Η Έλενα Σύρακα εμπνέεται από την Ανατολική Μεσόγειο

 

Ένα συναρπαστικό ταξίδι στην Ανατολή ξεκινά με την συλλογή κοσμημάτων “NOUR” της Ελληνίδας δημιουργού 

Η συλλογή κοσμημάτων “NOUR” της γνωστής δημιουργού Έλενας Σύρακα ταξιδεύει αυτή την Άνοιξη στη Ντόχα του Κατάρ, όπου θα παρουσιαστεί από τις 20 έως και τις 31 Μαρτίου στο Katara Cultural Village Foundation, στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Έλληνες που εμπνέονται από την Ανατολή» και διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας. Η συλλογή, που αποτελείται από συνολικά 45 μοναδικά κοσμήματα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης Μπενάκη, τον Φεβρουάριο του 2012, ενώ ακολούθησαν εκθέσεις στο Κάιρο, την Αλεξάνδρεια και τη Νέα Υόρκη.

Το αναζωογονητικό φως, που αποτελεί τη γενέτειρα μερικών από τους πιο σημαντικούς πολιτισμούς του κόσμου, μετουσιώνεται στην έμπνευση, τη θεματική και το όνομα της έκθεσης καλλιτεχνικού κοσμήματος της Έλενας Σύρακα. Οι ανατολίτικες επιρροές έχουν διαμορφώσει σε ένα σημαντικό βαθμό την αισθητική διάλεκτο της Ισλαμικής τέχνης. Τα κοσμήματα της συλλογής “NOUR” της δημιουργού ξεπερνούν τη διακοσμητική διάσταση, και αποτυπώνουν στη μορφή τους τον συγκερασμό των ανθρώπων και των πολιτισμών της Ανατολικής Μεσογείου. Δεν ανήκουν σε κάποια εποχή, αλλά είναι αναχρονιστικά και σύγχρονα την ίδια στιγμή. Με τον σχεδιασμό τους να παρουσιάζει μία μοναδική εικαστική αφήγηση, η Έλενα Σύρακα εμπνεύστηκε με σεβασμό από το υλικό που άφησε πίσω ο Ισλαμικός πολιτισμός, όπως εκτίθεται στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Ιδρύματος Μπενάκη.

Elena Syraka_1

Η Έλενα Σύρακα κατάφερε να απομονώσει τα νατουραλιστικά και γεωμετρικά μοτίβα που εμφανίζονταν σε έργα τέχνης από μετάξι και γυαλί, ενώ εμπνεύστηκε από τις πανοπλίες, τα κράνη, τα σπαθιά και τον οπλισμό, χρησιμοποιώντας τα για να παρουσιάσει τη θεϊκή αποστολή του στρατού, και όχι μόνο την ανδρεία και την αριστεία των πολεμιστών. Η σπουδή σημαντικών χειρόγραφων της Αραβικής γραφής, τα οποία καθίστανται ως αυτόνομα στις συνθέσεις και τις καθημερινές της περιγραφές, απέκτησε άλλη μία ισχυρή εκφραστική ποιότητα μέσω της απλότητας. Στο έργο της δημιουργού, οι διακοσμητικές λεπτομέρειες διακρίνονται ως ένα αισθητικό σύνολο!

Τέλος, πρώτη ύλη για την δημιουργία των κοσμημάτων αποτελεί ο χρυσός των 18Κ, συχνά σε συνδυασμό με πολύτιμους και ημι-πολύτιμους λίθους, μεταφέροντας έτσι την καθαρότητα, τη διαύγεια και την πολυτέλεια, ως στοιχεία της πνευματικότητας. Τα συνολικά 45 μοναδικά κοσμήματα είναι όλα αριθμημένα, ενώ διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here