Η βιώσιμη λύση είναι ήδη στη ντουλάπα σου

Η βιώσιμη λύση είναι στη ντουλάπα σου
Ayo Ogunseinde, Unsplash

Με μια πρώτη ματιά, είναι μια ασήμαντη σταγόνα στον ωκεανό των περιβαλλοντικών ρύπων. Κι όμως, η συνειδητή μείωση του αρνητικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος καθενός από εμάς, έχει αναμφίβολη επίδραση στη συλλογική προσπάθεια αειφορίας του πλανήτη. Όλοι επιθυμούμε το αυτονόητο. Μείωση στο τσουνάμι ακραίων καιρικών φαινομένων. Πράσινη κατανάλωση, περιβαλλοντική ηθική, καθαρό πλανήτη. Η θέληση υπάρχει, ας αναλάβουμε την ευθύνη. Aκόμα και στις ενδυματολογικές επιλογές, η βιώσιμη λύση είναι στη ντουλάπα μας. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατανοήσουμε ότι έφτασε η ώρα για να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη.

Yπεύθυνες επιλογές

Μοιάζει απίστευτο, αλλά βάσει ερευνών πάνω από το 10% των επιβαρυντικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα προέρχεται από τη βιομηχανία της ένδυσης. Πάνω από το 65% των νέων ενδυμάτων είναι δημιουργημένα από μη διασπώμενα πετρελαιο-χημικά συνθετικά υλικά. Διεκδικώντας την 3η θέση στη μαύρη λίστα ρυπογόνων βιομηχανιών, η μόδα επιβαρύνει επιπλέον το περιβάλλον λόγω της υπερκατανάλωσης νερού και της μόλυνσης των υδάτινων πόρων.

Είκοσι χρόνια μετά το πρώτο καμπανάκι για τη ζωτική σημασία της αειφορίας στη μόδα, ήρθε η ώρα να αναλάβετε δράση κάνοντας υπεύθυνες επιλογές. Αν νιώθετε έτοιμες να δώσετε φιλική προς το περιβάλλον διάσταση στο στιλ σας, αλλά δεν ξέρετε από πού να ξεκινήσετε, κάντε το πρώτο βήμα μειώνοντας τον αντίκτυπο των προσωπικών σας ενδυματολογικών επιλογών. Είναι πιο εύκολο απ’ ότι νομίζετε, αρκεί να ακολουθήσετε κάποιες βασικές πρακτικές.

  • Αγκαλιάστε τις αξίες του slow fashion. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε συνειδητά φρένο στο αχαλίνωτο φλερτ με παρορμητικές fast fashion επιλογές.
  • Γίνετε επιλεκτικές με εφήμερες ενδυματολογικές τάσεις που ξέρετε πως δεν πρόκειται να φορέσετε για κάτι περισσότερο από μια σεζόν.
  • Πείτε όχι σε κομμάτια κατασκευασμένα από ρυπογόνες πρώτες ύλες. Τώρα είναι η ώρα να δώσετε προτεραιότητα σε ρούχα και αξεσουάρ κατασκευασμένα αποκλειστικά και μόνον με φιλικά προς το περιβάλλον υλικά.
  • Μπείτε στον μαγικό κόσμο της κυκλικής μόδας. Τα ξαναφορεμένα vintage και pre-owned κομμάτια θα δώσουν άλλη διάσταση στο προσωπικό σας στιλ χωρίς να επιβαρύνουν στο ελάχιστο τον πλανήτη.

Ορθές προτεραιότητες

Σε ό,τι αφορά τις βιώσιμες ενδυματολογικές επιλογές, η απόλυτη πράσινη προσέγγιση βρίσκεται ήδη στην ντουλάπα σας. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε κάποιο app –όπως για παράδειγμα το Whering ή το Indyx– για να βάλετε σε τάξη τις πραγματικές ενδυματολογικές σας προτεραιότητες. Μια ματιά αρκεί για να συνειδητοποιήσετε ότι η ντουλάπα σας είναι γεμάτη με σχεδόν αφόρετα κομμάτια. Επιλέξτε να μη συνεχίσετε στον ίδιο ρυθμό. Κάντε ξεκάθαρες τις πραγματικές ενδυματολογικές σας επιλογές. Βάλτε σε τάξη τη ντουλάπα και τα συρτάρια σας. Θα εκπλαγείτε με τους μικρούς ξεχασμένους θησαυρούς που θα ανακαλύψετε.

Επανεξετάστε τα ευρήματα και στήστε μια λειτουργική capsule γκαρνταρόμπα. Δώστε δεύτερη ευκαιρία σε διαχρονικά αγαπημένα κομμάτια τολμώντας νέους συνδυασμούς. Η φιλοσοφία του βιώσιμου στιλ βασίζεται σε συνειδητές καταναλωτικές πρακτικές. Με δυο λόγια, προσπαθήστε να αγοράζετε μόνον ό,τι πραγματικά χρειάζεστε. Όσο κι αν μοιάζει οξύμωρο, είναι προτιμότερο να εμπλουτίζετε την γκαρνταρόμπα σας με συνετά επιλεγμένα fast fashion κομμάτια που θα φοράτε για χρόνια παρά να ανανεώνετε διαρκώς την ντουλάπα σας με ρούχα που έχουν κατασκευαστεί με βιώσιμες πρακτικές

Τίποτα δεν είναι για πέταμα

Μην ξεχνάτε ότι οι τάσεις της μόδας ανακυκλώνονται συνέχεια. Κάτι που φορέθηκε πριν από πέντε χρόνια δεν αποκλείεται να επανέρθει δριμύτερο στο προσκήνιο την επόμενη σεζόν. Κάντε ένα καλό ξεσκαρτάρισμα δοκιμάζοντας τα ξεχασμένα κομμάτια της ντουλάπας σας. Bάλτε στην άκρη ό,τι δεν σας κάνει, ό,τι δεν φοράτε πλέον και ό,τι ξέρετε ότι δεν πρόκειται να ξαναφορέσετε ποτέ. Δεν είναι λύση να τα πετάξετε στα σκουπίδια. Το ζητούμενο είναι να τα αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο κάθε βιώσιμη λύση που βρίσκεται στη ντουλάπα σας.

Μπορείτε να μεταπουλήσετε ό,τι δεν φοράτε σε κάποιο από τα εκατοντάδες ηλεκτρονικά καταστήματα μεταχειρισμένων ρούχων και αξεσουάρ. Μπορείτε να τα επιδιορθώσετε, να τα φαρδύνετε, να τα στενέψετε. Ακόμη, μπορείτε να τα ανταλλάξετε διοργανώνοντας ένα διασκεδαστικό πάρτι με φίλες που έχουν ρούχα για ανταλλαγή ή να τα χαρίσετε σε κάποιον που θα τα ερωτευθεί με την πρώτη ματιά. Και αν τα παλιά σας ρούχα είναι σε μη επιδιορθώσιμη κατάσταση, μπορείτε πάντα να τα δώσετε για ανακύκλωση στους ειδικούς κάδους που πλέον βρίσκονται σε κάθε γειτονιά.


Κεντρική φωτογραφία, Ayo Ogunseinde / Unsplash.

Το κείμενο της Λένας Παπαχριστοφίλου δημοσιεύεται στο BΕAUTÉ Απριλίου 2024.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here