Modern Love στο ΕΜΣΤ _ Η αγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας

Marge Monko I Don't Know You So I Can't Love You, 2018
Marge Monko I Don't Know You So I Can't Love You, 2018 (λεπτομέρεια) Εγκατάσταση, smart assistants, ηχεία, εκτυπώσεις Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Στην καρδία της Αθήνας, στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στις 15 Δεκεμβρίου κάνει πρεμιέρα μια νέα συναρπαστική έκθεση με τίτλο ‘Modern of Love’. Δημιουργημένη με επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου η Modern Love αποτυπώνει τον ρόλο της αγάπης και των στενών δεσμών στο κόσμο της ψηφιακής διασύνδεσης..

Σύγχρονη αγάπη

Η έκθεση αυτή, έρχεται την κατάλληλη περίοδο μετά το τέλος της πανδημίας και πραγματεύεται την καταλυτική επίδραση της τεχνολογίας στη σύγχρονη ζωή. Τα φιλοξενούμενα έργα ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών δίνουν τροφή για σκέψη οσο αφορά την ψηφιακή μας αλληλεπίδραση. Ανάμεσά τους έργα του Ανδρέα Αγγελιδάκη, του David Haines, τις Μαρίας Μαυροπούλου και άλλων εξαίρετων εικαστικών. Η έκθεση έχει δανειστεί τον υπότιτλο από το βιβλίο της Eva Illouz, Cold Intimacies: The Making of Emotional Capitalism. Το βιβλίο πραγματεύεται τις σχέσεις των ανθρώπων που επηρεάζονται όλο και ουσιαστικότερα από τις οικονομικές και πολιτικές πραγματικότητες της εποχής.

Melanie Bonajo Night Soil – Economy of Love, 2015 (στιγμιότυπο) Μονοκάναλο βίντεο, έγχρωμο με ήχο, 32′ 46” Ευγενική παραχώρηση από το καλλιτέχνη και της AKINCI, Άμστερνταμ

Διαπροσωπικές σχέσεις μετά την πανδημία

Ακόμα και αν η πανδημία έχει λάβει τέλος, έχει αφήσει πίσω της ακόμα κατάλοιπα που δύσκολα θα εξαφανιστούν εντελώς. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πήραν την σκυτάλη από τις φυσικές διαπροσωπικές επαφές των ανθρώπων. Οι άνθρωποι έμαθαν να επικοινωνούν και να εκφράζουν τα συναισθήματα τους καλύτερα μέσα από μια οθόνη υπολογιστή ή κινητού. Στην ουσία αυτός ο τρόπος επικοινωνίας πιο πολύ αποξενώνει παρά φέρνει κοντά τους ανθρώπους. Το πλεονέκτημα που δίνεται στην επαφή με αυτό τον τρόπο, είναι ίσως η ασφάλεια που προσφέρει η επικοινωνία μέσο μιας οθόνης. Πίσω από την οθόνη οι άνθρωποι θεωρούν ότι μπορούν να καλύψουν τυχόν φοβίες, ανασφάλειες και σκέψεις χωρίς ο συνομιλητής τους να το συνειδητοποιήσει εύκολα. Εδώ λοιπόν τίθεται το ερώτημα εάν όντως μέσω αυτού του είδους επικοινωνίας μπορούν να αναπτυχθούν αληθινά συναισθήματα φιλικής η ερωτικής φύσης.

Μαρία Μαυροπούλου The Lovers, από τη σειρά Family Portraits, 2018 Lightbox, 100 x 100 εκ. Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Η αντίθετη όψη  του νομίσματος

Σε κάθε περίπτωση όλες οι καταστάσεις έχουν δυο όψεις ενός νομίσματος. Μπορεί ο αυτός ο τρόπος επικοινωνίας να έχει τα προαναφερθέντα μειονεκτήματα, αλλά σίγουρα δεν είναι απόλυτο ότι κατέχει μόνο αυτά. Πολλοί άνθρωποι μέσο της διαδικτυακής επικοινωνίας είχαν την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν πιο εύκολα. Η κοινωνικοποίηση τους αυτή μπορεί να τους οδήγησε στη δημιουργία νέων διαπροσωπικών σχέσεων και την ανάπτυξη των επικοινωνιακών τους δεξιοτήτων. Δεν αποκλείεται να βοήθησε στην απελευθέρωση πλευρών του εαυτού τους, που δυσκολευόντουσαν να αποκαλύψουν και να παραδεχτούν.

Laura Cemin In Between. The warmth. 2017/2020 (λεπτομέρεια) Εκτυπώσεις inkjet σε χαρτί, διάφορα υλικά Ευγενική παραχώρηση της καλλιτέχνιδας

Τροφή για σκέψη

Στη Modern Love, συμμετέχουν 24 καλλιτέχνες από 14 χώρες. Η έκθεση είναι προϊόν μιας συνεχιζόμενης έρευνας και έρχεται στο ΕΜΣΤ μετά από παρουσιάσεις στο Museum für Neue Kunst | Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Φράιμπουργκ στη Γερμανία, στην Kunsthalle του Ταλίν, στο IMPAKT Media Organization και το Μουσείο Centraal στην Ουτρέχτη. Για το ΕΜΣΤ, η έκθεση έχει διευρυνθεί. Έχουν προστεθεί Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες εκ των οποίων οι περισσότεροι παρουσιάζουν το έργο τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος σχεδιασμένος από τη Rafaela Drazic, σε επιμέλεια Κατερίνας Γρέγου και Θεόφιλου Τραμπούλη. Ο κατάλογος θα παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση τον Ιανουάριο.

Τη μεγάλη ομαδική έκθεση θα ακολουθήσει μια σειρά ατομικών εκθέσεων τον Ιανουάριο του 2023. Οι ατομικές εκθέσεις επικεντρώνονται στην επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας, του διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της οικονομίας που παράγουν στις κοινωνικές σχέσεις και τη σύγχρονη ζωή.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα παρουσιαστεί στις 21.00 η περφόρμανς της Marijke De Roover, Live, Laugh, Limerence. Όπερα buffa σε τέσσερις πράξεις, η παράσταση είναι ένα δηκτικό σχόλιο για τον τρόπο με τον οποίο χορογραφούμε και οργανώνουμε πολιτισμικά την αναπαράσταση της αγάπης μέσα από ετεροκανονικές δομές. Το έργο αξιοποιεί με απολαυστικό τρόπο όλα τα κλισέ των ρομαντικών κομεντί, του μουσικού θεάτρου, της όπερας, του καραόκε και του Hollywood.

MODERN LOVE – Η αγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ν Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμβρ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ) Αθήνα, 117 43.  Αίθουσα Περιοδικών Εκθέσεων (-1)

15.12.2022-28.05.2023 / ΕΓΚΑΙΝΙΑ: 15.12.2022, 18.00 έως αργά.

Κείμενο, Ελένη Χατζιώτη.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here