Aisha Diri: Διαχρονικό design, διαπολιτισμική κουλτούρα

AISHA DIRI, 2021

Το μέλλον της μόδας είναι εδώ. Η δημιουργία seasonless συλλογών που εκπροσωπούν τις αρετές της διαχρονικής ποιότητας και του slow fashion, υλοποιείται ήδη σε εκατοντάδες ευέλικτα ατελιέ “ανεξάρτητων” δημιουργών που έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν μπροστά από τις εξελίξεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουμε το ατελιέ της Aisha Diri, της σχεδιάστριας με τις Έλληνο-Συριακές ρίζες που λάνσαρε το ομώνυμο brand πριν πέντε χρόνια δίνοντας έμφαση στα γεωμετρικά κοσμήματα και στα αξεσουάρ. Στο μεταξύ το δημιουργικό όραμα της Aisha διευρύνθηκε μέσα από συλλογές καθημερινών timeless ρούχων και δερμάτινων αξεσουάρ που σχεδιάζονται για να φοριούνται κάθε εποχή του χρόνου.

Aisha Diri, 2021
“Το πάντρεμα των πολιτισμών είναι κάτι που έστω και ανεπαίσθητα θέλω να υπάρχει σε κάθε δημιουργία μου.” Aisha Diri, σχεδιάστρια

Λονδίνο, Μιλάνο, Αθήνα

“Tο ταξίδι μου στο χώρο της μόδας ξεκίνησε με την ολοκλήρωση των σπουδών μου στο Λονδίνο αρχικά στο κόσμημα και την γεμμολογία και αργότερα στο αξεσουάρ και στο ρούχο.” λέει η Aisha μιλώντας αποκλειστικά στο BEAUTEmagazine.gr . “Στη συνέχεια εργάστηκα στο Μιλάνο στον τομέα παραγωγής και σχεδιασμού για επώνυμους οίκους μόδας όπως Oscar De La Renta , Manolo Blahniκ, Dolce Gabbana κ.α. Όταν λοιπόν αισθάνθηκα έτοιμη, με την κατάλληλη μόρφωση και εμπειρία τόλμησα να δημιουργήσω το label που έχει το όνομά μου. Λόγω των αρχικών μου σπουδών στο κόσμημα πάντα με έλκυαν τα γεωμετρικά σχήματα. Ήθελα η κάθε πλευρά του σχεδίου μου να είναι διαφορετική και με μικρές η με μεγαλύτερες αντιφάσεις.”

AISHA DIRI, 2021
AISHA DIRI, 2021

Διαπολιτισμική κουλτούρα

“Πάντα ήθελα να δημιουργώ” συνεχίζει η Aisha. “Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου σχεδίαζα και ζωγράφιζα. Η διπλή μου καταγωγή (Ελληνική-Συριακή) μου έδωσε την πρόσβαση σε πολλές εικόνες και σε ερεθίσματα από διαφορετικές κουλτούρες. Αυτήν την επιρροή ακολουθώ ακόμα και σήμερα στις συλλογές μου. Το πάντρεμα των πολιτισμών είναι κάτι που έστω και ανεπαίσθητα θέλω να υπάρχει σε κάθε δημιουργία μου. Η φιλοσοφία των ρούχων μου είναι μίνιμαλ με γεωμετρικές γραμμές. Βασίζεται σε διαχρονικά και κλασικά κομμάτια με υλικά εξαίρετης ποιότητας που είναι απαραίτητα σε κάθε ντουλάπα μιας γυναίκας. Με αφορμή και τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνουμε έχω αποφασίσει να δημιουργώ seasonless ρούχα και αξεσουάρ. Η ιδέα είναι μια βασική, ευκολοφόρετη ετήσια συλλογή που το καλοκαίρι διανθίζεται με μαγιό και το χειμώνα με πανωφόρια.”

Πάθος για διαφορετικά κοστούμια

“Στις συλλογές μου έχω επικεντρωθεί κυρίως στα κοστούμια γιατί μου αρέσουν πολύ και μένα. Βρίσκω ότι συμβολίζουν ένα νέο δυναμισμό. Παλιότερα αν έβλεπες γυναίκα μέσα σε κοστούμι έλεγες “χμμ να μια γυναίκα που δουλεύει σε τράπεζα”. Πλέον δεν συμβαίνει αυτό! Χαίρομαι που το κοστούμι έχει επανέλθει στο προσκήνιο φέρνοντας μια νέα πνοή. Πλέον το κοστούμι φοριέται και από πολύ νέα κορίτσια. Πιστεύω ότι τα κοστούμια σου δίνουν ελευθερία και διευκολύνουν την καθημερινότητά σου.”

AISHA DIRI, 2021

Το μέλλον της μόδας

“Θεωρώ πως ο καταναλωτής σταδιακά απομακρύνεται από το fast fashion. Αλλά και από το comfort wear στο οποίο όλες οι εταιρείες έχουν στραφεί λόγω πανδημίας.” λέει η σχεδιάστρια μιλώντας για τις εξελίξεις στη μόδα. “Στο μέλλον ο καταναλωτής θα προτιμά πιο περίτεχνα ενδύματα και θα δίνει ακόμα περισσότερη βάση στην υψηλή ποιότητα. Ελπίζω σε ένα φωτεινό μέλλον για τον χώρο της μόδας. Ελπίζω και σε έναν καταναλωτή που θα πραγματοποιεί πιο συνειδητές αγορές απ’ ότι στο παρελθόν.”

Photos: Γιώργος Καπλανίδης. Styling: Νότης Σακουλάς . Hair & MakeUp: Efi Ramone via Beehive Artists.

Οι συλλογές Aisha Diri είναι διαθέσιμες online στο aishadiri.com και κατόπιν ραντεβού στο ατελιέ του brand στο κέντρο της Αθήνας.

Κείμενο, Λένα Παπαχριστοφίλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here