Poltrona Frau x Ozwald Boateng: Το highlight του London Design Festival 2023

Κατά τη διάρκεια του London Design Festival 2023, ο Ozwald Boateng και η Poltrona Frau αποκάλυψαν το “Culture and Craft”, μια συνεργασία που ορίζεται από τις ερμηνείες του σχεδιαστή του Savile Row στα κλασικά έπιπλα της ιταλικής εταιρείας. Τα κομμάτια της πολλά υποσχόμενης συνεργασίας βρίσκονται στην έκθεση Savile Row του Boateng καθώς και στην τοποθεσία Fulham Road και Harrods της Poltrona Frau και περιλαμβάνουν τον καναπέ “Chester”, ένα σχέδιο του 1912 που σχεδιάστηκε από τον ιδρυτή της εταιρείας.

Photo: Courtesy Poltrona Frau.

Εξέλιξη από την παράδοση

Αν και τα έπιπλα ήταν το επίκεντρο του ντεμπούτου της συνεργασίας, η αποτύπωση της Poltrona Frau από τον Boateng εκτείνεται πολύ πιο πέρα ​​από τα αρχικά σχέδια, με τη συλλογή “Beautilities” να περιλαμβάνει χαλιά, ταπετσαρίες, μαξιλάρια, αρωματικά κεριά και ένα επιτραπέζιο παιχνίδι Mancala. Όλα αντανακλούν το πνεύμα και την προσέγγιση του Ozwald Boateng στη δημιουργία.

Ο Boateng άνοιξε το κατάστημά του το 1995, μετά από σχεδόν μια δεκαετία μάθησης από τους ράφτες του δρόμου. Στα 28 του, ήταν ο νεότερος σχεδιαστής που άνοιξε έναν χώρο στο δρόμο και εντυπωσίασε αμέσως με την απόδοσή του στην κλασική ραπτική που συνδυάστηκε με τους αισθητικούς και πολιτιστικούς κώδικες της καταγωγής του από την Γκάνα. Ομοίως, φέρνει τώρα τη χαρακτηριστική του προσέγγιση στην Poltrona Frau, μέσα από μια συλλογή που συνδυάζει τις ταυτότητες και των δύο εμπορικών σημάτων.

Ozwald Boateng. Photo: Courtesy Poltrona Frau

“Στην Poltrona Frau, θέλαμε να διατηρήσουμε ζωντανή την παράδοση με ένα σύγχρονο κλειδί”, λέει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Poltrona Frau, Nicola Coropulis. “Η συνάντηση με τον Ozwald ήταν καταλυτική, γιατί είχε κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά στο παραδοσιακό αγγλικό επίσημο ντύσιμο, καινοτομώντας με τα χρώματα και τα σχέδια της αφρικανικής παράδοσης”.

Ο Boateng από πάντα ήταν γνωστός για τη χρήση του χρώματος και την προσέγγισή του στην κατασκευή. Με την Poltrona Frau, υπήρξε μια άμεση σύνδεση μέσω της χειροτεχνίας, της κατασκευής και της προσοχής στη λεπτομέρεια. “Όταν τους επισκέφτηκα στο Τολεντίνο, αυτό που ήταν ξεκάθαρο για αυτούς ήταν η εκτέλεση, η προσοχή στη λεπτομέρεια και η δεξιοτεχνία”, αναφέρει ο σχεδιαστής. Εμπλούτισε τα κλασικά σχέδια επίπλων αποτυπώνοντας την “Tribal”  υπογραφή του σε δέρμα Frau.

Ζωντανή σειρά αποχρώσεων και ανάγλυφες λεπτομέρειες

Η συλλογή συνδυάζει τη μακροχρόνια τεχνογνωσία της Poltrona Frau με τεχνικές χειροτεχνίας στην κατασκευή επίπλων με τη χαρακτηριστική αισθητική και το πνεύμα του Boateng. Λεπτό αλλά ζωηρό στην εκτέλεσή του, το μοτίβο εξελίσσεται σε μια ζωντανή σειρά αποχρώσεων που αντικατοπτρίζουν τη δουλειά του σχεδιαστή, όπως κόκκινο, κίτρινο, μοβ, μπλε, πράσινο και μαύρο.

Τα ανάγλυφα στοιχεία ήταν ένα βασικό εξελικτικό βήμα για την κατασκευαστική προσέγγιση της Poltrona Frau. “Η εφαρμογή των σχεδίων του Ozwald στο δέρμα ήταν μια σημαντική τεχνολογική πρόκληση”, λέει ο Coropulis. “Στον τομέα των επίπλων σήμερα, κανείς δεν χρησιμοποιεί την τεχνική ανάγλυφης εκτύπωσης που χρησιμοποιήσαμε εμείς. Mας ώθησε να δουλέψουμε το δέρμα με έναν νέο τρόπο”. Ως σχεδιαστής στο Savile Row, ο Boateng, είχε μεγάλη εμπειρία στον εκσυγχρονισμό των κλασικών. “Έμαθα πολύ νωρίς ως σχεδιαστής ότι το να εκσυγχρονίζεις κάτι που είναι παραδοσιακό, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Απαιτείται μια λεπτότητα στο να βρίσκεις σωστά την ισορροπία των δύο κόσμων.”

Details. Photo: Courtesy Poltrona Frau

Δύο εταιρείες με κοινές ρίζες

Από την αρχή, ο Boateng βρήκε ομοιότητες μεταξύ της προσέγγισής του στη ραπτική και την κατασκευή και των τεχνικών της Poltrona Frau. Με τις ρίζες τους στην ακρίβεια, την τέχνη και την καινοτομία, οι δύο μάρκες βρήκαν κοινό έδαφος αμφισβητώντας η μία την άλλη. “Η διαδικασία κατασκευής των επίπλων μοιάζει πολύ με την προσέγγισή μου στη ραπτική, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής και της ανάπτυξης υλικών”, εξηγεί ο Boateng. “Για μένα αυτή η συνεργασία αφορά πραγματικά την παράδοση και την εύρεση μιας νέας γλώσσας γύρω από αυτήν την παράδοση, με τον ίδιο τρόπο που έκανα στο Savile Row”.

Και οι δύο τρέφουμε μεγάλο σεβασμό για το παρελθόν, για αυτό που ορίζουμε ως “η ευφυΐα των χεριών”, προσθέτει ο Coropulis. “Γνωρίζουμε την αξία αυτής της παράδοσης και την έχουμε ασκήσει όλα αυτά τα χρόνια, επομένως είμαστε σε θέση να προσφέρουμε μια αξιόπιστη ερμηνεία της παράδοσης”. “Το “Chester” είναι ένα παραδοσιακό έπιπλο, οπότε για μένα, το να μπορώ να το πάρω και να το ερμηνεύσω με μια νέα γλώσσα γύρω από το υπάρχον πλαίσιο που όλοι γνωρίζουν, αυτό είναι πραγματικά το σχέδιο”, καταλήγει ο Boateng. “Γιατί αν η παράδοση δεν εξελιχθεί, πεθαίνει”.

Η συλλογή βρίσκεται στο Poltrona Frau, 147-153 Fulham Road, Harrods, 87-135 Brompton Rd και Ozwald Boateng, 39 Savile Row.


Φωτογραφίες, Poltrona Frau.

Κείμενο, Αναστασία Βαποράκη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here