Αμαλία Βρανά «Οι αντανακλάσεις του νερού και του ήλιου»

AMALIA VRANA SEAWEAR, ss21

Αρχιτέκτονας με μεταπτυχιακό στο Βιοκλιματικό Σχεδιασμό, μετά από ένα short course μόδας στο Central Saint Martins, η Αμαλία Βρανά αποφάσισε να προχωρήσει στην υλοποίηση του Amalia Vrana SeaWear. Ενός brand που ιδρύθηκε το 2018 στο βροχερό Λονδίνο και είναι εστιασμένο στη διερεύνηση της σύγχρονης ελληνικής σχεδιαστικής ταυτότητας μέσα από βιώσιμες επιλογές.

“Μια ευκαιρία να προβάλλω την κουλτούρα του Ελληνικού καλοκαιριού”

“Το ότι ζω μόνιμα στο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια με κάνει να νοσταλγώ το ελληνικό καλοκαίρι. Και να το θεωρώ ιδιαίτερα πολύτιμο.» λέει η σχεδιάστρια μιλώντας στο BEAUTÉ Ιουνίου για το Amalia Vrana SeaWear. «Η δημιουργία του brand ήταν μια ευκαιρία να προβάλλω την κουλτούρα του ελληνικού καλοκαιριού και το συναίσθημα της χαράς και της ανεμελιάς που αυτό συμβολίζει. Θεωρώ πραγματικά μοναδική την σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα. Γι’ αυτό και σχεδιάζω κομμάτια που μπορούν να φορεθούν σε εύρος δραστηριοτήτων που και εγώ η ίδια αγαπώ. Από πρωινές βόλτες στην παραλία και ολοήμερες θαλάσσιες εξορμήσεις, μέχρι το beach bar ή την ελληνική ταβέρνα το ηλιοβασίλεμα μετά από μία μέρα γεμάτη νερό, ήλιο και αλάτι.”

“Αναγεννημένο” νάιλον και βιώσιμα υλικά

“Η οικολογική συνείδηση, οι νέες τεχνολογίες και η σχεδιαστική ταυτότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες στον πυρήνα του brand” τονίζει η Αμαλία Βρανά. “Χρησιμοποιούμε μονόχρωμα υφάσματα από «αναγεννημένο» νάιλον. Για την κατασκευή των συγκεκριμένων υφασμάτων χρησιμοποιούνται μια σειρά “χρήσιμων” απορριμμάτων. Όπως δίχτυα ψαρέματος, υφάσματα ή βιομηχανικά πλαστικά που διαφορετικά θα μόλυναν τη γη και τις θάλασσές μας. Τα τυπωμένα μας υφάσματα δημιουργούνται στην Ελλάδα, με prints αποκλειστικά δικού μας σχεδιασμού. Όλα τα προϊόντα μας είναι περιορισμένης διαθεσιμότητας. Και όλα φυσικά είναι made-in-Greece.”

Οι αντανακλάσεις του φωτός μέσα στο νερό

“Για τη φετινή μας συλλογή εμπνεύστηκα από το φαινόμενο των αντανακλάσεων, σχηματισμούς και χρώματα του νερού και του φωτός. Θεώρησα πολύ καίρια την ονομασία της συλλογής μας: “Reflections”.
Μία λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις αντανακλάσεις αλλά και την ενδοσκόπηση. Μια λέξη με κυριολεκτική και μεταφορική σημειολογία, που επανα-νοηματοδοτήθηκε καθώς απόκτησε ιδιαίτερη βαρύτητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας.”

“Σχεδιαστικά, έμπνευση αποτέλεσε η δουλειά του εικαστικού Olafur Eliasson γύρω από το φως και το νερό” εξηγεί η Αμαλία. “Τα τυπωμένα μας υφάσματα παραπέμπουν στους σχηματισμούς αυτούς, και πλαισιώνονται από απλές σχεδιαστικές γραμμές ώστε να πάρουν πρωταγωνιστικό ρόλο.”

“Η χρωματική παλέτα για τα μονόχρωμα κομμάτια επικεντρώνεται σε αποχρώσεις του μπλε, του καφέ και του μπεζ, διατηρώντας την μίνιμαλ συλλογιστική του brand, με απλές, καθαρές γραμμές και λεπτομέρειες. Η θεματολογία της σειράς είναι γεμάτη αναφορές στο νερό και στο φως. Στην αρχιτεκτονική και στο φυσικό φαινόμενο των αντανακλάσεων.”

Ανακάλυψε το brand Amalia Vrana SeaWear κάνοντας κλικ εδώ.

Απόσπασμα από το άρθρο της Λένας Παπαχριστοφίλου “Η αίγλη του Ελληνικού Καλοκαιριού” που δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Ιουνίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here