Εριέττα Βορδώνη: “Έχουμε ανάγκη να βαδίσουμε στο φως”

Εριέττα Βορδώνη: “Έχουμε ανάγκη να βαδίσουμε στο φως” - Βeauté Magazine - Interview November Issue
Εριέττα Βορδώνη

Φορτίζει τα έργα της με θετική ενέργεια, καθώς θέλει να λειτουργούν θεραπευτικά και να γίνονται φυλαχτά για τους αποδέκτες τους. Η Εριέττα Βορδώνη είναι μια σύγχρονη δημιουργός που έχει ζήσει και εργαστεί για χρόνια στο Παρίσι. Παράλληλα, είναι η πρώτη γυναίκα ζωγράφος που βραβεύτηκε για το σύνολο της δουλειάς της από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Η τελευταία της ατομική έκθεση με τίτλο “Στο φως”, με μια σειρά αξιοζήλευτων έργων που μας καλούν να βαδίσουμε στο φως, φιλοξενείται στην γκαλερί Ευριπίδης.

“Την ανάγκη να πορευτούμε στο φως, την ελπίδα, τη χαρά, την αγάπη, τη δημιουργία, την ένωσή μας με τον Δημιουργό, τελικά, νομίζω την έχουμε παντοτινά μέσα μας. Συχνά την ξεχνάμε, καθώς οι συνθήκες δεν μας βοηθούν να μένουμε σταθεροί σ’ αυτήν την πορεία. Στις μέρες μας, μετά την πανδημία, καλό θα ήταν να ξαναβρούμε τη δύναμή μας και κόντρα στους καιρούς να ξαναβγούμε στο φως” λέει η Εριέττα Βορδώνη στο BEAUTÉ.

Έργα λουσμένα στο φως

“Ο εγκλεισμός με ανάγκασε να κάνω μία τεράστια βουτιά μέσα μου, να ζυγίσω καλύτερα τα πρέπει και τα θέλω μου. Θα έλεγα ότι η απομόνωση με ωρίμασε και με έκανε να μην αναβάλω τίποτα για αύριο. Καθρέφτης αυτής της αλλαγής είναι η τωρινή μου δουλειά, με την οποία προτείνω να εστιάζουμε περισσότερο στη θετική πλευρά της ζωής, γιατί πιστεύω πως αυτή είναι θείο δώρο. Σκοπός μου είναι, μέσα από τα έργα μου, να εναρμονιστούμε όσο το δυνατόν περισσότερο με την αντιφατική, μετέωρη πραγματικότητα διατηρώντας τις ισορροπίες μας.”

H εικαστική της υπογραφή

“Χρησιμοποιώ έναν “στερεοποιημένο αέρα”, το διάφανο πλεξιγκλάς, που εκφράζει το “άυλο”, το “μετέωρο”, και “υφαίνω” επάνω του έναν καμβά αποτελούμενο από ετερόκλητα υλικά. Προσπαθώ να παντρέψω τη σκληρότητα των μετάλλων με την απαλή, τρυφερή επιφάνεια ενός βελούδου, τη μνήμη μιας δαντέλας… Και πάνω εκεί σχεδιάζω με κάρβουνο, ζωγραφίζω με λάδι και γεννιέται το έργο.”

Η ενασχόληση με τη σκηνογραφία και την ενδυματολογία

“Η σκηνογραφία και η ενδυματολογία είναι μια άλλη εικαστική έκφραση. Μου αρέσει να συμμετέχω στη διαδικασία δημιουργίας ενός έργου όπου όλοι λειτουργούν ομαδικά, σεβόμενοι τον συγγραφέα και τον σκηνοθέτη. Μέσα από τα κοστούμια και τα σκηνικά ταξιδεύω σε διαφορετικές εποχές, χώρες, νοοτροπίες. Με γοητεύει να συμμετέχω σε αυτή τη μαγική διάσταση που ονομάζεται θέατρο.”

Τα μοναδικά της κοσμήματα

“Το κόσμημα το βλέπω σαν μια χρηστική μικρογλυπτική. Χρησιμοποιώ κι εδώ σύμβολα που δίνουν μακροζωία, δύναμη, τύχη αναλόγως. Στόχος μου είναι αυτός που τα φοράει να αισθάνεται όμορφα, να μπορεί να τα έχει επάνω του όλη την ημέρα και να λειτουργούν ως φυλαχτά.”

H συνέντευξη της Εριέττας Βορδώνη στη Δέσποινα Σαββοπούλου δημοσιεύεται στο BEAUTÉ Noεμβρίου.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here