BeReal: Νέα social media εμμονή

Είναι τόσο δύσκολο να “είσαι αληθινός” στα social media; Με το BeReal είναι πανεύκολο, ή τουλάχιστον έτσι πιστεύουν οι εκατομμύρια χρήστες της νέας photo-sharing εφαρμογής. Το BeReal έφτασε τις 7,5 εκατομμύρια εγκαταστάσεις και έκανε το καλοκαίρι μας λίγο πιο αληθινό. Μέσα από μια οθόνη.

Το BeReal είναι μια γαλλική εφαρμογή social media που κυκλοφόρησε το 2020. Αναπτύχθηκε από τους μυστήριους Alexis Barreyat και Kévin Perreau που μοιάζουν να αρνιούνται τις συνεντεύξεις. Μετά από μερικά χρόνια σχετικής αφάνειας, κέρδισε γρήγορα δημοτικότητα στις αρχές και στα μέσα του 2022. Και τώρα το Instagram ετοιμάζεται να αντιγράψει την επιτυχημένη συνταγή του BeReal ετοιμάζοντας νέο feature για “αυθόρμητες” φωτογραφίες και από τις δύο κάμερες.

“Its time to BeReal”

Αν αναρωτιέσαι πως μπορεί να λειτουργεί το “καινούργιο Instagram”, είναι πολύ απλό. Με μια καθημερινή ειδοποίηση ενθαρρύνει τους χρήστες να μοιράζονται μια φωτογραφία και με τις δύο κάμερες του κινητού τηλεφώνου σε ένα τυχαία επιλεγμένο χρονικό περιθώριο δύο λεπτών κάθε μέρα. Στην περίπτωση που ο χρήστης ανεβάσει το BeReal του μετά το παράθυρο των δύο λεπτών οι φίλοι του ειδοποιούνται για την καθυστέρηση .

Ώρα να είσαι αληθινός, όχι διάσημος

Στόχος της εφαρμογής είναι η αυθεντικότητα. Tο format του Be Real είναι τέτοιο ώστε να μην επιτρέπει στον χρήστη να επεξεργαστεί την διπλής όψεως φωτογραφία του . Οι ιδρυτές δεν έχουν μιλήσει για την μεγάλη αυτή επιτυχία. Παρόλα αυτά, η ίδια η περιγραφή της εφαρμογής στο app store ξεκαθαρίζει από την αρχή ότι «δεν θα σε κάνει διάσημο, άμα θέλεις να γίνεις διάσημος μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς το TikTok και Instagram». Το Be Real  δεν θεωρείται απλώς μια ακόμα εφαρμογή social media , αλλά ένα όραμα για το μέλλον των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ίσως πιο ήπιο, πιο ευγενικό και πιο υγιές.

Μπορεί το Be Real σαν εφαρμογή να μην μας κάνει απαραίτητα διάσημους ή να μην αποτελεί χώρο προώθησης προϊόντων όπως άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό δεν σημαίνει ότι η μόδα δεν μπορεί να απλώσει τα πλοκάμια της και σε ένα τέτοιο μέσο. Μια τόσο περίπλοκη και ενδιαφέρουσα εφαρμογή δίνει την δυνατότητα σε άτομα του χώρου αλλά και στις επωνυμίες να είναι Αληθινοί. Μέσω της επιλογής Discovery, μπορεί ο καθένας να δει τι κάνουν εκείνη την στιγμή άτομα από όλο τον κόσμο. Δεν είναι απίθανο, λοιπόν, να ανθίσουν νέες τάσεις και να μπορέσουν οι εταιρίες μόδας να επικοινωνήσουν τα προϊόντα τους με ένα νέο, πιο αυθεντικό, real τρόπο.

Ας είμαστε Real, άλλωστε για πόσο θα κρατήσει το hype;

Το όραμα της νέας αυτής εφαρμογής είναι ακριβώς ότι χρειαζόμαστε. Μετά τον κορεσμό των υπολοίπων social media από διαφημίσεις, φίλτρα και celebrities, το Be Real ήρθε για να επαναφέρει την χαλαρή και αληθινή σχέση μέσα από μια εφαρμογή. Για τον λόγο αυτό,  εγώ, η παρέα μου και περίπου άλλοι τρεις εκατομμύρια χρήστες λαμβάνουμε την καθημερινή τυχαία ειδοποίηση και βγάζουμε μια άβολη φωτογραφία στο σαλόνι μας, ή στο λεωφορείο ή στην δουλεία.

Αλλά, για πόσο θα αντέξουμε να είμαστε αληθινοί; Ακόμα και με αυτό το format και όραμα, η ζωή που αποτυπώνουμε και δημοσιεύουμε από τις οθόνες μας συνέχεια φιλτράρεται. Κάνουμε zoom σε μια πλευρά του δωματίου που είναι καθαρή. Κρύβουμε το πρόσωπο μας με το χέρι μας όπως το 2014 ή παραβλέπουμε την ειδοποίηση. Και να την παραβλέψω σιγά, φίλοι μου είναι, με ξέρουν.  Εκτός αυτού, είναι αντιπαραγωγικό να πρέπει με μια ειδοποίηση να σταματήσουμε ότι κάνουμε και να τραβήξουμε μια φωτογραφία για να δείξουμε τον αληθινό μας εαυτό. Αλλά σίγουρα έχει πλάκα. Ήμουν αρκετά Real;

Φωτογραφίες BeReal
Κείμενο Εύα Συμεωνίδου,/@respeccte

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here