Μοντέρνες πινελιές σε ένα ιστορικό παριζιάνικο διαμέρισμα του 19ου αιώνα

Η πεμπτουσία του παριζιάνικου γούστου και η ισορροπία μεταξύ παράδοσης και μοντερνισμού, συναντώνται στην αρχιτεκτονική ενός διαμερίσματος στη γαλλική πρωτεύουσα. Την ανακαίνισή του υπογράφουν οι αρχιτέκτονες Raphaël Le Berre και Thomas Vevaud, ιδιοκτήτες του αρχιτεκτονικού γραφείου Le Berre Vevaud με έδρα το Παρίσι. Το ιστορικό παριζιάνικο διαμέρισμα 230 τετραγωνικών μέτρων βρίσκεται σε ένα κτίριο σε στιλ Haussmann, μεταξύ της Place de la Concorde και του Palais de l’Élysée. Για την ιστορία να αναφέρουμε πως ο Ναπολέων Γ’ είχε δώσει εντολή στον Haussmann να φέρει νέο αέρα και λάμψη στην πόλη, να ενώσει τις διάφορες γειτονιές με λεωφόρους και να την κάνει πιο όμορφη. Κάπως έτσι προέκυψαν όλα αυτά τα φοβερά κτίρια στο κέντρο του Παρισιού.

Kλασικό στιλ με σύγχρονες πινελιές

Το διαμέρισμα βρίσκεται σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα. Παρουσίαζε σημαντικά δομικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα μια κλίση 15 εκατοστών στα δάπεδα κάποιων δωματίων. Βρέθηκαν οι κατάλληλες λύσεις για όλα. Συμπεριλαμβανομένης μιας προσεκτικής εξέτασης της ακουστικής προκειμένου να ικανοποιηθεί το κύριο αίτημα των πελατών, ενός ζευγαριού από τη Γενεύη, να μπει φραγμός στο θόρυβο της γαλλικής πρωτεύουσας, ώστε να μπορούν να απολαμβάνουν ένα ήσυχο σπίτι.

“Θέλαμε με την ανακαίνιση και εν συνεχεία με την επίπλωση να δημιουργήσουμε ένα pied-à-terre όσο το δυνατόν πιο εκλεπτυσμένο”, δηλώνουν οι αρχιτέκτονες. O χώρος, εμποτισμένος με κλασικό στιλ χάρη στους αρχικούς όγκους και τη διαρρύθμισή του, έχει μεταμορφωθεί πλήρως και η διάταξη των δωματίων έχει τροποποιηθεί. η κουζίνα, που ανοίγεται στο σαλόνι χάρη στις συρόμενες πόρτες, έχει μεταφερθεί στην καρδιά του διαμερίσματος, ενώ οι πόρτες και οι διάδρομοι έχουν αναθεωρηθεί για να δημιουργήσουν μια πιο εμφανή συμμετρία.

Ταπετσαρίες με εξωτικά τοπία & γεωμετρική διακόσμηση

Ένα μεγάλο παράθυρο τοποθετήθηκε στην τραπεζαρία για να υπάρξει μια οπτική σύνδεση με τον κήπο. Αυτή η εικόνα ενισχύεται από τα εξωτικά τοπία που απεικονίζουν οι ταπετσαρίες. Ο πιο εντυπωσιακός χώρος είναι αυτός του σαλονιού που έχει διατηρήσει την αρχική του θέση. Ωστόσο, έχει αποκτήσει μία ελαφρότητα χάρη στα μεγάλα παράθυρα. Εκτείνονται από το δάπεδο μέχρι την οροφή, με θέα στον πίσω κήπο. Το τζάκι διατηρήθηκε και μαζί με τον μεγάλο δερμάτινο καναπέ έχει γίνει το επίκεντρο του δωματίου. Έργα τέχνης μεικτής τεχνικής, προστέθηκαν και στις δύο πλευρές του τζακιού για να ενισχύσουν την ιδέα της συμμετρίας.

Στην είσοδο, οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι με λεπτή ανάγλυφη γεωμετρική διακόσμηση. Είναι σχεδιασμένη από τον καλλιτέχνη Pierre Bonnefille και συνοδευόμενη από γεωμετρικά αξεσουάρ επίπλωσης. Στα δύο υπνοδωμάτια ακολουθήθηκαν διαφορετικές φιλοσοφίες. Η κύρια κρεβατοκάμαρα είναι αιθέρια, με φυσικές αποχρώσεις, γαλακτώδες λευκό και ουδέτερη διακόσμηση.

Σε αντίθεση, το παιδικό δωμάτιο αποδείχτηκε ότι ήταν το ιδανικό μέρος για να αφήσει κανείς ελεύθερη τη φαντασία του. Είναι ζωηρό και πολύχρωμο, συνδυάζοντας παρκέ και φυσικό ξύλο με ροζ ζαχαρωτό, γαλάζιο του ουρανού και λίγο κίτρινο. Τέλος, το μπάνιο είναι διακοσμημένο με μίνιμαλ αισθητική. Η χρήση μαρμάρου προσδίδει κομψότητα στο παριζιάνικο διαμέρισμα. Το λευκό μάρμαρο αναδεικνύει τις μαύρες λεπτομέρειες, το ντους, τις βρύσες και την κορνίζα του καθρέφτη.


Φωτογραφίες, Laia Coco.

Το κείμενο της Νταϊάνας Σαλεβουράκη δημοσιεύεται στο περιοδικό Maison & Decoration Άνοιξη 2024.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here