Beyoncé: Μαύρη βασίλισσα

Η Beyoncé εξυμνεί την αφρικανική κουλτούρα μέσα από το visual άλμπουμ "Black Is King"

Το να δώσει μια φουτουριστική εκδοχή σε παραδοσιακές, tribal αναφορές που εξυμνούν τη μαύρη καταγωγή και την αφρικανική διασπορά, ήταν βασική κατεύθυνση της στιλίστριας Zerina Akers κατά τη δημιουργία των looks του visual άλμπουμ της Beyoncé, Black Is King. Η δημιουργία του visual άλμπουμ ξεκίνησε ως μικρά visuals διάρκειας ενός λεπτού τον Ιούλιο του 2019. Σύντομα μετατράπηκε ταινία διάρκειας 85 λεπτών που ζωντανεύει τα τραγούδια του άλμπουμ της Beyoncé 2019 The Lion King: The Gift, μέσω δυναμικών μουσικών παραστάσεων και κοστουμιών.

Διαπολιτισμική προσέγγιση

Κάθε εμφάνιση δημιουργήθηκε από την στιλίστρια της Beyoncé, Zerina Akers η οποία συνεργάζεται με την τραγουδίστρια τα τελευταία 6 χρόνια. Με πάνω από 70 διαφορετικές εμφανίσεις, η διαδικασία έγινε «σαν περιπλανώμενο τσίρκο», δήλωσε η στιλίστρια. Λάμβανε διαρκώς μια ροή ρούχων και αξεσουάρ από ένα μείγμα καθιερωμένων οίκων μόδας και αναδυόμενων σχεδιαστών. Η ίδια και η ομάδα της ήθελαν η μόδα να μιλάει σε ανθρώπους όλων των χρωμάτων.

Η στιλίστρια της Beyonce, Zerina Akers

«Ήθελα να δημιουργήσω αυτήν την παγκόσμια συνομιλία με βάση τα ρούχα. Ελπίζω ότι οι άνθρωποι όλων των αποχρώσεων αναγνωρίζουν και σέβονται τη δύναμη και την ομορφιά του σκούρου δέρματος. Και ότι αυτό ισχύει και διαπολιτισμικά. Για τους μαύρους που παρακολουθούν την ταινία, εύχομαι να αρχίσουν να ερευνούν την πνευματική τους κληρονομιά. Και να ανακαλύψουν όλα όσο πραγματικά τους ανήκουν. Θα ήθελα να πιστεύω ότι μένουν με αυτήν την αίσθηση δικαιώματος. Ότι ο κόσμος ανήκει σε αυτούς και ότι οι ίδιοι ανήκουν στον κόσμο» τονίζει η Zerina. Η αντιμετώπιση στερεοτύπων που επιβάλλονται συχνά σε ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής ήταν κεντρικής σημασίας για τον σχεδιασμό των ενδυμάτων της ταινίας.

Tribalism, λάμψη και animal prints

«Κατάφερα να εκμεταλλευτώ τη στερεοτυπική αντίληψη που υποστηρίζει ότι αν θέλεις να παρουσιάσεις ένα tribal στοιχείο, τότε αυτόματα χρησιμοποιείς animal prints. Σκέφτηκα να τα χρησιμοποιήσω μετατρέποντάς τα σε πολύ υψηλή μόδα». Για παράδειγμα, η Akers έντυσε την Beyoncé με κορσέ από faux δέρμα αγελάδας και μίνι φούστα από την Burberry για το τραγούδι Already. Ήταν ένα νεύμα στον πολιτισμό των Ζουλού της Νότιας Αφρικής και στη χρήση ασπίδων από δέρματα αγελάδων. Επίσης, συνδύασε τα αντίθετα prints τσίτας, λεοπάρδαλης, καμηλοπάρδαλης και ζέβρας για το τραγούδι Mood 4 Eva. Εκεί η Beyoncé εμφανίζεται με φόρεμα από της φίρμας Kujta & Meri περιτριγυρισμένη από τις «θηλυκές σωματοφυλακές» της.

«Ήταν διαφορετικό από οτιδήποτε έχω ξαναδεί στη μόδα», λέει. «Οι συνδυασμοί των animal prints δημιούργησαν μια πολύ καλλιτεχνική εικόνα». Η ομάδα των γυναικών της Beyoncé δημιουργήθηκε ως ωδή σε μια από τις πιο φοβερές στρατιωτικές ομάδες που είναι γνωστές στον άνθρωπο. Στις Αμαζόνες του Dahomey. Αυτό το γυναικείο στρατιωτικό σύνταγμα αποτελούσε μέρος του Βασιλείου του Dahomey, μιας αυτοκρατορίας της Δυτικής Αφρικής που υπήρχε από τις αρχές του 17ου αιώνα έως τα τέλη του 1800. Σήμερα η περιοχή είναι γνωστή ως Δημοκρατία του Μπενίν.

Νέοι και μαύροι σχεδιαστές

Για την Akers και την ομάδα της, ήταν επιτακτική ανάγκη το Black Is King να ενισχύσει τις φωνές και το έργο των λιγότερο γνωστών μαύρων σχεδιαστών. Παράλληλα θέλησε να τιμήσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα με τα οποία η Beyoncé συνεργάζεται σταθερά επί χρόνια. «Στόχος μας ήταν να έχουμε μια παγκόσμια συνομιλία. Θέλαμε επίσης να επισημάνουμε ανεξάρτητους σχεδιαστές, για να προσφέρουμε ευκαιρία προβολής και στους λιγότερο γνωστούς μαύρους σχεδιαστές». Η ταινία απέκτησε ένα εντελώς νέο νόημα μετά τη δολοφονία των George Floyd και Breonna Taylor και των διαδηλώσεων του Black Lives Matter. «Παρακολουθώντας την ταινία μετά τις εξεγέρσεις και τις φυλετικές αδικίες, κάθε λέξη είχε τόσο διαφορετικό νόημα» τονίζει η Zerina. Η ταινία Black Is King μεταδίδεται μέσω διαδικτύου στο Disney Plus.

Απόσπασμα από τη συνέντευξη της Zerina Ayers στη Νταϊάνα Σαλεβουράκη, δημοσιεύεται στο Beaute Οκτωβρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here