Εμπνευσμένη εικαστική αφήγηση Dior Lady Art #8

Gilbert and George

Στον μαγικό κόσμο της μόδας, υπάρχουν ορισμένα iconic σύμβολα που ξεπερνούν τα όρια του χώρου και του χρόνου τονίζοντας την πολυτέλεια και την καινοτομία. Η τσάντα Lady Dior αποτελεί ένα τέτοιο εμβληματικό και διαχρονικό αριστούργημα. Είναι μια δημιουργία που εξελίχθηκε μέσα στο χρόνο για να μεταμορφωθεί σε έργο τέχνης. Το project Dior Art, είναι η αφήγηση μιας διαρκούς εικαστικής ιστορίας που ζωντανεύει σε κάθε υφή και απόχρωση. Για την 8η σειρά του project Dior Lady Art, o oίκος προσκαλεί εικαστικούς απ’όλο τον κόσμο να αποτυπώσουν την έμπνευσή τους στην τσάντα μετατρέποντάς την σε έργο τέχνης. Οι δημιουργοί Mircea Cantor, Gilbert and George, Jeffrey Gibson, Ludovic Nkoth, Xu Zhen και Zadie Xa ξετυλίγουν το ταλέντο τους και έχουν έναν κοινό στόχο: Nα αναδείξουν το εμβληματικό αξεσουάρ μέσα από το προσωπικό τους πρίσμα.

Zadie Xa

Zadie Xa

Ως καλλιτέχνης πολλαπλών εκφραστικών μέσων, η Zadie Xa, χρησιμοποιεί κολάζ υφασμάτων, ζωγραφική και performance για τις δημιουργίες της. Κινείται μεταξύ φαντασίας και πνευματικότητας. Χρησιμοποιεί παραδοσιακές κορεάτικες τεχνικές και διακοσμεί τις τσάντες της με κοχύλια. Στο πίσω μέρος της Lady Dior τσάντας που σχεδίασε η Zadie Xa υπάρχει ένα έντονο πολύχρωμο σχέδιο ενώ μοτίβα με τίγρεις και λουλούδια υπογραμμίζουν την κορεάτικη πολιτιστική κουλτούρα.

Ludovic Nkoth

Ludovic Nkoth

Ζωγράφος με καταγωγή από το Καμερούν ο Ludovic Nkoth, εμπλουτίζει τα έργα του με προσωπικές του εμπειρίες ως “Μαύρος” μετανάστης σε μια ξένη χώρα. Στόχος του Ludovic, να αναδείξει το προσωπικό του ταξίδι μέσα από την δημιουργία της Lady Dior τσάντας. Στην δική του εκδοχή χρησιμοποιεί στοιχεία όπως κοχύλια για τις λαβές, σύμβολα και μοτίβα από την Δυτική Αφρική. Η προσέγγιση του “αγκαλιάζει” την τέχνη σε όλες τις μορφές. Oι δημιουργίες του Ludovic Nkoth συμβάλλουν στην ποικιλομορφία και την μοναδικότητα του project Dior Lady Art.

Gilbert and George

Gilbert and George

Διάσημο καλλιτεχνικό δίδυμο με έργα που χαρακτηρίζονται από έντονα χρώματα, γραφικά στοιχεία και συμμετρία, οι διαχρονικά επίκαιροι Gilbert and George μεγαλούργησαν για άλλη μια φορά. Η δημιουργία τους έχει έντονο χαρακτήρα. Η εξωτερική επιφάνεια της τσάντας είναι φτιαγμένη από δέρμα και διακοσμημένη με βελούδο και ρητίνη 3D. Οι εικόνες των Gilbert and George είναι τοποθετημένες σαν σταυρός. Στην άλλη πλευρά της τσάντας υπάρχει το μήνυμα “Love always and always” μαζί με τις υπογραφές των καλλιτεχνών. Η τσάντα ολοκληρώνεται με ένα κόκκινο βελούδινο λουρί.

Xu Zhen

Xu Zhen

Γεννημένος στην Σανγκάη, ο Xu Zhen, συνδυάζει βίντεο, ζωγραφική και performance στον δικό του κόσμο και μας παρουσιάζει τον εαυτό του ως συμβολικό πρόσωπο της σύγχρονης κινεζικής τέχνης. Εμπνευσμένες από την σειρά “Metal Language” οι δημιουργίες Lady Dior του καλλιτέχνη είναι φτιαγμένες από διάφανο πλεξιγκλάς και δέρμα με mirror effect ενώ κοσμούνται με χρυσές και ασημένιες φράσεις στην επιφάνεια. Οι τσάντες του Xu Zhen, αποτελούν ελκυστικά αντικείμενα συνδυάζοντας τέχνη και μόδα με πιο παιχνιδιάρικο ύφος.

Mircea Cantor

Mircea Cantor

Τα ποιητικά έργα του Mircea Cantor κινούνται μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Η προσωπική του οπτική εκφράζεται μέσα από τη γλυπτική, το σχέδιο, τη φωτογραφία και το performance. Οι τσάντες Lady Dior που δημιούργησε ντύνονται με μαύρο ή μπεζ δέρμα και διακοσμούνται με ένα κέντημα που απεικονίζει τον Κήπο της Εδέμ. Στολίζει την τσάντα με ένα εντυπωσιακό καμέο και ένα δερμάτινο κορδόνι που συμβολίζει την σύνδεση, τη συνέχεια και τη μετάδοση. Με μεγάλη προσοχή στη λεπτομέρεια, υπάρχουν σκαλισμένες λέξεις στις λαβές ενώ το εσωτερικό της τσάντας περιλαμβάνει ένα χειροποίητο μεταξωτό φουλάρι με την υπογραφή του Cantor καθώς και ένα μικρό σημειωματάριο με σκέψεις του.

Jeffrey Gibson

Jeffrey Gibson

Πρωτοπόρος ζωγράφος και γλύπτης, ο Jeffrey Gibson, εξερευνά τις σχέσεις μεταξύ σύγχρονης τέχνης και παράδοσης. Ο Jeffrey δημιουργεί δυο “αθλητικές” τσάντες Lady Dior με χιλιάδες χάντρες σε έντονα χρώματα από δέρμα, νάιλον και neoprene ύφασμα. Η πρώτη τσάντα έχει μοτίβα από την αμερικάνικη φυλή Native American, ενώ η δεύτερη απεικονίζει ένα πρόσωπο. Με την συμμετοχή του στο project κατάφερε να αναδείξει την συνύπαρξη τέχνης και μόδας προωθώντας τον πολιτισμικό διάλογο μέσα από τον κόσμο της τέχνης και της υψηλής ραπτικής.


Kείμενο της stylist Ευμορφίας Κύρκου.

@evmorfiakyrkou

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here