7 εμβληματικές εκθέσεις μόδας για το 2023

7 εμβληματικές εκθέσεις μόδας για το 2023
IRIS VAN HERPEN, photo David Uzochukwu

Όταν μιλάμε για εκθέσεις μόδας το μυαλό μας ταξιδεύει σε ένα κόσμο πλημμυρισμένο με χρώμα, ιστορία και υφάσματα που μας συνεπαίρνουν σε μία άλλη εποχή. Από την πρεμιέρα της ιδιωτικής συλλογής Υψηλής Ραπτικής του Azzedine Alaïa, έως το “Μανιφέστο” Chanel και την πρωτοποριακή Iris Van Herpen ξεχωρίσαμε επτά εμβληματικές εκθέσεις μόδας για το 2023. Σκοπεύεις να ταξιδέψεις σε Λονδίνο, Παρίσι η Νέα Υόρκη μέσα στη χρονιά που μόλις ξεκίνησε; Τότε σου προτείνουμε να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμα σου τις εκθέσεις που ακολουθούν.

Chanel Manifesto.

GABRIELLE CHANEL. Μανιφέστο μόδας

Σε μια εποχή που ο Paul Poiret κυριαρχούσε στον κόσμο της γυναικείας μόδας, η Chanel έφερε επανάσταση στον κόσμο της υψηλής ραπτικής, δημιουργώντας κάτι που ισοδυναμούσε με μανιφέστο μόδας. Το πρώτο μέρος της έκθεσης είναι χρονολoγικό καθώς αφηγείται το πρώτο ξεκίνημα της σχεδιάστριας με την περίφημη marinière του 1916.

Το δεύτερο μέρος της έκθεσης έχει θέμα τους ενδυματολογικούς κώδικες Chanel. Πρωταγωνιστές το πλεκτό τουίντ κοστούμι, η καπιτονέ τσάντα και το κουστούμι με τα εκλεκτά κοσμήματα. Η έκθεση θα διερευνήσει την πρωτοποριακή προσέγγιση της Chanel στο σχέδιο μόδας μέσα από 180 ρούχα, κοσμήματα, αξεσουάρ, καλλυντικά και αρώματα. Chanel Manifesto 16.09.23 / 25.02.24, Μουσείο V&A, Λονδίνο.

Δημιουργία της Madame Grès από τη προσωπική συλλογή του Azzedine Alaïa.

AZZEDINE ALAÏA. ‘Couturier collectionneur’

Διάσημος για τις δημιουργίες του, ο Azzedine Alaïa που έφυγε από τη ζωή το 2017, ήταν κάτι περισσότερο από σχεδιαστής μόδας. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες Υψηλής Ραπτικής όλων των εποχών. Ανάμεσα στα 20.000 κομμάτια που κατόρθωσε να συλλέξει από το 1968 έως τον θάνατό του, περιλαμβάνονται μοναδικά κομμάτια σχεδιαστών που θαύμαζε και εκτιμούσε προσωπικά. Χαρακτηριστικά κομμάτια της συλλογής αυτά των Christobal Balenciaga, Madeleine Vionnet, Madame Grès, Chanel, Elsa Schiaparelli, Jean Patou, Vivienne Westwood & John Galliano. 150 χαρακτηριστικά κομμάτια της ιδιωτικής συλλογής Alaïa, θα εκτεθούν για πρώτη φορά στο κοινό στη μεγαλειώδη έκθεση που υπογράφει ο διάσημος επιμελητής μόδας Olivier Saillard. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο ανακαινισμένο Μουσείο Palais Galliera. AZZEDINE ALAÏA ‘Couturier collectionneur’ 27.09.23 / 30.01.24, Μουσείο Palais Galliera, Παρίσι.

Μαρία Κάλλας,

DIVA

Από τις θεές της Όπερας της βικτωριανής εποχής έως τους σημερινούς παγκόσμιους σταρ, η DIVA θα γιορτάσει τη δύναμη και τη δημιουργικότητα των εμβληματικών καλλιτεχνών, εξερευνώντας και επαναπροσδιορίζοντας τον όρο “DIVA” και πώς αυτό έχει ανατραπεί και ενσωματωθεί στην όπερα, τη δημοφιλή μουσική και στον κινηματογράφο. Η έκθεση εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο οι ντίβες επηρεάζει την κοινωνία μέσω της φωνής και της τέχνης τους. Μόδα, φωτογραφία, σχέδιο, κοστούμια, μουσική και ζωντανές ερμηνείες από τη συλλογή V&A, είναι κάποια από τα highlights της έκθεσης. DIVA 24.06.23 / 07.04.24, Μουσείο V&A, Λονδίνο.

KARL LAGERFELD. A Line of Beauty

Το μητροπολιτικό μουσείο τέχνης της Νέας Υόρκης θα φιλοξενήσει μία έκθεση που εξερευνά τη σύνθετη μεθοδολογία εργασίας του Karl Lagerfeld και την εξέλιξη της μόδας του.Τα περισσότερα από τα περίπου 150 κομμάτια που θα εκτεθούν θα συνοδεύονται από σκίτσα του σχεδιαστή, τα οποία υπογραμμίζουν την περίπλοκη δημιουργική του διαδικασία καθώς και τις σχέσεις συνεργασίας με τις μοδίστρες του. KARL LEGERFELD A Line of Beauty 5.05.23 / 16.07.23, The Metropolitan Museum of Art, Νέα Υόρκη.

7 εμβληματικές εκθέσεις μόδας για το 2023
IRIS VAN HERPEN, photo David Uzochukwu.

IRIS VAN HERPEN

Φόρο τιμής αποτίνει το Musee Des Arts Decoratifs, στην Ολλανδή σχεδιάστρια μόδας Iris van Herpen, μια από τις πιο avant-garde σχεδιάστριες της γενιάς της. Στη σχεδιάστρια που αγκαλιάζει τη τεχνολογία και πάει ένα βήμα μπροστά από την Υψηλή Ραπτική. Η έκθεση συγκεντρώνει σύγχρονα έργα τέχνης, βίντεο και φωτογραφίες. Αλλά το εξαιρετικό είναι οι 100 δημιουργίες της Iris van Herpen.

Ένας χώρος αφιερωμένος στις επιδείξεις μόδας της, ολοκληρώνουν την έκθεση, η οποία συνοδεύεται από ένα ηχητικό έργο παραγωγής του καλλιτέχνη Salvador Breed.
Iris Van Herpen, 29.11.23 / 28.04.24, Musée des Arts Décoratifs , Παρίσι.

Το εξώφυλλο του καταλόγου της έκθεσης Azzedine Alaïa, Arthur Elgort Freedom.

AZZEDINE ALAÏA, ARTHUR ELGORT. Freedom.

Μια έκθεση δεν είναι ποτέ αρκετή για έναν δημιουργό όπως ο αείμνηστος Azzedine! Έτσι ο αγαπημένος σχεδιαστής πρωταγωνιστεί στο εικαστικό ημερολόγιο του 2023 με δύο εκθέσεις μόδας. Δυνατό ντουέτο που διαμόρφωσε την αισθητική της δεκαετία του ’80, ο Azzedine Alaïa και ο φωτογράφος Arthur Elgort, συνέβαλαν στην ανανέωση της αναπαράστασης μίας γυναίκας διεκδικητικής. Μιας γυναίκας αποφασιστικής και ανεξάρτητης. Στην έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Alaïa θα συναντήσουμε διαχρονικές φωτογραφίες-ορόσημα για την εικονογραφία της μόδας του couturier. Η έκθεση δημιουργεί έναν διάλογο μεταξύ 30 φωτογραφιών του Arthur Elgort και πρωτότυπων δημιουργιών του Azzedine.

Αφιερωμένη στη μόδα και στη φωτογραφία, η έκθεση θα συνοδεύεται από πολυτελή κατάλογο 124 σελίδων που κυκλοφορεί στα τέλη Ιανουαρίου από τις εκδόσεις Dammiani. Azzedine Alaïa, Arthur Elgort Freedom 23.01.23 / 20.08.23, Fondation Azzedine Alaïa , Παρίσι.

ANDY WARHOL. The Textiles

Έκθεση αφιερωμένη στα υφάσματα του εμβληματικό καλλιτέχνη της δεκαετίας του ’60, η Andy Warhol The Textiles, εγκαινιάζεται στο The Fashion & Textile Museum του Λονδίνου τον Μάρτιο, διεκδικώντας επάξια τη θέση της ανάμεσα στις πλέον εμβληματικές εκθέσεις μόδας για το 2023.

Η έκθεση εξερευνά τα συναρπαστικά σχέδια υφασμάτων του επιδραστικού καλλιτέχνη της pop art και περιλαμβάνει πάνω από 45 υφαντουργικά σχέδια του, από τη δεκαετία του 1950 και τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Τα υφάσματα απεικονίζουν μια σειρά από πολύχρωμα αντικείμενα, παγωτά, νόστιμα μήλα καραμέλας και πολύχρωμα κουμπιά.
Andy Warhol 31.03.23 / 10.09.23, The Fashion & Textile Museum, Λονδίνο.

Κείμενο Πωλίνα Ακάση-Αποστολίδου.

@polinaakasi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here