Η νέα ενδιαφέρουσα ιδέα των Mansur Gavriel

Ειδικά για την σαιζόν Άνοιξη/Καλοκαίρι 2016, το label των Rachel Mansur και Floriana Gavriel φοράει τα ρετρό του χάρη στον Alexander Girard

Το cult label Mansur Gavriel που έχει αγαπηθεί από τις πιο σοφιστικέ fashion lovers του πλανήτη αποφάσισε να κάνει μια βουτιά στο παρελθόν επαναφέροντας την κομψότητα άλλων εποχών στο Τώρα της μόδας και για την επιθυμία του αυτή στράφηκε στο έργο του αρχιτέκτονα και καλλιτέχνη Alexander Girard  (1907-1993) και την εταιρεία πολυτελών υφασμάτων Maharam. Τα σχέδια Lanalux, Mikado και Toostripe, τα οποία δημιουργήθηκαν από τον Girard κατά τις δεκαετίες του ’50 και ’60 αποτέλεσαν τον καμβά για μία συλλογή από τέσσερις τσάντες που παρουσιάστηκε πρώτα φορά στα μέσα του Σεπτεμβρίου 2015, ενώ πλέον η αντίστοιχη capsule collection περιορισμένης έκδοσης θα είναι διαθέσιμη από την πρώτη ημέρα του Μαρτίου.

Η Maharam έχει επανεκδώσει μάλιστα ήδη είκοσι σχέδια Girard στα πλαίσια της ειδικής σειράς του, που είναι αφιερωμένη στα Υφάσματα του 20ου αιωνα, αλλά και άλλων καλλιτεχνών όπως των Anni Albers, Charles και Ray Eames, Verner Panton, και Gio Ponti. Το αξιοσημείωτο ήταν ότι τα συγκεκριμένα σχέδια του Girard ήταν τα πιο “δύσκολα” στην επεξεργασία, μια που στον καλλιτέχνη άρεσε να χρησιμοποιεί περίπλοκες κατασκευές και τεχνικές, έντονα χρώματα και δυσεύρετες κλωστές. Τελικά όμως όλα πήγαν καλά χάρη στην επιμονή των συντελεστών αλλά και την βοήθεια του οργανισμού Girard Studio, το οποίο ιδρύθηκε από την οικογένεια Girard για να διατηρήσει και να προωθήσει το αρχείο και την κληρονομιά του καλλιτέχνη.

Το σχέδιο Lanalux (1970) χρησιμοποιεί λεπτές μάλλινες κλωστές ώστε να επιτύχει την αίσθηση του “σπιτικού”, το τολμηρό Mikado (1954) παρουσιάζει ένα στυλιζαρισμένο floral μοτίβο σε ένα background σκακιού, ενώ το Toostripe (1965) δίνει περισσότερη έμφαση σε γραφικά στοιχεία. Συλλογικά, τα τρία υφάσματα αντιπροσωπεύουν τέλεια το εύρος και την ποικιλία του έργου που άφησε πίσω του ο Girard, ενώ οι Mansur Gavriel μάλλον μπορούν να είναι ήσυχες μια που μάλλον έχουν μία ακόμη σίγουρη εμπορική επιτυχία στα χέρια τους.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here