Maison Faliakos FW21-22: Διαφορετικότητα & τεχνική

MAISON FALIAKOS fw21-22

Για περισσότερες από τέσσερεις δεκαετίες, ο οίκος Faliakos διαμορφώνει την εξελισσόμενη ταυτότητα της Ελληνικής Μόδας εκπροσωπώντας τα ανεβασμένα στάνταρ της Υψηλής Ραπτικής ακόμα και στις ready to wear συλλογές του. Συνεχιστές της δημιουργικής πορείας που ξεκίνησε το 1981, ο Χρήστος Πετρίδης και ο Βενέδικτος Αντύπας, μιλούν στο beautemagazine για τη fw21-22 συλλογή, τη φιλοσοφία και το γενναίο όραμα του Maison Faliakos.

Μόδα & lifestyle τα χρόνια της πανδημίας

“Η μόδα, επηρεάστηκε αισθητά και άλλαξε ριζικά εξ αιτίας της πανδημίας! Από το πώς παρουσιάζεις την δουλειά σου, έως τις καταναλωτικές συνήθειες του κοινού, το ηλεκτρονικό εμπόριο, τα φυσικά καταστήματα και πολλά άλλα. Όλα άλλαξαν, μεταβλήθηκαν και συνεχίζουν να μεταβάλλονται καθώς υπάρχει διαρκής ρευστότητα.

Ωστόσο, η πανδημία δεν μας βρήκε απροετοίμαστους. Επισφράγισε έστω και με αυτόν τον περίεργο τρόπο, τις αναζητήσεις και τις εσωτερικές «ζυμώσεις» που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Επιβεβαίωσε με έναν τρόπο τη πρόθεση και διάθεση μας για ουσιαστική αλλαγή και εξέλιξη.

Ο κόσμος που έρχεται σε εμάς «διψά» για τη μοναδικότητα, την αυθεντικότητα, τη διαφάνεια. Διψά για τη ποιότητα που συγκεντρώνουν οι απόλυτα ανθρωποκεντρικές υπηρεσίες που παρέχουμε. Επίσης, παρατηρούμε ότι ο κόσμος ενστερνίζεται πλήρως τη σημασία, αυτού που εμείς ονομάζουμε προσωπική couture και καθημερινή πολυτέλεια. Είναι μια στάση που λειτουργεί σαν αντίδοτο στο απρόσωπο, ψυχρό, μαζικό τοπίο του fast fashion.”

Maison Faliakos fw 21-22

Ο πυρήνας της fw 21-22 συλλογής

“H γεωμετρία και ο συνεχής διάλογος μεταξύ μινιμαλισμού και μαξιμαλισμού, οι ιαπωνικές αναφορές και ο μπουρζουά φουτουρισμός διέπουν τη συλλογή fw21-22. Μια συλλογή που βασίζεται στην άψογη ραφή και εκτέλεση, όπως αυτές αποκαλύπτονται σε ιδιαίτερους γιακάδες και κοψίματα, ποδόγυρους, μανσέτες και τρισδιάστατα κουμπιά. Επίσης, έχουμε εστιάσει στις χειροποίητες λεπτομέρειες και στα ζωγραφικά prints σε χρυσό που συμπληρώνουν τα καπιτονέ σύνολα και τα πανωφόρια δημιουργώντας ένα νέο κώδικα έκφρασης για τον Οίκο.

Πρόσφατα ξεκινήσαμε μία δημιουργική συνεργασία με το Greek Design Board στο Διεθνή Αερολιμένα Θεσσαλονίκης. Επιλεγμένα κομμάτια της FW21-22 συλλογής διατίθενται προς πώληση, με την προοπτική να συνεχιστεί η συνεργασία και στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης. Για την καλοκαιρινή σεζόν προσβλέπουμε σε συνεργασίες με concept stores σε επιλεγμένα νησιά με σκοπό τη πώληση ιδιαίτερων κομματιών που πρεσβεύουν το ύφος και την αισθητική μας.”

Η διαφορετικότητα του Maison Faliakos

“Ήμασταν από τους πρώτους στην Ελλάδα που αγαπήσαμε και στηρίξαμε τη διαφορετικότητα σε ότι αφορά την ηλικία, τους διαφορετικούς σωματότυπους, την πολυφωνία των στιλ. Εστιάζουμε σε ανθρώπους που έχουν αφήσει πίσω τους τα στερεότυπα, είτε είναι γυναίκες, είτε άντρες, είτε ότι αυτοί επιθυμούν να πρεσβεύουν.

Από επιλογή, έχουμε σταματήσει να δημιουργούμε για κάποιο “στέρεο” προφίλ όπως για παράδειγμα “Για τη δυναμική σύγχρονη γυναίκα που ξέρει τι θέλει”. Έτσι και αλλιώς, οι γυναίκες ανέκαθεν είχαν πολλαπλούς ρόλους και ήταν πάντα δυναμικές. Οι εποχές άλλαξαν και τέτοιου είδους αντιλήψεις έχουν παρέλθει. Μας αρέσουν οι ενδιαφέρουσες ιδιοσυγκρασίες και οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα ρούχα ως μέσο έκφρασης της προσωπικότητας τους. Μας αρέσουν όλοι όσοι απολαμβάνουν την ελευθερία του να δημιουργούν εικόνες και να επικοινωνούν συναισθήματα μέσα από την ένδυση τους.”

Maison Faliakos fw21-22.

Η φιλοσοφία της τεχνικής και η γοητεία του made-to-measure

“Ιστορία/κληρονομιά – τεχνογνωσία – δημιουργικό όραμα. Αυτό το τρίπτυχο περικλείει επακριβώς τη φιλοσοφία του Οίκου Faliakos και αντικατοπτρίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον για εμάς. Η παρακαταθήκη που διατρέχει πάντα τις δημιουργίες μας αλλά και αυτή τη συλλογή, πραγματεύεται κάτι πίσω από το δημιουργικό κομμάτι. Πιο συγκεκριμένα πραγματεύεται, την τεχνική του ρούχου.

Η άψογη ραφή και η ανάδειξη της τρίτης διάστασης του σώματος και των καμπυλών του είναι το πολυτιμότερο στοιχείο αυτής της παρακαταθήκης. Είτε αρέσει ένα ρούχο φαινομενικά σε κάποιον είτε όχι, η τέλεια εκτέλεση του είναι αδιαμφισβήτητη.

Όσο για την made-to-measure φιλοσοφία υπάρχει και πέραν μιας παραγγελίας Υψηλής Ραπτικής. Ακόμα και στις ready to wear συλλογές, υπάρχει δυνατότητα παραγγελίας σε διαφορετικά νούμερα και βάση των σωματότυπων των πελατών μας. Επί της ουσίας, οι γυναίκες και οι άντρες που μας επιλέγουν, αγοράζουν κάτι που προέρχεται από μία έτοιμη συλλογή, αλλά ταυτόχρονα έχουν το προνόμιο μιας πιο εξατομικευμένης αγοράς και μίας δημιουργίας που κατασκευάζεται σεβόμενη το δικό τους ξεχωριστό σωματότυπο, όποιος και να είναι αυτός.”

Το μέλλον της μόδας

Ο συνδυασμός φαινομενικά αντικρουόμενων αξιών, όπως η τεχνολογία και η παράδοση θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μέσα από τον δημιουργικό διάλογο. Καινοτομίες, περιβάλλον και διαφορετικότητα, ωθούν τις εξελίξεις. Οι τεχνολογικές καινοτομίες, επαναπροσδιορίζουν τη βιομηχανία. Ανοίγουν νέους δρόμους και λανσάρουν νέες υπηρεσίες που φέρνουν πιο κοντά brands και καταναλωτές.

Η περιβαλλοντική κρίση θα καθορίσει το μοντέλο της βιομηχανίας της μόδας. Δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τα υψηλά ποσοστά μόλυνσης του περιβάλλοντος που έχει επιφέρει η μόδα. Έτσι καλούμαστε να υιοθετήσουμε κυκλικές πρακτικές. Πρακτικές όπως η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υφασμάτων και πρώτων υλών, δεν είναι καθόλου άγνωστες για τον οίκο Faliakos. Ακολουθούμε διαχρονικά μία βιώσιμη συνθήκη που προέρχεται από την υψηλή ραπτική και πλέον μεταφέρεται σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων μας.

Οι νέες γενιές συζητούν πλέον ανοιχτά και με πλήρη αποδοχή τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα του κάθε ατόμου. Αυτό λοιπόν έκδηλο και στη μόδα όπου ήδη επικρατεί μεγαλύτερη ρευστότητα μεταξύ των φύλων στα ρούχα. Πρόκειται για ένα νέο παράγοντα που μας οδηγεί στη διαμόρφωση νέων αγοραστικών κοινών.”


Φωτογράφος: Παναγιώτης Κάτσος

Styling: Έλενα Παπασταύρου

Model: Julia Gawrońska (Ace Models Athens)

HAIR + MU: Βίβιαν Κάτσαρη

Παπούτσια: Iride Deportu


Κείμενο, Λένα Παπαχριστοφίλου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here