Pre-Order: Τα πολλαπλά οφέλη των προ-παραγγελιών

Από την προετοιμασία της νέας καλοκαιρινής συλλογής Peter Do που είναι διαθέσιμη ήδη για προ-παραγγελία.

Η μόδα αλλάζει πιο γρήγορα από ποτέ. Καθώς αποχαιρετά την κουρασμένη ιδέα του εφήμερου, φλερτάρει με αναδυόμενες αξίες. Επηρεασμένος από το post-covid lifestyle και νοιώθοντας την ανάγκη για βιώσιμες λύσεις, ο μέσος καταναλωτής τώρα δίνει προτεραιότητα στη ποιότητα των αγορών του. Και υποδέχεται τη νέα κανονικότητα, αλλάζοντας αγοραστικές συνήθειες. Το μέλλον ανήκει στον υπεύθυνο καταναλωτισμό. Σε αγορές που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και σε μη αναλώσιμα, ποιοτικά κομμάτια που σχεδιάζονται και κατασκευάζονται αντέχουν στο χρόνο.

Προ-παραγγελίες: Έτσι λύνεται ο γρίφος

Ένα νέο καταναλωτικό εργαλείο, αυτό της προ-παραγγελίας έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Πρόκειται για το slow fashion εργαλείο με τα πολλαπλά οφέλη, που δίνει στους καταναλωτές την ευκαιρία να εξασφαλίσουν πρόσβαση στα αγαπημένα τους κομμάτια πριν αυτά κυκλοφορήσουν στην αγορά. Παράλληλα διευκολύνει τα brands να έρθουν σε άμεση επαφή με τον τελικό αγοραστή και λαμβάνοντας υπ’ όψη τις αντιδράσεις της αγοράς, να οργανώσουν καλύτερα τις συλλογές τους. Εκτός από το ότι εξασφαλίζουν πωλήσεις πριν το επίσημο λανσάρισμα της συλλογής, οι εταιρίες μόδας έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την υπέρμετρη παραγωγή προϊόντων που επιβαρύνει την τσέπη τους και το περιβάλλον.

Ανάγκη για μια νέα καταναλωτική συμπεριφορά

Σχεδιαστές και brands συνήθως ακολουθούν μια σταθερή διαδικασία παραγωγής. Υπολογίζουν τον αριθμό των κομματιών που θα παράγουν έχοντας σαν βάση το προηγούμενο ιστορικό πωλήσεων και την ανάλυση στόχων της επόμενης σαιζόν. Όμως αλήθεια είναι ότι οι προβλέψεις παραμένουν πάντα …προβλέψεις. Το πρόβλημα των εμπορευμάτων που παραμένουν απούλητα διογκώνεται από το μοντέλο των πολλαπλών εποχιακών συλλογών. Ένα τεράστιο απόθεμα απούλητων προϊόντων που δεν καταλήγει ποτέ στην αγορά, καταστρέφεται επιβαρύνοντας διπλά το περιβάλλον. Αυτό είναι το ισχύον σύστημα της βιομηχανίας της μόδας. Ένα σύστημα που δημιουργεί προβλήματα στα brands, στους καταναλωτές και στον ίδιο τον πλανήτη.

Η πανδημία του κορωνοιού και η εμπειρία του lockdown άλλαξε ριζικά τις ισορροπίες της αγοράς. Μοναδικό καταναλωτικό εργαλείο στις εβδομάδες του lockdown, οι online παραγγελίες είχαν σημαντικές καθυστερήσεις στην παράδοση. Όμως αυτό δεν στάθηκε εμπόδιο για τους καταναλωτές. Απέδειξαν έμπρακτα ότι είναι έτοιμοι να περιμένουν όσο χρειαστεί προκειμένου να αποκτήσουν ποθητά προϊόντα που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους.

Η νέα Cassete bag του οίκου Bottega Veneta είναι διαθέσιμη για προ-παραγγελία από το Moda Operandi με ημερομηνία παράδοσης στα μέσα Σεπτεμβρίου

Τα πολλαπλά οφέλη της προ-παραγγελίας

Με την μέθοδο της προ-παραγγελίας δημιουργείται μία νέα, πολύ πιο προσωπική σχέση ανάμεσα στον καταναλωτή και το brand. Το νέο καταναλωτικό εργαλείο σου επιτρέπει να οργανώσεις από νωρίς τις αγορές σου και να κάνεις ορθή διαχείριση του διαθέσιμου budget χωρίς εκτροπές. Παράλληλα κάθε pre-order παραγγελία προωθεί έμπρακτα τις “αρετές” του slow fashion και συμμετέχει ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος. Με αυτόν τον τρόπο, το προαγορασμένο προϊόν γίνεται πολύτιμο. Φτιαγμένο ειδικά για τον παραλήπτη του, κάθε κομμάτι αποκτά βιώσιμη ταυτότητα. Κρατά αποστάσεις από το “εφήμερο” και ξεφεύγει από τα πλαίσια των ευκαιριακών αγορών “μιας χρήσης”.

Δεκάδες καταξιωμένες εμπορικές πλατφόρμες, όπως για παράδειγμα το Moda Operandi έχουν δημιουργήσει ειδικά τμήματα προ-παραγγελιών, για ηχηρά σχεδιαστικά brands όπως Bottega Veneta, Dolce&Gabanna, Khaite, για ανερχόμενους σχεδιαστές όπως ο αγαπημένος μας Peter Do και για μικρότερα brands. Η παράδοση των pre-order κομματιών ποικίλει ανάλογα με την εταιρία από δύο εβδομάδες έως και δύο μήνες, με δυνατότητα επιστροφής.

Η αναμονή, δεν είναι πρόβλημα στο νέο slow fashion καταναλωτικό περιβάλλον. Το ζητούμενο πλέον είναι η έμφαση στην ποιότητα και στην βιώσιμη οικονομία.

Η υπέροχη νέα καλοκαιρινή συλλογή Peter Do, ss21 είναι ήδη διαθέσιμη για προ-παραγγελίες με παράδοση τον Απρίλιο του 2021

Pre-order : Ιδανική λύση για μικρά brands και νέους σχεδιαστές μόδας

Οι προ-παραγγελίες είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη μέθοδος για ένα εκτενές εύρος μικρών ανεξάρτητων brands και σχεδιαστών. Η μέθοδος της προπώλησης αποτρέπει την οικονομική απώλεια και την κατασπατάληση πόρων που προκύπτει από την υπερπαραγωγή. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό για τα μικρά ανερχόμενα brands και για επιχειρήσεις που αγωνίζονται με το κόστη. Κόστη που εκτός της παραγωγής αφορούν την προμήθεια πρώτων υλών, τη δειγματοληψία και το μάρκετινγκ. Με τις προπωλήσεις περιορίζεται το οικονομικό κόστος και σε άλλους τομείς όπως η αποθήκευση, η ασφάλεια, η μεταφορά κ.λ.π.

Photo Andrej Lisakov via Unsplash

Επιπλέον, το εμπορικό μοντέλο των προ-παραγγελιών μειώνει σημαντικά τα απόβλητα και τις ζημιές που προκαλεί στο οικοσύστημα η εξαιρετικά ρυπογόνος βιομηχανία μόδας. Μία βιομηχανία που παράγει 92 εκατομμύρια τόνους αποβλήτων κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το άρθρο της Forbes “Making Fashionable Change”, η βιομηχανία ειδών ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας δημιουργούν την μεγαλύτερη ρύπανση στον πλανήτη. Περίπου το 15% των υφασμάτων που προορίζονται για κατασκευή ρούχων καταλήγει σε φύρα. Υιοθετώντας το pre-order σύστημα, πλέον οι κατασκευαστές έχουν στα χέρια τους ένα εργαλείο για τον ορθό υπολογισμό υφασμάτων και υλικών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν κατά την παραγωγή. Έχοντας ακριβείς πληροφορίες για τις ποσότητες κομματιών που παραγγέλθηκαν, τα brands έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν την φύρα και τα απόβλητα της εταιρίας τους στο ελάχιστο.

Κείμενο της Ζωής Ζωγοπούλου, ιδρύτριας και managing director της
συμβουλευτικής εταιρίας με ειδίκευση στο χώρο της μόδας F_AIM agency

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here