ΦΩΤΕΙΝΗ ΔΑΡΡΑ Στήριξη και εμψύχωση στη πράξη

"Μέσα από τις σελίδες μου στα social media προσπαθώ να στηρίξω και να εμψυχώσω τον κόσμο." λέει η Φωτεινή Δάρρα σe αποκλειστική συνέντευξη που δημοσιεύεται στο BEAUTE Απριλίου.

Με την Φωτεινή Δάρα, συναντηθήκαμε ένα ηλιόλουστο απόγευμα στο Ζάππειο, μόλις ο φόβος της επιδημίας «έσκαγε» πάνω μας. Ήταν η τελευταία μέρα με ανοιχτά τα καφέ λίγο πριν ανακοινωθούν τα πρώτα έκτακτα μέτρα, κι εμείς χωρίς ακόμη να γνωρίζουμε τι θα επακολουθούσε, απολαύσαμε ένα υπέροχο Αττικό δειλινό. Λίγες μέρες μετά της ζήτησα να μου σχολιάσει τα όσα πρωτόγνωρα βιώνουμε.

Εμψύχωση εν όψει κορωνοϊού

«Εμείς οι καλλιτέχνες απευθυνόμαστε στα συναισθήματα των ανθρώπων. Προσπαθούμε να τους διασκεδάσουμε στις ευχάριστες στιγμές ή να απαλύνουμε τον πόνο τους στις δύσκολες. Δεν τολμώ να σχολιάσω το πόσο άσχημα αισθάνεται ένας καλλιτέχνης όταν δεν μπορεί να έρθει σε επαφή με τους ανθρώπους.” λέει η Φωτεινή Δάρρα. “Ζούμε μέσα από αυτήν τη σχέση και η ψυχολογία μας τώρα είναι πολύ δύσκολη. Προσπαθούμε μέσα από τη διαδικτυακή επικοινωνία μας να τους δώσουμε, όσο γίνεται, δύναμη και αισιοδοξία. Επαγγελματικά, για τους καλλιτέχνες, αυτή η κατάσταση σημαίνει απόλυτη καταστροφή. Μπροστά στο μέγεθος αυτού που ζούμε σήμερα δεν μπορούμε να διανοηθούμε πως θα είναι οι επόμενοι μήνες. Το να σκεφτεί κανείς σήμερα ότι θα βρεθεί σε μία συναυλία, αυτό που για μας είναι η ζωή μας, είναι ουτοπία. Προσπαθώ μέσα από τη σελίδα μου στα social media να εμψυχώσω. Τους τραγουδάω, τους μιλάω. Μαζί μοιραζόμαστε την αγωνία μας.”

Μια αγκαλιά

“Θεωρώ ήρωες τους γιατρούς και τους νοσηλευτές που δίνουν γιγάντια μάχη κατά του ιού και υπέρ της ζωής. Ίσως μπορέσουμε κι εμείς οι καλλιτέχνες να απαλύνουμε λίγο την οδύνη του κόσμου αυτή την τραγική στιγμή. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το άγνωστο, όσο γίνεται πιο αισιόδοξα. Από την άλλη καταλαβαίνουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι σαν ένα τεράστιο κύμα που μας έχει παρασύρει και όλοι παλεύουμε να μην βυθιστούμε. Αυτό απαιτεί ομόνοια, ομοψυχία, συνεργασία – ωστόσο, για πρώτη φορά, όλα αυτά θα γίνουν από απόσταση. Δύσκολο για τον Έλληνα να μη βρίσκεται με τον άλλον. Εύχομαι να περάσει όλο αυτό γρήγορα, και με όσο γίνεται λιγότερες απώλειες. Και τότε να γίνουμε όλοι μια αγκαλιά και να τραγουδήσουμε! Μετά από αυτό, σίγουρα δεν θα είμαστε οι ίδιοι. Όσο για μένα που είμαι μητέρα, είναι πολύ βοηθητικό το ότι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες έχω παρέα την κόρη μας».

¨Είναι η ωραιότερη παρέα μου.” λέει η Φωτεινή Δάρρα μιλώντας για την κόρη της τη Ρωξάνη.

Η ζωή στη καραντίνα

“Τώρα που τα παιδιά παραμένουν στο σπίτι δεν έχουν τρόπο να αποφορτίσουν την ενέργειά τους. Η κόρη μας η Ρωξάνη είναι καλόβολο παιδί. Η βασική διασκέδασή μας ήταν το θέατρο και το σινεμά. Τώρα έχουμε περάσει σε άλλη φάση. Παίζει τσέλο, αυτοσχεδιάζει , μας κάνει παραστάσεις… Επειδή έχει ερεθίσματα και φαντασία, βρίσκει δημιουργικές διεξόδους να απασχοληθεί. Περνάμε καταπληκτικά μαζί. Είναι η ωραιότερη παρέα μου. Ένας άνθρωπος που μπορώ να μιλήσω μαζί του για πολλά. Είναι ώριμη, ήρεμη, έχει το χιούμορ του παιδιού που δεν συναντάς στους ενήλικες. Με τον Γιώργο περνάμε πολύ χρόνο μαζί της και γι’ αυτήν. Είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και το καταλαβαίνει. Τα παιδιά θέλουν να έχουν την «πρώτη θέση» στη ζωή των γονιών τους.”

Οι online συναυλίες μέσω facebook

Την περασμένη Κυριακή, η Φωτεινή Δάρρα και ο πιανίστας σύζυγός της Γιώργος Παπαχριστούδης έδωσαν την πρώτη διαδικτυακή συναυλία τους. Είχε στόχο την οικονομική ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Καστοριάς.
“Πήραμε μια πρωτοβουλία που είχε εντυπωσιακή ανταπόκριση από τον κόσμο. Κάναμε μια ολόκληρη διαδικτυακή συναυλία για την συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού. Και για την ενίσχυση όλων αυτών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, των γιατρών και νοσηλευτών. Ξεκινήσαμε προτρέποντας τον κόσμο να βοηθήσει το Γ. Νοσοκομείο Καστοριάς. Σκέφθηκα πως έστω και ένα ευρώ να έδιναν κάποιοι από τους χιλιάδες που παρακολουθούν τα βίντεο μας, θα ήταν μια σημαντική βοήθεια. Έτσι και έγινε! Το βίντεο έχει ήδη ξεπεράσει τις 165.000 προβολές. Οι πολλοί καταφέραμε να ενωθούμε και να κάνουμε το λίγο πολύ! Στο τέλος της συναυλίας υποσχεθήκαμε “Στα ίδια μέρη να ξαναβρεθούμε” την επόμενη Κυριακή. Και συνεχίζουμε για την ενίσχυση του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης.”

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά σήμερα Κυριακή 12 Απριλίου στις 22:00 από το λογαριασμό της Φωτεινής Δάρρα στο facebook. Στηρίξτε την πρωτοβουλία και παρακολουθήστε live τη συναυλία κάνοντας κλικ εδώ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Φωτεινής Δάρρα στη Χριστιάννα Σταματέλου στο BEAUTE Απριλίου. Για να ξεφυλλίσετε την ηλεκτρονική έκδοση του τεύχους κάντε κλικ εδώ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here