Πραγματικές ανάγκες, συνειδητές επιλογές

Απλότητα, ποιότητα και διαχρονικές αξίες δίνουν το στίγμα της "νέας κανονικότητας" . Photo, Victoria Beckham, ss21

Τα δεδομένα της παρατεινόμενης «νέας κανονικότητας» ανατρέπουν προτεραιότητες και ισορροπίες. Δρομολογούν τη διαμόρφωση ενός εντελώς διαφορετικού σκηνικού. Η αντίληψη που είχαμε για τα πράγματα αλλάζει ριζικά σε γρήγορους ρυθμούς. Ο τρόπος που βλέπουμε τη μόδα, η προσωπική μας αισθητική και οι καταναλωτικές μας συνήθειες εξελίσσονται με έναν τρόπο που δημιουργεί έκπληξη ακόμα και σε εμάς τις ίδιες.

Όλα αλλάζουν

Απρόσμενες, αλλά όχι αναγκαστικά δυσάρεστες, οι αλλαγές της καθημερινότητας δημιουργούν νέα δεδομένα. Προφανώς τίποτα δεν θυμίζει τον τρόπο με τον οποίο ζούσαμε πέρσι τέτοια εποχή. Κοινωνικές «υποχρεώσεις» και εμφανίσεις σε δημόσια events περνούν σε δεύτερη μοίρα. Πολλές από εμάς δουλεύουν ήδη από το σπίτι. Άλλες επιλέγουν να αφιερώσουν χρόνο στα παιδιά, στους στενούς φίλους και στην οικογένεια. Αρκετές γυναίκες ασχολούνται περισσότερο με τον εαυτό τους. Ξεκινούν διαλογισμό, ομορφαίνουν το προσωπικό τους καταφύγιο και δίνουν για πρώτη φορά προτεραιότητα τις πολύτιμες αξίες του self care. Απλότητα, ποιότητα και άνεση, αντικαθιστούν την υποσυνείδητη –και σε ορισμένες περιπτώσεις εφιαλτικά καταπιεστική- ανάγκη για κοινωνική καταξίωση που έως τώρα καθόριζε τις ενδυματολογικές μας επιλογές. Με δυο λόγια, ο τρόπος που βλέπουμε και εξελίσσουμε τον εαυτό μας, την εικόνα μας και τη γκαρνταρόμπα μας είναι πιο ειλικρινής από ποτέ. Κι αυτό από μόνο του είναι απλά ανεκτίμητο.

Νέο lifestyle, νέες επιλογές

Κοιτώντας κατάματα τις πραγματικές μας ανάγκες, διαμορφώνουμε χωρίς να το καταλαβαίνουμε τη νέα μας αισθητική. Λέμε αντίο στα άχρηστα. Δίνουμε βάση στη διαχρονική ποιότητα. Απελευθερωνόμαστε από τα «πρέπει». Ακούμε τα «θέλω» μας. Οι προτιμήσεις μας γίνονται πιο επιλεκτικές από ποτέ. Θέλουμε να νιώθουμε άνετα με το να είμαστε απλά ο εαυτός μας. Αυτή είναι η νέα επιλογή. Συνυφασμένο με την ανάγκη για περισσότερη ειλικρίνεια, το νέο χαλαρό lifestyle βάζει τη ποιότητα πάνω από τη ποσότητα. Επικεντρώνεται στην ουσία των πραγμάτων και επηρεάζεται από «άγνωστες» έννοιες, όπως ποιότητα, λειτουργικότητα και ηθική. Οι επιλογές μας ήταν πάντα σημαντικές. Μάλλον έπρεπε να βρεθούμε αντιμέτωπες με μια βαθιά παγκόσμια κρίση για να καταλάβουμε τη σημασία τους.

Το κίνημα Black Lives Matter κάνει αισθητή διαφορά στον τρόπο εκπροσώπησης των “μειονοτήτων” και αλλάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας. Photo, Ralph Lauren, fw20

Οι προτιμήσεις μας αλλάζουν και καθώς γίνονται πιο συνειδητές, πυροδοτούν αλυσιδωτές εξελίξεις. Το προσωπικό γίνεται οικουμενικό και τα brands αφουγκράζονται την επιτακτική ανάγκη του κόσμου για ουσιαστικές αλλαγές. Η συνεχιζόμενη αύξηση του ενδιαφέροντος για ποιοτικά προϊόντα που σέβονται το οικοσύστημα, ωθεί τις εταιρίες να περάσουν από τη θεωρεία στη πράξη. Η αλλαγή επιλογών μας παίζει καθοριστικό ρόλο στις αναδυόμενες «πράσινες» επικοινωνιακές στρατηγικές και δεσμεύει ηθικά μερικούς από τους ισχυρότερους ομίλους του πλανήτη. Τώρα η κοινωνική ευθύνη διευρύνεται. Όμως η αποδοχή της διαφορετικότητας δεν είναι αρκετή. Πλέον οφείλει να συνοδεύεται με δείγματα ενσωμάτωσης όλων εκείνων που έως πρόσφατα απουσίαζαν από παντού. Η επιρροή του κινήματος Black Lives Matter, είναι κυριολεκτικά σαρωτική. Δεν διαμορφώνει  μόνο την εξέλιξη της αισθητικής μας. Αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας.

Απόσπασμα από το άρθρο New Attitude της Λένας Παπαχριστοφίλου που δημοσιεύεται στο BEAUTE Οκτωβρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here