Frieze London 2021: Δημιουργική σύμπλευση τέχνης & τεχνολογίας

Mετά από υποχρεωτική παύση ενός έτους, οι καινοτόμες εικαστικές διοργανώσεις της Frieze London, επέστρεψαν επίσημα τον Οκτώβριο στο Regent’s Park του Λονδίνου. Μερικές από τις σημαντικότερες γκαλερί του κόσμου παρουσίασαν και πάλι τα έργα τους κάτω από την καταξιωμένη εικαστική “ομπρέλα” της Frieze.

Με έτος ίδρυσης το 2003 από τους επιχειρηματίες Amanda Sharp και Matthew Slotover, η Frieze London επικεντρώνεται στο νεωτερισμό των σύγχρονων καλλιτεχνών. Η έκθεση Frieze Masters που δημιουργήθηκε πριν το έτος 2000 κινείται αντιθετικά καθώς επικεντρώνεται στην ιστορική τέχνη. Υπάρχει βέβαια και η Frieze Sculpture με επίκεντρο τη γλυπτική. Φέτος οι περιπατητές του Λονδίνου είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν υπαίθρια γλυπτά στο δημόσιο χώρο.

Οι λάτρεις της τέχνης βυθίστηκαν σε έργα που θίγουν θέματα ταυτότητας, φυλής, αρχιτεκτονικής αλλά και τεχνολογίας. Συνολικά 276 γκαλερί από 39 χώρες συμμετείχαν και στις δύο εκθέσεις, δημιουργώντας ένα σιωπηλό κλίμα πολιτικών αντιδράσεων σχετικά με την κατάσταση του κόσμου σήμερα.

Counterspace, Serpentine Pavilion 2021, για την Frieze Sculpture 2021. Φωτογραφία: Linda Nylind. Courtesy of Linda Nylind/Frieze

Αξιοσημείωτες εικαστικές συμμετοχές στη Frieze 2021

Έργα της Deborah Roberts, Stephen Friedman Gallery, Frieze London 2021. Courtesy of the artist and Stephen Friedman Gallery.

*H Deborah Roberts στην Stephen Friedman γκαλερί

Μία σειρά νέων ζωγραφικών έργων της λαμπρής Αφροαμερικανίδας καλλιτέχνιδας Deborah Roberts παρουσιάστηκαν στην γκαλερί Stephen Friedman. Τα έργα πουλήθηκαν κατά τη διάρκεια της preview day έναντι 125.000-150.000 δολαρίων πριν ακόμα η έκθεση ανοίξει επίσημα τις πόρτες της στο κοινό. Τα μεγάλης κλίμακας έργα της Roberts απεικόνιζαν μαύρα παιδιά, σε μία όμορφη σύνθεση κολάζ από εικόνες που έχει συλλέξει η ίδια και λεπτομέρειες ζωγραφισμένες στο χέρι. Κάθε πορτραίτο χαρακτηρίζεται από τον διαφορετικό τόνο δέρματος του προσώπου, το χτένισμα, τα χαρακτηριστικά και τα διαφορετικά ρούχα. Πρόκειται, δηλαδή, για μια ισχυρή εξερεύνηση αυτού που η γκαλερί ονομάζει «προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μαύρα παιδιά καθώς ανταποκρίνονται σε κοινωνικά στερεότυπα που διαιωνίζονται από το λευκό βλέμμα και τη δυτική οπτική κουλτούρα».

Η συμμετοχή της Αθηναϊκής γκαλερί The Breeder, Athens στην Frieze London 2021:

*Οι καλλιτέχνες της Αθηναϊκής γκαλερί The Breeder

Η γκαλερί The Breeder Athens συμμετέχει στη Frieze κάθε χρόνο ανελλιπώς από το 2003. Για φέτος επέλεξε να επισημάνει μια σειρά από εξαιρετικά πορτραίτα από μια επιλογή σύγχρονων ζωγράφων της Νιγηρίας. Ανάμεσά τους οι Johnson Eziefula, Victor Ubah, Adegboyega Adesina, Barry Yusufu και Deborah Segun. Τα στυλ ζωγραφικής διαφέρουν από τον κυβιστή Ubah έως τον αυτοδημιούργητο σύγχρονο Eziefula, αλλά παρουσιάζονται μαζί με πολλά μαρμάρινα γλυπτά. Χαρακτηριστικό γλυπτό ένας φαλλός του γνωστού φωτογράφου Man Ray, τονίζει κάποιες από τις πιο συναρπαστικές απεικονίσεις της σύγχρονης εμπειρίας της Νιγηρίας.

Frieze Master Talks: Συνομιλίες ανάμεσα σε εικαστικούς και δημιουργούς μόδας

Ο εικαστικός Michaël Borremans συνομίλησε με τον σχεδιαστή μόδας Dries Van Noten για τη δημιουργικότητα στα πλαίσια των διαλέξεων Frieze Masters Talks, Frieze London 2021.

*Έμπνευση & Δημιουργικότητα: Michael Borremans x Dries Van Noten

‘Όσοι είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν στη φετινή διοργάνωση της Frieze παρακολούθησαν live την ενδιαφέρουσα συνομιλία του εικαστικού Michael Borremans και του δημιουργού μόδας Dries Van Noten.

Μόδα και ζωγραφική συναντήθηκαν σε μια συζήτηση που αφορούσε την έμπνευση και την ανεξάντλητη δημιουργικότητά τους. Ο Van Noten τόνισε ότι η δημιουργικότητα είναι μια σχέση αλληλεπίδρασης μεταξύ του ίδιου και της ομάδας του. Αποτέλεσμα συνεργασίας, η έμπνευση εμπεριέχει στοιχεία έκπληξης και για τις δύο πλευρές. Από την άλλη ο Michael Borremans υποστήριξε ότι η δημιουργικότητά του πηγάζει από αυτόν τον ίδιο.

Ο Dries Van Noten είναι ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας στον κόσμο της μόδας. Δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει υψηλή ραπτική. Το ζητούμενο είναι υπέροχα κομμάτια που μπορούν να φορεθούν από τον καθένα. Συνδυάζει με τόλμη φωτεινές και σκούρες αποχρώσεις, είναι διάσημος για τα πρωτότυπα τυπώματα του, δίνει έμφαση στις ενδιαφέρουσες υφές υφασμάτων. Χωρίς να διαφημίζει σχεδόν καθόλου την επωνυμία του, είναι αγαπημένος σχεδιαστής όσων λατρεύουν το προσωπικό στιλ. Και κυρίως όσων προτιμούν να ντύνονται «όχι όπως όλοι οι άλλοι».

O Michaël Borremans είναι ένας σύγχρονος εικαστικός και κινηματογραφιστής από τη γραφική Βελγική πόλη Ghent. Εμπνευσμένα από το κλασσικό ύφος και τις τεχνικές των Manet και Degas, τα έργα του χαρακτηρίζονται από την ασυνήθιστα σουρεαλιστική απεικόνιση. Όποιος δεν κατάφερε να βρεθεί στο Λονδίνο μπορεί να παρακολουθήσει online αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση των δυο προσωπικοτήτων.

Frieze Masters Talks: Η ζωγράφος Kaye Donachie και ο σχεδιαστής μόδας Erdem Moralıoğlu, συζήτησαν για την επιρροή των μορφών, στα πλαίσια των διαλέξεων Frieze Masters Talks, Frieze London 2021.

*Ομορφιά : Kaye Donache x Erdem Moralioglou

Στο ζεστό και οικείο κλίμα του Frieze Master talks, η εικαστικός Kaye Donachie και ο φιλότεχνος σχεδιαστής μόδας Erdem Moralioglou συζήτησαν για τους τρόπους εξιδανίκευσης των μορφών μέσα από τη τέχνη και τη μόδα.

Η Kaye Donachie ως μια σύγχρονη ζωγράφος φιλοτεχνεί ατμοσφαιρικούς εικονιστικούς πίνακες. Δημιουργεί ουτοπικά έργα με ηρωίδες γυναίκες που κρύβουν μία αντιπολιτισμική ιστορία.

Ο Erdem Moralioglu είναι ο βραβευμένος ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας μόδας Erdem. Γνωστός για τα πειραματικά υφάσματα και την περίπλοκη δεξιοτεχνία του, ο Erdem έχει μια ομάδα πελατών υψηλού προφίλ, όπως Kate Middleton, Michelle Obama, Alexa Chung και Arizona Muse. Ο Erdem επικεντρώνεται μόνο στο να κάνει τις γυναίκες να φαίνονται όμορφες. «Ποτέ δεν σκέφτομαι τι είναι σέξι», είχε δηλώσει παλαιότερα στην αυστραλιανή Vogue. “Δεν αγωνιώ προκειμένου να τονίσω τα οπίσθια. Εστιάζω στις σιλουέτες και τις αναλογίες.”

Η τεχνολογία αλλάζει τον τρόπο που βιώνουμε την Τέχνη

Sense of Blue, από τον digital artist Maotik για την φίρμα καλλυντικών πολυτελείας La Prairie, Frieze London 2021.

Το «Sense of Blue(2021) του Maotiκ καθήλωσε τους επισκέπτες

Το Skin Caviar Night-time Oil, η νέα δημιουργία της συλλογής του La Prairie, ήταν το ερέθισμα για το έργο Sense of Blue (2021) του Mathieu Le Sourd, που είναι γνωστός και ως Maotik. Σε ένα συναρπαστικό περιβάλλον όπου το φως και ο ήχος δυναμώνουν, οι θεατές βιώσαν την εξέλιξη από το σούρουπο έως τη βαθύτερη νύχτα. Τότε που σύμφωνα με τη La prairie «οι αισθήσεις μας ελευθερώνονται». Το έργο Sense of Blue κατάφερε να βυθίσει
σταδιακά τον θεατή στο μπλε του κοβαλτίου της νύχτας. Αγαπημένη απόχρωση για αμέτρητους εικαστικούς συμπεριλαμβανομένης της Niki de Saint Phalle που επέλεξε το κοβάλτιο για τη συσκευασία της εμβληματικής σειράς Skin Caviar της La Prairie.

“Συνειδητοποίησα πολύ γρήγορα ότι μου δόθηκε πολλή δημιουργική ελευθερία. δήλωσε ο καλλιτέχνης. “Μου άρεσε η έννοια της συνύπαρξης φύσης, επιστήμης και τέχνης. Οι τεχνικές μου και η ιστορία της La Prairie έφερε κοντά επιστήμονες, χημικούς, νανοτεχνολόγους. Τέχνη και τεχνολογία σε αρμονική συνεργασία».

H LG παρουσίασε τα σημαντικότερα έργα του Damien Hirst σε οθόνες OLED, Frieze London, 2021.

Η LG παρουσιάζει τα έργα τέχνης του Damien Hirst σε OLED

Το LG Space έδωσε νέα ψηφιακή ζωή στις μεγαλύτερες επιτυχίες του Damien Hirst. Τα σημαντικότερα έργα του καλλιτέχνη τοποθετήθηκαν παράλληλα με ψηφιακά «επεξεργασμένες εικόνες» και NFT. Η εγκατάσταση έγινε με χρήση προηγμένων προϊόντων OLED TV, συμπεριλαμβανομένου του κυλιόμενου OLED TV R.

Έργα της σειράς Καλειδοσκόπιο και άλλα στροβιλιζόμενα αντικείμενα τέχνης του Hirst αιωρήθηκαν ανάμεσα σε ψηφιακές αναπαραγωγές πινάκων σε οθόνες LG OLED που χρησιμοποιούν τεχνολογία «αυτο-φωτισμού». Ταυτόχρονα, ο Hirst παρουσίασε την πρώτη NFT σειρά “The Currency” για πρώτη φορά σε κοινό. Η σειρά περιλαμβάνει 10.000 ψηφιακά έργα που το καθένα αντιστοιχεί σε ένα φυσικό έργο τέχνης. Τα NFT έργα τέχνης παρουσιάστηκαν ως ψηφιακές αναπαραγωγές, μέσω οθόνων OLED._

Κείμενο της Βασιλικής Σιαντή, Managing Director / Sianti Gallery.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here