30 χρόνια Beauté “Το μυστικό της επιτυχίας”

Η εκδότρια και διευθύντρια του περιοδικού BEAUTÉ, Μαρία Καλλιμασιά

Σε πρώτο πρόσωπο, η Μαρία Καλλιμασιά: η ιδρύτρια, η φωνή, το όραμα, ο άνθρωπος-κλειδί, πίσω και μπροστά από τα 30 χρόνια του Beauté.

Κατέχει δύο ρεκόρ για την ελληνική αγορά. Είναι η νεαρότερη αλλά και η μακροβιότερη διευθύντρια περιοδικού. Είκοσι και κάτι ήταν όταν τo 1990 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Beauté. Τριάντα χρόνια μετά, διευθύνει πάντα το Beauté αλλά και τα υπόλοιπα περιοδικά του Ομίλου. Από τα χρόνια του ενθουσιασμού και της αθωότητας είχαν διαφανεί τα χαρακτηριστικά της που θα οδηγούσαν στην επιτυχία του. Ψύχραιμη, «ήρεμη δύναμη», με διαίσθηση, και απεριόριστο σεβασμό στους συνεργάτες της, με όραμα. Είναι το σταθερό σημείο αναφοράς μας. Δύσκολο να γράφεις για κάποιον άνθρωπο με τον οποίο έχεις συμπορευτεί επαγγελματικά 30 χρόνια.

Σχέσεις ζωής δημιουργήθηκαν, ισχυρές φιλίες γεννήθηκαν. Ταξιδέψαμε, γελάσαμε, γλεντήσαμε, κουραστήκαμε, κλάψαμε, ξενυχτήσαμε και η Μαρία Καλλιμασιά με εμάς τους συνεργάτες της είναι πάντα μια ανοιχτή αγκαλιά. Τελικά, ναι, αυτό αποτελεί το «μεγάλο μυστικό» της επιτυχίας του περιοδικού. Η ίδια τι πιστεύει;

Επίγνωση και αγάπη

«Είναι πολλά τα τριάντα χρόνια, μια ζωή… Τώρα που το συνειδητοποιώ, ένα δέος το νιώθω! Μου δημιουργούνται όμως κι άλλα συναισθήματα: περηφάνια, συγκίνηση, επιβεβαίωση, αλλά και η επίγνωση ότι για να κάνεις κάτι να διαρκέσει χρειάζεται πολλή αγάπη. Σαν να μεγαλώνεις ένα παιδί, να είσαι παρούσα στη ζωή του, στην καθημερινότητά του, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Σε μια δουλειά που κάνεις με αγάπη όμως, πέρα από το προϊόν και το αποτέλεσμα που παράγεται, χρειάζεται να έχεις, σε πολύ μεγάλο βαθμό αγάπη για τους συνεργάτες σου. Μιλάμε για ομαδική δουλειά, όπου τίποτε δεν εξαρτάται μόνο από σένα.”

“Το όραμα μας το είδαμε να πραγματοποιείται’

“Όταν ξεκινούσα πριν 30 χρόνια υπήρχε η άγνοια κινδύνου της ηλικίας, αλλά και οι πολύ διαφορετικές συνθήκες που επικρατούσαν. Ταυτόχρονα υπήρχε ένα όνειρο, ένας ενθουσιασμός. Το όραμα μας το είδαμε να πραγματοποιείται, ειδικά στη χρυσή εποχή των περιοδικών. Το Beauté πρωτοστατούσε σε πολλά επίπεδα. Ήταν πρωτοπόρο για την αισθητική του, την οπτική του. Ήταν φυτώριο ανθρώπων, οι οποίοι αργότερα συνέχισαν, ο καθένας στον δικό του τομέα, με μεγάλη επιτυχία. Δεν υπήρξαν ποτέ στεγανά στο Beauté, είμαστε ανοιχτοί σε όλους. Δεν λειτουργήσαμε ποτέ σ’ ένα αυστηρό πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορούσε να μπει μόνο κάποιος με συγκεκριμένες προδιαγραφές και υπό προϋποθέσεις. Ήταν μια μεγάλη αγκαλιά όπου χωρούσαν όλοι.

Πέρασαν πάρα πολλοί άνθρωποι που άφησαν το στίγμα τους και συνέβαλαν με τον δικό τους τρόπο στη διαμόρφωση του περιοδικού. Ήταν όλοι πολύ ξεχωριστές προσωπικότητες, κορυφαίοι στη δουλειά τους. Μ’ έναν μαγικό τρόπο το περιοδικό προσέλκυε πάντα χαρισματικούς, δημιουργικούς ανθρώπους οι οποίοι κατέληγαν στο να το αγαπούν πολύ, να γίνονται μέρος του κι αυτό προέκυπτε αβίαστα και φυσικά.”

Ενθουσιασμός και ευρηματικότητα

“Από τα πρώτα δημιουργικά χρόνια κρατάω τον ενθουσιασμό, τον αστείρευτο δημιουργικό οίστρο, την καταιγιστική δημιουργική έμπνευση. Τότε είχαμε την αίσθηση πως αυτό δεν θα τελειώσει ποτέ. Δεν τέλειωσε ακριβώς, πήρε όμως άλλη μορφή. Άλλαξαν οι συνθήκες, έπρεπε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, ν’ αλλάξουμε τον τρόπο δουλειάς μας, να μπούμε σε διαφορετικό πλαίσιο. Δύσκολη η μετάβαση, επώδυνη, γιατί έπρεπε να αποχωριστείς ανθρώπους, να αλλάξεις οπτική στα πράγματα, να προσαρμόσεις το budget, να γίνεις ευρηματικός, πολυμήχανος. Βγήκαν στην επιφάνεια ταλέντα και χαρακτηριστικά που απαιτούσαν οι συνθήκες. Το ότι τελικά μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι και να ανακαλύπτεις τον εαυτό σου μέσα από τη διαδικασία της ζωής και να συνεχίζεις, έχει μια μαγεία.”

Η γοητεία των προκλήσεων

“Βλέπω τις αλλαγές ως πρόκληση. Δεν με ρίχνουν, αντίθετα. Τις θεωρώ πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσω για να καταφέρω να σταθώ στο ύψος των περιστάσεων. Οι αλλαγές, μετά το πρώτο σοκ, ασκούν πάνω μου μια γοητεία, με εξιτάρουν, με εμπνέουν, μου ξυπνούν μεγάλη περιέργεια. Αποδέχομαι ό,τι συμβαίνει, κι αφού δεν μπορώ να το αλλάξω, αναζητώ τρόπο να του δώσω νέα μορφή. Σημασία έχει το πώς ακολουθεί κάποιος τη διαίσθηση και το ένστικτό του, γιατί δεν γίνεται να ξέρεις τα πάντα. Η εμπειρία και οι γνώσεις σε βοηθούν στο να πάρεις σωστές αποφάσεις, να
προχωράς, όμως η διαίσθηση είναι πολύ σημαντική. Ο βασικός στόχος είναι οι ανάγκες της αναγνώστριας. Παλιότερα το να είσαι μπροστά από αυτές ήταν προϋπόθεση. Σήμερα, επειδή υπάρχει κατακλυσμιαία πληροφόρηση και τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς, δεν είναι εύκολο.”

Η δύναμη της εμπιστοσύνης

“Βοηθάει όμως η εμπειρία και η διαίσθηση, όπως και το να διατηρείς την προσωπική σου ισορροπία. Είναι σημαντικό να δουλεύει κανείς αδιάλειπτα με τον εαυτό του και να διατηρεί τις προσωπικές ισορροπίες του, έτσι ώστε να μπορεί να αφουγκράζεται, να είναι ανήσυχος. Είναι προϋπόθεση το να είσαι εσύ καλά με σένα. Οι σπουδές ψυχολογίας που έχω κάνει αποδείχθηκαν σημαντικό «όπλο». Πέρα από το ότι η αυτογνωσία και η αυτοεκτίμηση με έχουν βοηθήσει στην προσωπική μου διαδρομή, η Ψυχολογία με έχει βοηθήσει στο να περνάει η δουλειά μου από άλλο φίλτρο. Εμπιστεύομαι τους ανθρώπους. Είναι απελευθερωτικό και πολύ δημιουργικό το να εμπιστεύεσαι τους συνεργάτες σου και να τους δίνεις την ελευθερία δημιουργίας, να μην έχεις την ανάγκη να ελέγχεις τα πάντα. Η έλλειψη εμπιστοσύνης ευνουχίζει τους ανθρώπους, καταστρέφει τη δημιουργικότητα.

Σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων και Ναυτιλιακά και για ένα διάστημα ασχολήθηκα με τη Ναυτιλία, επειδή ήταν στο περιβάλλον της οικογένειάς μου. Η γνωριμία μου με τον Χρήστο Τριαντόπουλο όμως άλλαξε τα δεδομένα.”

Κοινό όραμα, κοινοί δρόμοι

“Το κοινό μας όραμα το υπηρετήσαμε με πίστη, ενθουσιασμό, αγάπη, διατηρήθηκε για τριάντα χρόνια και συνεχίζει να υπάρχει… Η ανάγκη να κάνω σπουδές ψυχολογίας, ενώ ήδη ήμουν διευθύντρια του Beauté, είχε προκύψει από τα νεανικά μου χρόνια, ήταν ένα εφηβικό όνειρο που πραγματοποιήθηκε. Το να δουλεύεις μαζί με τον σύντροφό σου και ταυτόχρονα να έχεις οικογένεια μαζί του γίνεται. Όλα μπορεί να συνυπάρξουν όταν υπάρχει αγάπη, κατανόηση και σεβασμός. Να μην ξεχνάμε βέβαια τη δυσκολία που εμπεριέχει η επαγγελματική συνύπαρξη ενός ζευγαριού και ειδικά όταν διαρκεί τόσα χρόνια. Το να διατηρήσει η οικογένεια την ισορροπία της, δεν συμβαίνει τυχαία, θέλει δουλειά, αλλά όλα γίνονται. Οι γυναίκες είμαστε πολυεργαλεία.”

Ευγνωμοσύνη και όραμα

“Στις δύσκολες στιγμές της ζωής μου αναζητώ το αίσθημα της ευγνωμοσύνης. Με κινητοποιεί, με ηρεμεί, με φέρνει σε ισορροπία, όταν θυμάμαι για το πόσα πολλά πράγματα οφείλω να είμαι ευγνώμων. Είναι το αντίδοτο στη δυσκολία και σε οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα. Αυτό που χρειαζόμαστε για να εξελισσόμαστε είναι η αγάπη για τη ζωή. Κι αν δεν μπορείς πάντα να νιώθεις αγάπη για όλα, μπορείς να κάνεις πράξεις αγάπης. Να έχεις θετική στάση απέναντι στα πράγματα, να είσαι ανοιχτός. Αυτό αποτυπώνεται στο περιοδικό. Η αγάπη είναι κινητήριος δύναμη γι’ αυτό που κάνεις, γι’ αυτό που είσαι, για τους ανθρώπους που είναι γύρω σου.

Τα όνειρά μου για την επόμενη δεκαετία; Έχω μεγάλη περιέργεια να δω πώς θα εξελιχθεί το μέλλον των περιοδικών. Όσοι φτιάχνουμε περιοδικά βρισκόμαστε σε μεγάλη αμηχανία διεθνώς. Έχουν αλλάξει τόσο πολύ τα δεδομένα και συνεχίζει αυτή η αλλαγή με ταχείς ρυθμούς. Η γοητεία όμως του χαρτιού και η σχέση που δημιουργείται με το έντυπο όπου συμμετέχουν όλες οι αισθήσεις δεν μπορεί να αντικατασταθεί από την τεχνολογία. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν αρκεί.

Αξίες και στόχοι που αντέχουν στο χρόνο

Χρειάζεται πολλή πίστη στις αξίες που έχουν αντοχή στον χρόνο και αυτές είναι ο απόλυτος σεβασμός στους αναγνώστες, εμμονή στην ποιότητα, πάθος για την υψηλή αισθητική, αφοσίωση στην ελευθερία της έκφρασης και άνοιγμα στην έμπνευση και τη δημιουργικότητα χωρίς όρια. Πιστεύω πως αν μείνουμε ακλόνητα σταθεροί σε αυτούς τους στόχους σίγουρα θα μας οδηγήσουν σε λιγότερο ταξιδεμένους και μαγικούς δρόμους. Χρειάζεται νέο όραμα. Εύχομαι να είμαι καλά και παρούσα σ’ αυτή τη διαδικασία και θα ήθελα να συμβάλλω στη δημιουργία αυτής της νέας μορφής περιοδικών. Δύσκολη και προκλητική αποστολή, αλλά είμαστε εδώ, μάχιμοι στις επάλξεις, έτοιμοι για όλα προκειμένου να προχωρήσουμε! Να αγκαλιάσουμε και να αγαπήσουμε τη νέα πραγματικότητα…”

Φωτογραφία: Bill Georgousis (D_Tales Creative Agency). Επιμέλεια φωτογράφισης: Έλενα Παπασταύρου. Μακιγιάζ: Βίβιαν Κάτσαρη.(D_Tales Creative Agency) Χτένισμα: Δημήτρης Σαράντου.  (BeehiveArtists)

Η συνέντευξη της Μαρίας Καλλιμασιά στη Χριστιάνα Σταματέλου δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Δεκεμβρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here