Αθλητικά ρούχα: Μια high fashion επιλογή

AZ FACTORY, ss21

Το πώς τα αθλητικά ρούχα έγιναν η high fashion επιλογή για όλους είναι μια ιστορία που διαμορφώθηκε μέσα από κοινωνικές αλλαγές, αστική προσαρμογή και τυχαία πολιτιστικά γεγονότα. Και η αποδοχή επιταχύνθηκε ακόμα περισσότερο με την εξέλιξη παραγωγής προηγμένων συνθετικών υφασμάτων και υλικών.

Πάντα υπήρχε μια αντιπάθεια από τον high fashion χώρο απέναντι στα αθλητικά ρούχα. Η αναφορά και μόνο της χρήσης φόρμας γυμναστικής εκτός γυμναστηρίου, πριν μερικά χρόνια αντιμετωπιζόταν συχνά με περιφρόνηση. Την τελευταία δεκαετία, τα πράγματα άλλαξαν. Μετά από στροφή 180 μοιρών η μόδα και τα αθλητικά ρούχα και αξεσουάρ αλληλοσυμπληρώνονται και συνυπάρχουν.

DAVID KOMA, ss21

Από την άθληση στο high fashion

Ο κόσμος του αθλητισμού προσφέρει για πολλά χρόνια επιρροή στα fashion trends. Ρούχα που ξεκίνησαν ως χρηστικά αξεσουάρ στην άθληση, γρήγορα έγιναν κυρία κομμάτια στην καθημερινή γκαρνταρόμπα. Από τη φούστα του
τένις, τα ρούχα του σκι, μέχρι τα puffer jackets, τα αθλητικά ρούχα είναι αναπόσπαστο κομμάτι των καθημερινών μας εμφανίσεων.
Απτή απόδειξη είναι συνεργασίες brands αθλητικών ειδών με καταξιωμένους σχεδιαστές όπως για παράδειγμα της Adidas με τη Stella McCartney και η δημιουργία athletic inspired fashion brands όπως η Off-White. Αλλά και η επιδραστικότητα του lifestyle των celebrities και μουσικών όπως ο Drake, που σύμφωνα με τη Guardian έχει κάνει τα αθλητικά ρούχα και sporty αντικείμενα πολύ δημοφιλή.

Η νέα καλοκαιρινή συλλογή της Stella McCartney για την adidas είναι δημιουργημένη με high performance ανακυκλώσιμα υλικά που μαζεύτηκαν από θάλασσες και παραλίες.

Όμως η χρήση των αθλητικών ρούχων όμως ως fashion κομμάτια έχει να κάνει λιγότερο με το fashion statement και περισσότερο με το ότι πλέον οι καταναλωτές θέλουν να ζουν με πιο πρακτικό και άνετο τρόπο . Η αλλαγή είναι σχετική με τον τρόπο ζωής. H επιθυμία του να μπορούν τα ρούχα από το γυμναστήριο να σε συνοδεύουν όλη την υπόλοιπη ημέρα, είτε αυτό
είναι στη δουλειά ή ακόμη και σε μια έξοδο, αντικατοπτρίζει μια νέα ανάγκη.

JASON WU, ss21

Από τον διαχωρισμό στην ενσωμάτωση

Στον κόσμο της μόδας, τα αθλητικά ρούχα έχουν λειτουργήσει ως πολιτιστικός διαχωρισμός. Γι’ αυτούς που θεωρούν τη μόδα αναπόσπαστο
κομμάτι της ζωής τους -τα αθλητικά ρούχα- έχουν χρησιμοποιηθεί ως ένδειξη πλούτου ή πολιτισμού. Με την αλλαγή που επικρατεί όμως πλέον τα αθλητικά ρούχα μπορούν να υποδηλώσουν και έναν πιο υγιή τρόπο ζωής. Στερεότυπα όπως το ότι μια γυναίκα με αθλητικό στιλ εμφάνισης είναι και πρόχειρα ντυμένη πλέον καταρρίπτονται συντριπτικά.

DAVID KOMA, ss21

Φέτος επικρατεί μια έκρηξη από sportswear στις επώνυμες συλλογές μόδας. Πολύ απλά η αθλητική φόρμα είναι το απόλυτο must. Η αλλαγή στον τρόπο που φοράμε τα αθλητικά ρούχα έρχεται να σφραγίσει την αντίληψη ότι είναι καιρός που ο καθένας θα πρέπει να ενθαρρύνεται να φοράει ό,τι τον κάνει να νιώθει άνετα χωρίς να θεωρείται ότι “προσβάλλεται” η αίσθηση του στιλ.

Κείμενο της Κάτιας- Μαρίας Σαραντίδου που δημοσιεύεται στο
BEAUTÉ Ιουνίου. Ξεφύλλισε την online εκδοχή της έντυπης έκδοσης κάνοντας κλικ εδώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here