Μόδα με άποψη

SAINT LAURENT, ss21

Σε όλη την ιστορία της μόδας, τα σημαντικά οικονομικά, κοινωνικά, πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα αντικατοπτρίζονται μέσω της ενδυμασίας. Όπως παρατήρησε κάποτε η εμβληματική εκδότρια μόδας Eleanor Lambert «Η
μόδα πλαισιώνει τη χρονική περίοδο που ζει κάποιος, το μέρος που ζει και τη διάθεση των ανθρώπων». Tα ρούχα που φοράμε δεν είναι μόνο η πιο αληθινή μορφή έκφρασης. Είναι η αντανάκλαση του κόσμου στον οποίο υπάρχουμε. Από τεχνολογικές ανακαλύψεις μέχρι συνταγματικές αλλαγές, εκατοντάδες τομείς έχουν συνεισφέρει στην εξέλιξη της μόδας. Σήμερα οι καταναλωτές εκφράζουν την άποψή τους πιο πολύ από ποτέ. Και με τη συνεχόμενη ανάπτυξη των social media η φωνή τους ακούγεται δυνατά και καθαρά.

Μόδα με άποψη. ALEXANDER MCQUEEN, ss21

Εκατό χρόνια ευαισθητοποίησης τώρα φέρνουν καρπούς

Σχεδόν έναν αιώνα πριν, η Coco Chanel έφερε την επανάσταση στο γυναικείο ρούχο με πιο καθαρές γραμμές και συστήνοντας το ανδρόγυνο look σε μια περίοδο που οι γυναίκες διεκδικούσαν το δικαίωμά τους στην εργασία και την ψήφο. Αυτό το κομβικό σημείο ήταν η αρχή για τις πιο κοντές γραμμές και την έκφραση της θηλυκότητας μέσα από τα ρούχα και τη μόδα. Αν και αυτή η αλλαγή άρχισε δεκαετίες πριν, ο φεμινισμός βρίσκει σήμερα την απήχηση που του αρμόζει. Μεγάλες εταιρείες ρούχων δείχνουν τη συμπαράστασή τους με λογότυπα που εξυψώνουν τη γυναίκα και στηρίζουν την ισότητα.

Μόδα με άποψη. LOUIS VUITTON, ss21

Οι κανόνες ξαναγράφονται

Ο φεμινισμός, η ευαισθητοποίηση ως προς το περιβάλλον και τον πλανήτη, θέματα φυλετικά και κατά της ομοφοβίας θίγονται μέσω των social media και κινητοποιούν σε παγκόσμιο βαθμό αλλαγές πιο φιλικές προς όλους. Οι μεγάλες εταιρείες είναι πλέον “αναγκασμένες” να υποστηρίζουν “μειονότητες” που άλλοτε ήταν στην αφάνεια. Τώρα, στην παγκόσμια πανδημία, καινούριες ενδυματολογικές νόρμες έχουν ήδη έρθει στην επιφάνεια. Η αγάπη για το σώμα μας, η φροντίδα του και η αποδοχή του είναι πιο φλέγουσα από ποτέ. Με όποιον ρυθμό και αν γίνεται, η μόδα ήταν πάντα συνοδοιπόρος των κοινωνικών, πολιτικών και τεχνολογικών αλλαγών. Πάντα παρούσα, να εκφράζει την κάθε εποχή και να στηρίζει τις αλλαγές!

Κείμενο της Κάτιας- Μαρίας Σαραντίδου που δημοσιεύεται στο
BEAUTÉ Μαΐου. Ξεφύλλισε την online εκδοχή της έντυπης έκδοσης κάνοντας κλικ εδώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here