Νepo Babies: Στίγμα ή προνόμιο;

Nepo babies - Beauté Magazine - Lily-Rose Depp & Karl Lagerfeld
Lily-Rose Depp & Karl Lagerfeld

Η νέα τεράστια συζήτηση στα social media, αφορά την περίπτωση των Νepo Babies. Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος; Και γιατί έχει εξοργίσει πολλά παιδιά διασήμων που αντιδρούν σε αυτή τη νέα ταμπέλα; Η συζήτηση ξεκίνησε μετά από την δημοσίευση της συνέντευξης του No1 nepotism baby, της Lily-Rose Depp. Σε πρόσφατη συνέντευξη της, αρνείται ξεκάθαρα το προνόμιο του “να είσαι η κόρη του Johny Depp”. Τι γίνεται όμως με τα Νepo babies στην μόδα; Γιατί δεν θα έπρεπε να μας κάνει καθόλου εντύπωση το ότι ζουν στην φούσκα της ματαιοδοξίας τους;

O νεποτισμός δεν είναι και κάτι πρωτοφανές

Η έννοια του νεποτισμού δεν είναι  φυσικά κάτι άγνωστο σε εμάς. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τον έχουμε φάει με το κουτάλι. Οι διασυνδέσεις του “μπαμπά”, το λεγόμενο “μέσο” είναι φράσεις που μας στοιχειώνουν από μικρή ηλικία στην επαγγελματική πορεία μας. Δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο που βλέπουμε για πρώτη φορά στον χώρο του θεάματος και της μόδας. Τα Νepo babies είναι στην ουσία τα παιδιά των ήδη γνωστών και καταξιωμένων επαγγελματιών στον χώρο του star system. Xρησιμοποιώντας την φήμη και διασυνδέσεις των γονιών τους, “τρυπώνουν” μέσα σε αυτόν. Mια πρακτική που δεν είναι λανθασμένη εφόσον όντως τους δίνονται ευκαιρίες. Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα και να εκμεταλλευτεί όσα του έχουν δοθεί τόσο απλά; Το πραγματικό πρόβλημα όμως κρύβεται αλλού.

Το παράδοξο με την Lily-Rose Depp

Ορισμένα celebrity kids δύσκολα αντιλαμβάνονται το τεράστιο προνόμιό τους. Κάπως έτσι “έχασε” τον προσανατολισμό του το νεαρό μοντέλο και ηθοποιός Lily-Rose Depp σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις της. Η 23χρονη κόρη του ηθοποιού Johny Depp και της Γαλλίδας τραγουδίστριας Vanessa Paradis. Είναι αλήθεια πως σημειώνει μια καλή πορεία στον χώρο της υποκριτικής και της μόδας εδώ και χρόνια. Το νεαρό μοντέλο, που έχει “καταφέρει” να περπατήσει σε πασαρέλες όπως Chanel και να πρωταγωνιστεί σε καμπάνιες του οίκου, μας εκπλήσσει με το φανταστικό της πρόσωπο παρόλο που είναι μόλις 1,60. Αν όμως δεν είχε αυτό επίθετο, θα μπορούσε να περάσει από το casting για αυτή τη δουλειά; Oι απόψεις διίστανται.

Πιο out of touch από ποτέ

Αυτό που εξόργισε πολλούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανάμεσα τους και μοντέλα του χώρου, είναι η σχεδόν μηδαμινή αυτογνωσία της Depp. Μάλιστα δεν φοβήθηκε καθόλου να την αποτυπώσει και στην συνέντευξη της. “Το διαδίκτυο φαίνεται να ενδιαφέρεται πολύ για τέτοια πράγματα. Οι άνθρωποι θα έχουν πάντα προκατειλημμένες ιδέες για εσάς ή για το πώς φτάσατε ψηλά. Μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι τίποτα δεν πρόκειται να σας δώσει το ρόλο εκτός από το να είστε κατάλληλοι για αυτόν”, δήλωσε το νεαρό μοντέλο και ηθοποιός.

Μια άστοχη σύγκριση

Στην προσπάθεια της να “αποτάξει” τον τίτλο του Nepo Baby από πάνω της, η Lily-Rose αναφέρθηκε σε μια άστοχη αναλογία μεταξύ της δικής της περίπτωσης και των ιατρών. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: “Aν η μαμά ή ο μπαμπάς κάποιου είναι γιατρός, και μετά το παιδί ακολουθήσει την ίδια επαγγελματική πορεία, δεν πρόκειται να πει κανείς ότι έγινε γιατρός μόνο επειδή είναι και ο γονιός του, αλλά αντιθέτως επειδή πήγε στην ιατρική σχολή και σπούδασε”. Με αυτή την δήλωση δέχθηκε “πυρά” στα social media αφού αφενός δεν την αποκαλεί κανείς Nepo baby επειδή θέλει να γίνει ηθοποιός και εμπνεύστηκε από τον πατέρα της. Και αφετέρου, δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση ο τρόπος που λειτουργεί ο χώρος του θεάματος με τον χώρο της ιατρικής.

Η απάντηση της Vittoria Ceretti στο Instagram

Το διάσημο μοντέλο Vittoria Ceretti, εξέφρασε και τη δική της άποψη για το ζήτημα μέσα από το προσωπικό της account στο Instagram “φωτογραφίζοντας” εμφανέστατα την Lily-Rose Depp. Στην ανάρτησή της, εξιστόρησε την τυπική εμπειρία των προνομίων στη βιομηχανία της μόδας.

“Μπορείς να μου πεις τη θλιβερή σου μικρή ιστορία γι’ αυτό. Αλλά τι θα πεις σε κάποιον που μπορεί να μην έχει να πληρώσει την πτήση της επιστροφής για το σπίτι του; Τι θα πεις για το ότι θα πρέπει να περιμένεις αμέτρητες ώρες για να κάνεις μια πρόβα; Μόνο και μόνο για να δεις ένα nepo baby να περνάει δίπλα σου, μόλις έχοντας αφήσει το ζεστό κάθισμα της Mercedes του, με τον οδηγό του και τον φίλο/βοηθό/ατζέντη του να φροντίζει για την ψυχική του υγεία; Δεν έχεις ιδέα πόσo κόπο και προσπάθεια χρειάζεσαι για να σε σέβονται οι άνθρωποι. Εσύ απλώς το έχεις αυτό (δωρεάν) από την πρώτη μέρα!”

“Ταμπέλες” και προνόμια

Η Depp δεν είναι φυσικά το μόνο παιδί διάσημων που ζει στην “φούσκα” του. Η ηθοποιός Zoe Kravitz, κόρη του Lenny Kravitz και της Lisa Bonet, έκανε πρόσφατα παρόμοιες δηλώσεις. Ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι αισθάνεται ανασφαλής για το γεγονός ότι η δημοφιλία των γονιών της την βοήθησε να μπει στη βιομηχανία του θεάματος. Παραλληλίζει τον θεσμό της οικογένειας με το ότι είναι απολύτως φυσιολογικό για τους ανθρώπους να συνεχίζουν την οικογενειακή επιχείρησή τους. Έκανε ολοφάνερη την αγανάκτηση της για την συγκεκριμένη “ταμπέλα”. Το παράξενο είναι ότι μέσα από τα λόγια της αποτύπωσε ότι δεν έχει κατανοήσει πλήρως την προνομιούχα θέση της.

Η Gigi Hadid μιλά για την σημασία της εργασιακής ηθικής

H Gigi Hadid είναι από τα μοντέλα που φαίνεται να αναγνωρίζει ότι έχει περισσότερα προνόμια συγκριτικά με άλλα μοντέλα του χώρου. Δεν έχει διστάσει να δηλώσει ότι η ηθική στην εργασία είναι μια αρετή που πρέπει να έχουν όλοι, ανεξάρτητα από την οικογένεια τους.”Υπάρχουν τόσα πολλά κορίτσια που έρχονται από όλο τον κόσμο και δουλεύουν σκληρά για να στέλνουν χρήματα στις οικογένειές τους όπως έκανε η μητέρα μου”, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια πολλών μοντέλων να βιοποριστούν από αυτή την δουλειά.

“Ήθελα να σταθώ δίπλα σε όσες ήταν μαζί μου στα παρασκήνια. Να με κοιτάξουν, να με σεβαστούν και να γνωρίζουν ότι ποτέ δεν πρόκειται να τις επισκιάσω ή να πάρω τη θέση τους” επεσήμανε η Gigi σε παλαιότερη συνέντευξή της το 2018. Φυσικά, αναφερόταν στον αμοιβαίο σεβασμό που πρέπει να υπάρχει στο εργασιακό περιβάλλον είτε ανήκεις στα Νepo babies είτε όχι.

Δεν είναι κακό να είναι κανείς προνομιούχος. Το να εκμεταλλεύεσαι τα εργαλεία που σου κληροδοτούνται για να κάνεις το όνειρο σου πραγματικότητα είναι ίσως από της πιο έξυπνες επαγγελματικές κινήσεις. Αυτό που θα κάνει εν τέλει κακό στην καριέρα κάποιου είναι να μην αναγνωρίζει ότι έχει αυτή την βοήθεια, αυτό το safety net. Και άραγε πως να πιστέψει κανείς σε εσένα όταν εσύ ο ίδιος δεν έχεις αυτογνωσία για το ποιος είσαι;


Κείμενο,Εύα Συμεωνίδου

@respeccte

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here