική του από σκυρόδεμα την παρέμβασή του στο πράσινο τοπίο.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά του “House of Concrete Εxperiments”, αποτελεί ένα πείραμα σε όλα τα επίπεδα. Στην κατασκευή, στον δομικό σχεδιασμό, στα υλικά και στο παιχνίδι του φωτός με τη σκιά. Οι λεπτομέρειες που ενσωματώνονται στην αρχιτεκτονική των εσωτερικών και των εξωτερικών χώρων του ιντριγκάρουν και παρά τη μεγαλοπρέπειά του, ο χώρος μοιάζει ιδιαίτερα οικείος. Ο σχεδιασμός τον 21ο αιώνα περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από όσα είναι αντιληπτά στο μάτι του θεατή. Ειδικά όταν συμβάλλει στη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο πράσινου κόσμου.

Σύγχρονη σχεδιαστική σκέψη

“H διασταύρωση της βιωσιμότητας με την ευημερία και την ηθική, σε συνδυασμό πάντα με την υλικότητα, αποτελούν τον πυρήνα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Αυτό το επίπεδο σχεδιαστικής σκέψης απαιτεί έναν πειραματισμό που μόνο ωφέλιμος μπορεί να αποδειχτεί. Οι περισσότεροι διστάζουν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε πειραματισμούς, οι ιδιοκτήτες αυτού του σπιτιού όμως αποτέλεσαν εξαίρεση”, δηλώνει η Samira Rathod, ιδρύτρια του SRDA.

Τα φωτιστικά είναι ή vintage ή σχεδιασμένα από τη Samira Rathod.

Oι αρχιτέκτονες σχεδίασαν αρχικά ένα στούντιο και ένα κύριο υπνοδωμάτιο για τους ιδιοκτήτες. Στη συνέχεια πρόσθεσαν δύο ακόμα υπνοδωμάτια, τα οποία στεγάζονται σε ένα ξεχωριστό κτίσμα, που χωρίζεται από το κύριο με μία αυλή. Ακολούθως, πρόσθεσαν και άλλα κτίσματα για να καλύψουν όλες τις ανάγκες των ενοίκων. Eξαρχής, οι SRDA είχαν επιλέξει να μην κοπεί κανένα δέντρο μάνγκο. Αλλά να χτίσουν γύρω τους και αυτό εξηγεί την κάπως παράδοξη μορφή του κτίσματος.

Ποικιλία τεχνικών κατασκευών

Tο υλικό που επικρατεί είναι ένα, το σκυρόδεμα. Σε κάθε χώρο όμως χρησιμοποιήθηκαν διαφορετικές τεχνικές κατασκευής. Τα παχιά τοιχώματα σκυροδέματος στο κεντρικό κτίριο χυτεύτηκαν με απομεινάρια που βρέθηκαν στο οικόπεδο, προσδίδοντας διαφορετικές υφές. Σπασμένα τούβλα και πέτρες και ενίοτε μεγάλα κομμάτια πέτρας ενσωματώθηκαν στους τοίχους. Τρεις μεγάλες κεκλιμένες στέγες έχουν σχεδιαστεί σχολαστικά κόντρα στους κανόνες στατικότητας για να προσφέρουν σκιά και να προσθέσουν στο αυστηρό κτίσμα την αίσθηση της κίνησης.

Οι τοίχοι σκυροδέματος κυμαίνονται από 45 έως 100 εκατοστά και δημιουργούν μία σύνθεση που μοιάζει με γλυπτό, ενώ ταυτόχρονα συντελούν στη βιοκλιματική εσωτερική ψύξη. “Αυτή η μέθοδος κλιματισμού χρησιμοποιεί το πάχος των τοίχων προς όφελος της κατοικίας. Χαράζοντας μικρούς αγωγούς εντός τους, μεταφέρεται ο δροσερός αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού, ενώ ψύχονται και οι τοίχοι”, εξηγεί η Samira Rathod.

Το House of Concrete Experiments στο μικροσκόπιο

Το σπίτι διαθέτει επίσης πολλούς γεωμετρικούς φεγγίτες, που πλημμυρίζουν τους εσωτερικούς χώρους με άφθονο φως. Στον ξενώνα, το μπετόν διαθέτει ένα ροζ φινίρισμα. Aποτέλεσμα της ανάμειξής του με σκόνη από τούβλα. Η κατοικία είναι οργανωμένη γύρω από έναν μεγάλο, ψηλοτάβανο χώρο που περιλαμβάνει σαλόνι, τραπεζαρία, μπαρ και γραφείο. Ένα εντυπωσιακό γυαλιστερό μωσαϊκό δάπεδο με ένθετες ανακυκλωμένες πέτρες, μαύρες, λευκές και ροζ, συνδυάζεται με σπασμένα κεραμικά πλακίδια συνθέτοντας ένα τεράστιο εντυπωσιακό έργο τέχνης που έρχεται σε αντίθεση με τους ακατέργαστους τοίχους και την μπετονένια οροφή.

Όλα τα έπιπλα είναι σχεδιασμένα από τους Big piano, που δεν είναι άλλοι από τους designers της Samira Rathod.

Αυτός ο κεντρικός χώρος ανοίγεται σε έναν εξώστη που οδηγεί κάτω σε μια βυθισμένη, σκιερή βεράντα με πισίνα. Στα ανατολικά υπάρχουν δύο μικρά κτίρια. Στο ένα βρίσκεται το κύριο υπνοδωμάτιο και το μπάνιο του και στο άλλο ένα δωμάτιο και αποθήκη για το προσωπικό. Το αυτόνομο διώροφο κτίριο που φιλοξενεί τον ξενώνα δύο υπνοδωματίων είναι στη βόρεια πλευρά του οικοπέδου, προσβάσιμο από την κύρια κατοικία μέσω ενός πλακόστρωτου μονοπατιού.

Σε όλο το εσωτερικό του “House of Concrete Experiments”, τα σκούρα ξύλινα κουφώματα και τα ξύλινα έπιπλα ζεσταίνουν την ψυχρή ματιέρα του σκυροδέματος. Oι αποθηκευτικοί χώροι είναι όλοι κρυμμένοι μέσα στους τοίχους. Eνδιαφέροντα έπιπλα προσαρμοσμένα από το Big Piano, το στούντιο σχεδιασμού επίπλων της Rathod, όπως τα statement φωτιστικά ή το κόκκινο χειρουργικό φως από το παλαιοπωλείο Mahendra Doshi, κάνουν μεγάλη αίσθηση.


Φωτογραφίες Νiveditaa Gupta.

Το κείμενο της Νταϊάνας Σαλεβουράκη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Maison & Décoration Άνοιξη/Καλοκαίρι 2023.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here