Kωνσταντίνος Τσιγαρός K7: Gender-free κομμάτια με περιβαλλοντική ταυτότητα

Konstantinos Tsigaros K7

Χωρίς φύλο, χωρίς σαιζόν αλλά με έμφαση στην περιβαλλοντική συνείδηση. Αυτή είναι η σειρά “K7” που δημιούργησε ο Kωνσταντίνος Τσιγαρός. Ο ποιοτικές δημιουργίες σχεδιάζονται με ηθικό τρόπο και φιλοξενούνται σε έναν ιστορικό χώρο. Η επωνυμία με έδρα την Θεσσαλονίκη παντρεύει διάφορα στοιχεία όπως την τεχνολογία με την ιστορία, την αποδόμηση με την δημιουργία και την καθημερινότητα με την απλότητα.

Μια από τις βασικές αρχές της σειράς Κ7 είναι η οικολογική συνείδηση. Ο σεβασμός της επωνυμίας για το περιβάλλον αφορά όλα τα στάδια παραγωγής των κομματιών. Από την προέλευση του βαμβακιού και του πολυεστέρα των υφασμάτων έως και την σχεδίαση των ρούχων και την λειτουργία του καταστήματος, ο Κωνσταντίνος Τσιγαρός βάζει ως προτεραιότητα το περιβάλλον. Το βαμβάκι είναι 100% ελληνικό ενώ τα ρούχα δεν φέρουν ετικέτα προκειμένου να είναι πιο εύκολο να ανακυκλωθούν στο μέλλον.

Kωνσταντίνος Τσιγαρός

Η χρήση του 3D design στον σχεδιασμό της K7

Ιδιαίτερα εντυπωσιακός και αξιέπαινος είναι ο τρόπος σχεδιασμού της σειράς. Εκτός από το κλασικό μπλοκ ενός σχεδιαστή, ο Κωνσταντίνος Τσιγαρός σε συνεργασία με έναν ειδικό κατάφερε να δημιουργήσει το δικό του πρόγραμμα σε Η/Υ για 3D design. Με την χρήση αυτού το προγράμματος έχει την δυνατότητα να σχεδιάζει ρούχα χωρίς να κατασκευάζει δείγματα. Έτσι γλιτώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατασκευής δειγμάτων, που είναι από τα μεγαλύτερα οικολογικά προβλήματα στην μόδα σήμερα.

Ρούχα χωρίς φύλο, ώρα και σαιζόν  

Οι δημιουργίες του Κωνσταντίνου Τσιγαρού δεν σέβονται μόνο το περιβάλλον αλλά και τον άνθρωπο. Τα ρούχα της σειράς Κ7 είναι απλά, πρακτικά και σε χαλαρή γραμμή. Δεν έχουν φύλο, δεν έχουν ώρα και σαιζόν. Αυτό που λέει και ο ίδιος είναι ότι προσπαθεί να χτίσει μια σειρά “που όταν ξυπνήσεις το πρωί μπορείς να αρπάξεις δύο τρία κομμάτια με κλειστά μάτια και πάλι θα ταιριάζουν”. Είναι ρούχα για “καθημερινούς ανθρώπους”.

“K7” Konstantinos Tsigaros, photo: Panoulis
photo: Panoulis

“7 ρούχα, 7 ημέρες, 24 ώρες”

Η gender-free επωνυμία Konstantinos Tsigaros περιλαμβάνει παντελόνια με ιδιαίτερα fit και πάνω μέρη με χαλαρή και ταυτόχρονα παιχνιδιάρικη λαιμόκοψη. Η ασπρόμαυρη παλέτα λειτουργεί σαν ένας καμβάς, που με απλές αλλαγές στα αξεσουάρ, μπορεί να φορεθεί άνετα όλες τις ώρες και σε όλες τις συνθήκες: “7 ρούχα/ 7 ημέρες/ 24 ώρες”, όπως αναφέρεται και στην επίσημη ιστοσελίδα της επωνυμίας konstantinostsigaros.gr

Πανδημία και αρχή της Κ7

Η σειρά Κ7 χτίστηκε μετά τις αλλαγές στην ενδυματολογική συμπεριφορά των καταναλωτών εξαιτίας της πανδημίας. Με την αρωγή του ευρωπαϊκού προγράμματος “The MedNew” για χώρες της Μεσογείου στην οποία η επωνυμία αποτελεί ενεργό μέλος έως και σήμερα, η σειρά Konstantinos Tsigaros ήρθε στην ζωή. Η παράλληλη δημιουργία μιας πράσινης εταιρείας με την αναγέννηση ενός σημαντικού κτιρίου της Θεσσαλονίκης εντυπωσιάζουν.

Ένα παλιό αρχοντικό γίνεται “σπίτι” της εταιρείας

Το κατάστημα του Κωνσταντίνου Τσιγαρού βρίσκεται στην οδό Συγγρού 9-11, στην τότε “Οικία Αλαττίνι”. Το αρχοντικό αυτό, κατασκευάστηκε το 1862 και έως σήμερα αποτελεί ζωντανό μνημείο στην συμπρωτεύουσα. Πλέον είναι οικία των δημιουργιών και της σχεδιαστικής διαδικασίας του Τσιγαρού. Ο ίδιος με μεγάλη χαρά μας ξενάγησε στον χώρο που ο ίδιος ανακαίνισε. “Μου αρέσει να παίρνω χαλασμένα πράγματα και να τα ξαναφτιάχνω” ανέφερε την διάρκεια της επίσκεψης στον χώρο του. Ο Kωνσταντίνος Τσιγαρός με την σειρά K7, επεσήμανε την συλλογική προσπάθεια των γειτονικών επιχειρήσεων ενώ φαίνεται να δίνει μεγάλη βαρύτητα στην κοινότητα που έχουν χτίσει στο μικρό αυτό διαμάντι της περιοχής.

Η σειρά K7 είναι κάτι παραπάνω από μια ακόμα σειρά ρούχων. Είναι μια προσπάθεια για αλλαγή του ελληνικού τοπίου της μόδας. Η όρεξη του Κωνσταντίνου Τσιγαρού για έρευνα σε συνάρτηση με τις επιρροές και την εμπειρία που έχει συλλέξει ανά τα χρόνια αποτελεί άξιο παράδειγμα. Και αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από την σειρά Κ7 αλλά και από τον ίδιο τον Κωνσταντίνο Τσιγαρό, αυτό είναι ότι η απλότητα, η ευγένεια και η όρεξη για δουλειά είναι η κινητήριος δύναμη για εξέλιξη.


Κεντρική φωτογραφία, Panoulis.

Κείμενο, Εύα Συμεωνίδου.

@respeccte

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here