Βιώσιμες πασαρέλες ss2020

Christian Dior, ss20

Το σημαντικότερο μήνυμα που απορρέει από τις πασαρέλες για την Άνοιξη/ Καλοκαίρι 2020, δεν άφορα σιλουέτες, πρωτοτυπίες και στιλ, αλλά την ίδια τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Χρήση πρώτων υλών με μειωμένο αρνητικό αποτύπωμα, ανακύκλωση υφασμάτων από προηγούμενες συλλογές, μείωση των ρύπων που απορρέουν από τη διοργάνωση χλιδάτων
 fashion shows και έμπνευση που έχει να κάνει με τη φύση, αποτέλεσαν τον κεντρικό άξονα
μιας αναδυόμενης αισθητικής που είναι απόλυτα εστιασμένη στη βιωσιμότητα του πλανήτη.

CHRISTIAN DIOR , ss20

*Μια από τις πλέον επιδραστικές κολεξιόν της σεζόν, ήταν αφιερωμένη στην τέχνη της κηπουρικής και παρουσιάστηκε στη γεμάτη δέντρα πασαρέλα του οίκου Dior. «Θα ήταν πολύ επιφανειακό και εντελώς εκτός πραγματικότητας να παρουσιάσουμε μια συλλογή που απλά έχει θέμα κήπους και όμορφα ανθισμένα τυπώματα», είπε σχετικά η καλλιτεχνική διευθύντρια του οίκου Dior, Maria Grazia Chiuri, προσθέτοντας: «Στις μέρες που ζούμε όλοι διαπιστώνουμε τη σημασία της βιωσιμότητας και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο πλανήτης». Η συλλογή περιλάμβανε υφάσματα κατασκευασμένα με ορθές περιβαλλοντικές τεχνικές και όλα τα τυπώματα ήταν βασισμένα στη χρήση παραδοσιακών τεχνικών ρεαλιστικής αποτύπωσης του βοτανικού κόσμου. Όσο για τα δεκάδες δέντρα που διακοσμούσαν τον χώρο του show διατηρώντας το άκομψο αμπαλάζ των φυτωρίων από τα οποία προήλθαν,  μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης της συλλογής, μεταφυτεύθηκαν άμεσα σε άχαρους ακάλυπτους προαστιακούς χώρους, σε παριζιάνικες πλατείες και πάρκα.

Stella McCartney, ss20
Stella McCartney, ss20

*Θερμή υποστηρίκτρια της ηθικά ορθής μόδας, η Stella McCartney ανέβασε ακόμη πιο ψηλά τον πήχη στήνοντας τη νέα καλοκαιρινή συλλογή της με 75% βιώσιμες πρώτες ύλες. Το 90% των βαμβακερών και το σύνολο των denim κομματιών που ράφτηκαν είναι από οργανικό βαμβάκι, ενώ όλα τα αξεσουάρ της κολεξιόν, δημιουργήθηκαν με τη χρήση ινών βιώσιμης κάνναβης και ψάθας.

Vivienne Westwood, ss20
Vivienne Westwood, ss20

*Η φράση «Buy Less» περιγράφει ξεκάθαρα την άποψη της εμβληματικής Βρετανίδας σχεδιάστριας και μητέρας του punk, Vivienne Westwood, σχετικά με τον επιβλαβή αντίκτυπο του υπερ-καταναλωτισμού. «Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τις καταναλωτικές μας συνήθειες. Όσο πιο φτηνό είναι ένα ρούχο τόσο περισσότερο αυτό επιβαρύνει το περιβάλλον» δήλωσε ο σύζυγος και στενός συνεργάτης της Vivienne, Andreas Kronthaler, μετά τη λήξη του καλοκαιρινού show για το οποίο χρησιμοποιήθηκαν περισσευούμενα υφάσματα από προηγούμενες σεζόν.

Το άρθρο είναι απόσπασμα του αφιερώματος “Θετικό Αποτύπωμα” που δημοσιεύεται στο Beauté Νοεμβρίου. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here