Ο οίκος Moschino γνέφει αντίο στον Jeremy Scott

Jeremy Scott Moschino
Ο Jeremy Scott με την Gwen Stefani και την Katy Perry ντυμένη Moschino Burger

Μετά από δέκα χρόνια θητείας ο Jeremy Scott αποχαιρετά την θέση του δημιουργικού διευθυντή στον ιταλικό οίκο Moschino. Σε κάποιους ίσως θα λείψει ο εκκεντρικός συνδυασμός υψηλής και χαμηλής αισθητικής του Scott. Για άλλους δεν θα λείψει καθόλου η διαρκής ανάγκη του Jeremy για ακραίο εντυπωσιασμό.

Μια πορεία γεμάτη πυροτεχνήματα

Ο Scott παρουσίασε την πρώτη του συλλογή για τον οίκο που ίδρυσε ο Franco Moschino το φθινόπωρο του 2014. Και ήταν μια συλλογή που θα μείνει αξέχαστη για όλους τους λάθος λόγους. Συνδύασε το λογότυπο των McDonald’s με cow print στάμπες και ρούχα εμπνευσμένα από το καρτούν Μπομπ Σφουγγαράκης. Από τη Lady Gaga μέχρι την Cardi B και τη Lizzo, οι εκκεντρικές φιγούρες της pop κουλτούρας βρήκαν ένα συγγενικό πνεύμα στην ασεβή του άποψη για την κουλτούρα και τη μόδα. Ποιος άλλος εκτός από τον Scott θα μπορούσε να ντύσει την Katy Perry κυριολεκτικά πολυέλαιο (και χάμπουργκερ για το after party) για να παρευρεθεί στο Met Gala με θέμα «Notes on Camp» το 2019;

Χάρτινες Barbie, χάπια & χαρτονομίσματα

Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Jeremy Scott, οι πασαρέλες Moschino ποίκιλαν σε θεματολογία. Έχουμε δει πολλά. Ρούχα για χάρτινες Barbie, τσάντες εμπνευσμένες από συσκευασίες για χάπια, άπειρα τυπώματα με χαρτονομίσματα. Σε μια προσπάθεια να σχολιάσει την κοινωνική πραγματικότητα με δημιουργικό τρόπο, ο σχεδιαστής έγινε γνωστός για fashion shows υπερπαραγωγές που δεν είχαν να κάνουν τόσο με τα ρούχα αλλά με το μήνυμα. Ένα μήνυμα που χάνεται μέσα σε κομμάτια που παρέπεμπαν σε υπερβολικές καρικατούρες. Ας μην ξεχνάμε το φθινόπωρο του 2019! Βασισμένη σε τηλεπαιχνίδι, η συλλογή του Jeremy Scott για τον Moschino με θέμα «The Price Is Right» πέρασε στην ιστορία ως μια από τις πιο αστείες -και κατά την γνώμη μου γελοίες- κολεξιόν που έγιναν ποτέ.

Πέρα από τον ψυχαγωγικό σχολιασμό

Μπορεί για κάποιους οι δημιουργίες του Jeremy Scott για τον οίκο Moschino να είναι εκκεντρικές και συνάμα ενδιαφέρουσες. Και σίγουρα αφήνουν το στίγμα τους στην ιστορία της μόδας. Όμως αν πάρουμε υπόψιν όμως την σημερινή πραγματικότητα, ίσως είναι καλύτερα να περάσουμε από τον σχολιασμό της σε δράση με στόχο την αλλαγή.

Είναι θεμιτό να χρησιμοποιεί κανείς την τέχνη του σχεδιασμού μόδας για να ασκήσει κριτική προς τον υπερκαταναλωτισμό και το περιβάλλον. Παρόλα αυτά ζούμε σε μια εποχή που πρέπει να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, και οι οίκοι με την σειρά τους να προσαρμόσουν τις συλλογές τους στην αλλαγή αυτή. Πλέον δεν υπάρχει χώρος για κατασκευή ρούχων που δεν θα μπορούν να φορεθούν σε μια 5ετία. Εύχομαι με την αποχώρηση αυτή, ο οίκος Moschino να κάνει αυτή την στροφή και να διαφοροποιήσει την πορεία του. Καιρός είναι να πάρει θέση απέναντι σε όσα κατά καιρούς “σχολιάστηκαν” μέσα από τις καρτουνίστικες δημιουργίες του Jeremy Scott.

Κείμενο, Εύα Συμεωνίδου.

@respeccte

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here