Αντισυμβατική δυναμική / Unconventional dynamics

Σίσσυ Γαβριλάκη, Gucci, fw23

Ο δημιουργικός επαναπροσδιορισμός της εικόνας μέσα από το πρίσμα του αναλογικού κολλάζ, γίνεται σημείο αναφοράς στην 34η συμμετοχή του Guest Creatives project. Βασισμένα σε φωτογραφίες από τις πιο hot καμπάνιες μόδας της σεζόν, τα μικρά έργα τέχνης που δημιούργησε για το BEAUTÉmagazine.gr η Σίσσυ Γαβριλάκη, δίνουν φρέσκια εικαστική διάσταση στο όραμα του χειμωνιάτικου στιλ. Η αντισυμβατική δυναμική έχει μια μοναδική σαγήνη.

Σίσσυ Γαβριλάκη, Fendi fw23
Σίσσυ Γαβριλάκη, ALEXANDER MC QUEEN fw23

Η ανατρεπτική τέχνη της επανασύνθεσης

“Η φύση του κολλάζ είναι ανατρεπτική” λέει η Σίσσυ Γαβριλάκη μιλώντας για το αγαπημένο της εικαστικό μέσο. “Αμφισβητεί τον ρεαλισμό και την αλήθεια της φωτογραφίας και των εικόνων που βρίσκονται μέσα σε εφημερίδες, βιβλία, περιοδικά. Μία συμβατική διαφήμιση μετατρέπεται, από ερασιτέχνες μέχρι και επαγγελματίες καλλιτέχνες, κάθε ηλικίας, σε ένα έργο τέχνης, χρησιμοποιώντας απλά υλικά. Μια τυπωμένη σελίδα, ένα ψαλίδι, κόλλα και μία λευκή σελίδα χαρτί. Ετερόκλητα στοιχεία έρχονται μαζί και δημιουργούν μία νέα, πιο προκλητική αλλά και πιο ενδιαφέρουσα εικόνα.”

Σίσσυ Γαβριλάκη, Loewe, fw23
Σίσσυ Γαβριλάκη, Bottega Veneta fw23

“Οι σπουδές μου στις κοινωνικές επιστήμες έχουν επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δημιουργική μου κατεύθυνση. Χρησιμοποιώ το μέσο του κολλάζ για να εξερευνήσω, να αναδείξω και να σχολιάσω τις νέες τάσεις και συνήθειες που υιοθετεί ο σύγχρονος άνθρωπος. Ο καταναλωτισμός, ο ναρκισσισμός, η κοινωνική απομόνωση, η επιρροή του marketing καθώς ο μεταβαλλόμενος ρόλος της γυναίκας και των οικογενειακών δομών αποτελούν τους κύριους άξονες της δουλειάς μου.”

Σίσσυ Γαβριλάκη, Gucci, fw23
Σίσσυ Γαβριλάκη, Miu Miu fw23

Αντισυμβατική δυναμική

“Στην ενότητα έργων που δημιούργησα για το Guest Creatives project του BeauteMagazine.gr αποδομώ τις τελευταίες διαφημιστικές καμπάνιες μεγάλων οίκων μόδας. Τα προϊόντα και τα μοντέλα των στυλιζαρισμένων περιοδικών αλλοιώνονται. Eπανατοποθετούνται σε ένα άλλο σκηνικό, μακριά από την τελειότητα. Σε έναν νέο κόσμο με μεγαλύτερο ρεαλισμό, όπως ακριβώς αυτόν τον οποίο θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μόλις απομακρυνθούν από το τεχνητό και ελκυστικό χώρο των περιοδικών.

Σίσσυ Γαβριλάκη, Dior fw23

Στα συγκεκριμένα κολλάζ, ορθογώνια σχήματα παρεμβάλλονται και σβήνουν την τελειότητα των προσώπων των μοντέλων, κρύβουν τα μάτια και χαρίζουν ρεαλισμό και πολύτιμη ανωνυμία στις φιγούρες. Τα μοντέλα δεν μπορούν πλέον να αναγνωριστούν ή να συνδεθούν με τον θεατή. Η κλίμακα των έργων μου ακολουθεί την κλίμακα της πηγής των υλικών μου. Επιλέγω να περιορίζω τις διαστάσεις των κολλάζ μου σε αυτές των περιοδικών μόδας, δημιουργώντας έτσι την αίσθηση ότι μπορούν να τοποθετηθούν ξανά σε ένα εξώφυλλο, να γλιστρήσουν ξανά στις γυαλιστερές σελίδες ενός περιοδικού, και να καταναλωθούν ξανά από το αναγνωστικό κοινό, με διαφορετικό αυτή τη φορά τρόπο.

Σίσσυ Γαβριλάκη, Prada, fw23
Σίσσυ Γαβριλάκη, Tod’s fw23

Εικαστική εξέγερση

Το τελικό αποτέλεσμα θέλει να απομακρύνει και να προστατεύσει τον θεατή από την εμμονή με την τελειότητα. Τα κολλάζ αυτής της σειράς υπονομεύουν το επιμελημένο styling των φωτογραφιών, τα αψεγάδιαστα πρόσωπα και σώματα των μοντέλων και την πραγματικότητα όπως παρουσιάζεται στα περιοδικά μόδας. Αποτελούν μία καλλιτεχνική εξέγερση, μία επανάσταση κατά των στυλιζαρισμένων εικόνων. Προσπαθούν να αναδείξουν την σημασία και την ομορφιά του αντισυμβατικού και να πείσουν ότι και αυτό μπορεί να σαγηνεύσει και να πουλήσει.

Σίσσυ Γαβριλάκη, Valentino, fw23
Σίσσυ Γαβριλάκη, Valentino, fw23

Artworks, Σίσσυ Γαβριλάκη.


Επιμέλεια Guest Creatives project, Λένα Παπαχριστοφίλου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here