Anna Zinchenko: “Ο ρόλος της μόδας έχει αλλάξει”

Η Anna Zinchenko με φόρεμα Katsika Tinos, photo Ioanna Roufopoulou

Θυμάμαι καλά την πρώτη μου συνάντηση με την Anna. Ήταν πριν χρόνια. Εκείνη έκανε ένα σύντομο πέρασμα στο modelling και εγώ την είχα ξεχωρίσει αμέσως για την ευγενική φυσιογνωμία και το καθαρό βλέμμα της. Ένα βλέμμα που όχι απλά δεν σκοτείνιασε, αντίθετα έγινε ακόμα πιο φωτεινό μέσα στα χρόνια. Η Anna πάντα είχε στιλ. Και αυτό την έκανε να εξελιχθεί σε καταξιωμένη image maker, stylist και fashion director με δυνατές συνεργασίες στον χώρο των ελληνικών media συμπεριλαμβανομένου και του περιοδικού BEAUTE. Φέτος το καλοκαίρι η Anna Zinchenko κάνει την έκπληξη αφήνοντας για λίγο στην άκρη τις φωτογραφήσεις μόδας.

Η Anna Zinchenko με κεντημένο μεταξωτό κιμονό, Katsika Tinos. Photo: Roula Revi.

Αφηγείται μια νέα στιλιστική ιστορία στήνοντας ένα καλόγουστο multi ethnic concept store στον χώρο ενός παλιού παραδοσιακού καφενείου στη Χώρα της Τήνου. Το κατάστημα έχει μπει ήδη στη must check λίστα του fashion crowd που πλέον έχει έναν ακόμα λόγο για αποδράσεις στο νησί! Με αφορμή το νέο της ξεκίνημα, η Anna μιλάει στο beautemagazine.gr για τις ρίζες της, για την μόδα, για το styling, για τη ζωή, για τα παιδιά και για το .. Katsika Tinos.

Από το Κίεβο στην Αθήνα

“Ανατρέχοντας στην παιδική μου ηλικία διαπιστώνω πως η αγάπη μου για την μόδα ξεκίνησε
ήδη από το σπίτι που μεγάλωσα στο Κίεβο Ουκρανίας, όπου έβλεπα την μητέρα μου να
δημιουργεί με τα πιο απλά μέσα, τα πανέμορφα ρούχα και συνθέσεις που φορούσαμε
καθημερινά” λέει η Anna Zinchenko μιλώντας για το backgrougd της στο beautemagazine.gr.

“Ακολούθησαν οι σπουδές μου σε σχολή μπαλέτου. Εκεί εκτός από τον χορό, διδάχτηκα ιστορία και κατασκευή κοστουμιού, μουσική, θέατρο και ιστορία της τέχνης. Στην συνέχεια, δούλεψα στην Εθνική Όπερα της Ουκρανίας, ως χορεύτρια κλασικού μπαλέτου. Η ενασχόληση με το θέατρο συνέβαλε σημαντικά στην αντίληψή μου σε σχέση με τα εικαστικά.”

Η Anna Zinchenko με κεντημένο φόρεμα Katsika Tinos, photo Ρούλα Ρέβη.

Καριέρα στο styling: Κίνηση και θεατρικότητα

“Στην Ελλάδα, δουλεύοντας ως Fashion Stylist στον χώρο των περιοδικών, είχα ως βασική
επιρροή τις εμπειρίες που είχα αποκτήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η “θεατρικότητα”
γίνεται βασικό στοιχείο των editorials. Στόχος μου μέσω της σύνθεσης, είναι η αποτύπωση παραστάσεων με ιστορία και νόημα. Η ενασχόλησή μου με φωτογραφίσεις εταιρειών, η μακροχρόνια συνεργασία μου με περιοδικά όπως το Elle και το Beaute και στην συνέχεια η θέση μου ως Fashion Director του In Style, είναι στοιχεία που συνέβαλαν στην συλλογή εμπειριών γύρω από τον κόσμο της μόδας.”

Photo: Roula Revi

“Αν θέλει κάποιος να είναι “in-fashion” πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του”

“Ο σημερινός ρόλος της μόδας έχει αλλάξει. Δεν έχει να κάνει με την ομορφιά αυτή καθ’ εαυτή αλλά έχει αποκτήσει ευρύτερο κοινωνικό χαρακτήρα. Ενώνει τους ανθρώπους αναδεικνύοντας την διαφορετικότητά τους, όχι μέσω “κανόνων ομορφιάς” αλλά μέσω της
προσωπικότητας του καθενός. Έτσι και οι στιλιστικές μου συμβουλές ακολουθούν αυτόν τον
κανόνα. Αν θέλει κάποιος να είναι “in-fashion” πρέπει να πιστεύει στον εαυτό του.”

Η οικογένεια, τα παιδιά και η Τήνος

“Η οικογένεια έχει αλλάξει την ζωή μου θετικά σε όλους τους τομείς. Προφανώς προτεραιότητα έχουν τα παιδιά χωρίς όμως να διακόπτεται οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.
Ο περιορισμένος μου χρόνος, με οδηγεί σε ένα “φιλτράρισμα” των επαγγελματικών μου ευκαιριών, επιλέγοντας αυτές που πραγματικά με εκφράζουν. Κάτω από αυτές τις συνθήκες
ξεκίνησε και το νέο μου project στην Τήνο. Στην Τήνο φτάσαμε κατά την διάρκεια της
έρευνάς μας να βρεθεί ένας τόπος που θα μπορούν τα παιδιά μας να δημιουργήσουν αναμνήσεις, φιλίες και να τον συνδυάσουν με τις διακοπές τους. Να έχουμε στην Ελλάδα το
«χωριό» μας. Την αγαπήσαμε την Τήνο για την ομορφιά του τόπου, την ευγένεια των κατοίκων, και την ξεγνοιασιά που μας προσφέρει. Η επιθυμία μου να βρίσκομαι στην Τήνο περισσότερο χρόνο, με οδήγησε στην σκέψη να ανοίξω το κατάστημα Katsika Tinos.”

Το λευκό νησιώτικο περιβάλλον λειτουργεί σαν ιδανικός καμβάς για τα έντονα καλοκαιρινά χρώματα του Katsika Tinos. PhotosIoanna Roufopoulou

Katsika Tinos

“Το κατάστημα βρίσκεται στην Χώρα της Τήνου, κοντά στις τράπεζες και το “εμπορικό κέντρο” του νησιού” λέει η Anna Zinchenko. “Ο χώρος που βρήκαμε ήταν αρχικά αυτός που με οδήγησε στο συγκεκριμένο σημείο, καθώς η εσωτερική του διάταξη και τα στοιχεία του, μπορούσαν να ταιριάξουν με το project. Επίσης πίστεψα στο word of mouth που θα έφερνε τον κόσμο στο κατάστημα και έτσι έγινε.

Το κατάστημα ονομάστηκε Katsika – γιατί είναι εύηχο, γιατί δεν ξεχνιέται, αλλά πάνω από
όλα γιατί ταιριάζει με το νησί. Σε κάθε μας βόλτα οι κατσίκες είναι εκεί.

Ο χώρος του καταστήματος, είναι ένα πρώην καφενείο, το οποίο ήταν κλειστό για χρόνια. Οι
τοίχοι, η αψίδα στην μέση της παλιάς σάλας και οι μικρότεροι χώροι, βάφτηκαν άσπροι, με
εμφανή την πατίνα των πέτρινων επιφανειών. Δημιουργούν έναν minimal καμβά, πάνω
στον οποίο παρουσιάζονται τα ρούχα και αντικείμενα προς πώληση, τα οποία ποικίλουν από
επιλογές multi culti, ρούχα και αντικείμενα για τις διακοπές.”

  • Katsika Tinos Photo: Ioanna Roufopoulou

Σύντομα και online

“Στο Katsika Tinos κάποιος μπορεί να βρει χειροποίητα Ουκρανικά embroidered φορέματα, hand printed Ινδικά καφτάνια, Μαροκινά χαλιά και κεραμικά, Γαλλικά κεριά, ψάθες από την Αφρική, πετσέτες, μαγιό και πολλά άλλα. Το φυσικό κατάστημα έχει seasonal λειτουργία. Από τέλη Μαΐου έως τα μέσα περίπου Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, οργανώνεται ένα e-shop το οποίο θα μπορεί να υποστηρίξει τις απομακρυσμένες αγορές κατά τους υπόλοιπους μήνες του έτους.”

Συνέντευξη Λένα Παπαχριστοφίλου

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here