H πολυτέλεια του gangsta chic μπορεί να μην είναι για όλους, αγαπιέται ωστόσο από όλους
Η φιλοσοφία του hip-hop, συνειδητά ή ασυνείδητα, έχει μπει στις ζωές μας, είτε μιλάμε για χορό και τραγούδι είτε πρόκειται για μόδα. Ειδικά όσον αφορά στο τελευταίο, ποιος μπορεί να πει ότι δεν έχει επιλέξει έστω και μία φορά κάποιο hip-hop inspired ρούχο, όπως φαρδιές μπλούζες, baggy jeans ή ζακέτες με μεγάλες κουκούλες;
Οι αρχές του κινήματος, που στην πλειοψηφία του είχε σαν ηγέτες Αφροαμερικανούς, βρίσκονται στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και πρώτοι δημόσιοι εκφραστές του ήταν rapper, DJ αλλά και καλλιτέχνες του graffiti. Μεγάλο ρόλο στην απήχηση που είχε στο κοινό έπαιξε σαφώς το γεγονός ότι αποτελούσε το πρώτο είδος που δημιουργήθηκε από απλούς, καθημερινούς και ως επί το πλείστον όχι ευκατάστατους ανθρώπους.
Ο αρθρογράφος της εφημερίδας New York Times, Glenn Collins, είχε σχολιάσει το 1988 σε άρθρο του την απήχηση της συγκεκριμένης κουλτούρας λέγοντας: «Η επιρροή του hip-hop στη διαφήμιση είναι αδιαμφισβήτητη. Η τυπωμένη διαφήμιση της 35 εκατομμυρίων δολαρίων καμπάνιας της Reebok δείχνει εικοσάχρονους, τριαντάχρονους και σαραντάχρονους άσπρους να χορεύουν σε έναν δρόμο της πόλης με graffiti και hip-hop χαρακτήρα. Αυτή και άλλες διαφημίσεις της Reebok, υιοθετώντας την ορθογραφία από rap επιτυχίες, όπως το “I Cram 2 Understand U (Sam)” του M. C. Lyte προκηρύσσουν το “Reeboks Let U. B. U.”».
H hip-hop ιστορία στη μόδα έχει βέβαια πολλά ενδιαφέροντα highlights, όπως η δωρεάν συμμετοχή του Tupac Shakur στο ρόλο του μοντέλου της καμπάνιας των ρούχων του έγχρωμου σχεδιαστή, Karl Kani, αλλά και το σκάνδαλο που προκάλεσε ο σχεδιαστής Dapper Dan, όταν έφτιαξε tracksuits με ύφασμα από τα μονογράμματα των οίκων Louis Vuitton και Gucci (μέχρι –φυσικά- να κινηθούν νομικά τα δύο brands).
Η μεγάλη άφιξή της hip-hop culture στη μόδα, όμως, έγινε τη δεκαετία του 1990, όπου και δημιουργήθηκαν μεγάλα hip-hop fashion brands ενώ, παράλληλα, με την b-boy culture ενισχύθηκε και ο αριθμός των θαυμαστών των αθλητικών εταιριών, όπως η Nike, η Adidas, η Puma και η Reebok. Το «ρεύμα» άρχισε να εισχωρεί και στους μεγάλους οίκους (Tommy Hilfiger, Ralph Lauren, Nautica). «Άρχισα πραγματικά να βλέπω μια αλλαγή όταν μάρκες, όπως οι Tommy Hilfiger και Polo αποδέχτηκαν το hip-hop. Ο Hilfiger επίσης υποστήριξε δημόσια τους rappers. Πριν από αυτό κανείς δε θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας ηγέτης της μόδας θα έβαζε το hip-hop στο ίδιο επίπεδο. Ήταν μια επιβεβαίωση της δύναμης που είχε αυτή η κουλτούρα», δήλωσε ο σχεδιαστής Frank the Butcher.
Όσο πιο κοντά φτάνουμε στη σημερινή εποχή, βλέπουμε τον rapper LL Cool J να «ραπάρει» σε διαφημιστικό της Gap το 1999, αλλά και τον Russell Simmons, τον P. Diddy και τον Eminem να μυούν όλο και περισσότερους στη φιλοσοφία. Λίγο αργότερα, το 2011 ο Jay-Z αναθέτει στον οίκο Givenchy να δημιουργήσει custom-made κομμάτια ειδικά για εκείνον και τις συναυλίες του, ενώ ο φίλος του Kanye West το 2016 έχει πλέον μεταμορφωθεί σε μια υπολογίσιμη δύναμη στο κύκλωμα της μόδας με την συλλογή του Yeezy.
Φυσικά οι επαύλεις, τα ακριβά αυτοκίνητα και οι χρυσές αλυσίδες, ακόμη και οι δημιουργίες μόδας των εκφραστών του hip-hop culture που απολαμβάνουν τα φώτα της δημοσιότητας είναι κάτι που οι περισσότεροι θαυμαστές τους δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Παρόλα αυτά όμως, τα επιτεύγματα αυτά σε επίπεδο lifestyle παίζουν έναν σημαντικό κοινωνικό ρόλο: εμπνέουν την ελπίδα ότι οποιοσδήποτε μπορεί να αγγίξει την επιτυχία, ανεξάρτητα από τη φυλή, το οικονομικό, το πολιτικό και πολιτιστικό του υπόβαθρο και αυτό είναι μάλλον το σημαντικότερο.
Από την Νατάσσα Σχοινά