“Ελευθερία” από τη Μαρία Καλλιμασιά

Έχουμε εκπαιδευθεί στο να σκεφτόμαστε υπεραπλουστευμένα και έχουμε συνηθίσει να λαμβάνουμε παραπλανητικά μηνύματα για το τι είναι σημαντικό στη ζωή. Συχνά γνωρίζουμε τη μισή αλήθεια και θεωρούμε ότι αν όλοι σκέφτονται αυτό ή κάνουν το άλλο είναι το φυσιολογικό και το σωστό. Αυτή η τακτική όμως ακρωτηριάζει την ικανότητα της κριτικής σκέψης και μας εμποδίζει να αναπτυχθούμε.

Ίσως ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που έχει προάγει η σύγχρονη κοινωνία μας είναι ότι ο σκοπός της ύπαρξής μας είναι να είμαστε μόνιμα ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι, υπονοώντας ότι αν δεν συμβαίνει αυτό είναι γιατί δεν καταναλώνουμε τα σωστά προϊόντα, δεν ακούμε τα τελευταία pop hits, δεν κινούμαστε σε συγκεκριμένους χώρους, δεν
υιοθετούμε συγκεκριμένη ιδεολογία ή δεν ακολουθούμε τους στιλιστικούς κανόνες που σε κάθε αλλαγή σεζόν μάς επιβάλλονται.

Η τεράστια επίδραση όμως που ασκεί σε όλους τους τομείς η μόδα στον πολιτισμό μάς οδηγεί στην ομοιομορφία, εμποδίζει τους ανθρώπους να σκέφτονται ανεξάρτητα και δημιουργεί στερεότυπα.

Ωστόσο, είναι η εποχή που όλα γύρω μας αλλάζουν με ξέφρενους ρυθμούς και από εμάς εξαρτάται να περάσουμε σε ένα νέο επίπεδο αντίληψης και κατανόησης του τι είναι πραγματικά σημαντικό για τον καθένα μας ξεχωριστά και για ποιους λόγους.
Αυτόν τον χειμώνα πάντως θα έχουμε οπωσδήποτε έναν λόγο για να είμαστε χαρούμενες και ικανοποιημένες, καθώς η μόδα -τουλάχιστον ως προς το τι θα φορέσουμε- επαναπροσδιορίζεται και κατευθύνεται με σιγουριά και τόλμη προς έναν εντελώς καινούργιο δρόμο: Αυτόν της ελευθερίας, των ανατροπών, της πολυφωνίας στέλνοντας το αισιόδοξο μήνυμα ότι έχει φτάσει η στιγμή που πρέπει να απελευθερωθούμε από τα στερεότυπα, να εκφραστούμε χωρίς αναστολές και φόβο και να αγκαλιάσουμε τη μοναδικότητα μας! Είναι μία σημαντική αρχή και θέλω να πιστεύω πως έπεται συνέχεια…

Photo: Μάρα Δεσύπρη, BEAUTEmagazine archives

Editorial τεύχους Οκτωβρίου 2021, από την εκδότρια και διευθύντρια του περιοδικού BEAUTE Μαρία Καλλιμασιά.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here