H Κατερίνα Μακρυγιάννη και τα κοσμήματα που μάγεψαν το Net-a-porter

 

Γεννημένη στα Χανιά, η Ελληνίδα δημιουργός μεγάλωσε σε μια οικογένεια που την μύησε από νωρίς στον συναρπαστικό κόσμο της τέχνης. Με σπουδές μπαλέτου και θεάτρου στο ενεργητικό της, η αγάπη για την καλλιτεχνική έκφραση έγινε τρόπος ζωής και επαγγελματική σταδιοδρομία. Η στροφή προς το κόσμημα ήταν μια φυσική συνέχεια και σήμερα, συνεχίζοντας την πορεία που ξεκίνησε το οικογενειακό εργαστήριο κοσμημάτων “Τέχνημα” μπορεί να είναι περήφανη για τις δημιουργίες της που προσφέρονται πια σε όλο τον κόσμο μέσα από σημαντικές διεθνείς συνεργασίες. Μας μιλά σήμερα για αυτή την πορεία που είναι πραγματικά εντυπωσιακή! 

Θα θέλατε να ξεκινήσουμε μιλώντας λίγο για εσάς; Κάποια στιγμή αποφασίσατε να μεταπηδήσετε από το θέατρο και τον χορό στον σχεδιασμό. Ήταν μια εύκολη απόφαση;

Στο χώρο του χορού και του θεάτρου, όσο και του κοσμήματος είμαι από πολύ μικρή ηλικία. Γέμιζαν την καθημερινότητα μου. Αφενός η αγάπη μου από παιδί για το κλασικό μπαλέτο, αφετέρου η ενασχόληση της  οικογένειας μου με την θεατρική ομάδα “Αρένα” στα Χανιά, όπου και η διαμονή μας, καθώς και η οικογενειακή επιχείρηση κατασκευής κοσμημάτων με την επωνυμία “Τέχνημα”, σημάδεψαν τα ενδιαφέροντα μου και τις εν συνεχεία σπουδές μου στη θεατρολογία και το κόσμημα. Πάντα, λοιπόν, βρισκόμουν ανάμεσα σε αυτούς τους δυο κόσμους, οι οποίοι πιστεύω ότι έχουν πολλά κοινά. Η πορεία της καριέρας μου ήταν μια δύσκολη βέβαια απόφαση, το μεγάλο μου όμως ενδιαφέρον και η αγάπη για τον κόσμο της ελεύθερης δημιουργίας, του σχεδιασμού, της οικογενειακής επιχείρησης με οδήγησαν να επιλέξω το χώρο του κοσμήματος.

K4.E1.SR.GRZ.VG.S

Θα θέλατε κάποια μέρα να συνδυάσετε και τα δύο αντικείμενα σχεδιάζοντας ίσως για μια παράσταση;

Τείνοντας πάντα και στην άλλη μου αγάπη, το Θέατρο, θα ήταν ευχής έργον αν ποτέ μου δινόταν η ευκαιρία να συνδυάσω τις δυο τέχνες που σπούδασα και έχω αφιερώσει χρόνο και αγάπη σε αυτές. Είναι αλήθεια ότι ένα από τα πρότυπα μου είναι ο ταλαντούχος Έλληνας σκηνογράφος κ. Μετζικωφ, ο οποίος στο παρελθόν έχει δημιουργήσει τα πιο ευφάνταστα και εμπνευσμένα κοσμήματα για θεατρικές παραστάσεις. Παρακολουθώ την πορεία του από τότε που σπούδαζα και θα ήταν όνειρο να μπορούσα να δουλέψω μαζί του.

Η τελευταία συλλογή σας γύρω από ποιους άξονες κινείται; Ποια τα αισθήματα που θέλει να ξυπνήσει στην γυναίκα που την επιλέγει;

Η τελευταία συλλογή που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή είναι μια γιορτή χρωμάτων εμπνευσμένη από την διάθεση και την ενέργεια που έχουμε  τους  καλοκαιρινούς μήνες! Κοσμήματα μεγάλα με φωτεινά χρώματα, δυναμικές γραμμές και έντονη κίνηση, στοιχεία που δένουν γλυκά με το θερμό χρώμα του χρυσού, όπως ακριβώς φαντάζομαι  ότι πρέπει να είναι το καλοκαίρι. Στόχος μου είναι τα σχέδια να εκπέμπουν θηλυκότητα, ζεστασιά και να αναδεικνύουν την ομορφιά της γυναίκας, θέλω να νιώθει ξεχωριστή σε κάθε περίσταση και ώρα της μέρας.

 

KATERINA-1-770x514

 

Το κόσμημα εξακολουθεί να αποτελεί μια επένδυση για μία γυναίκα;

Έχω την εντύπωση πως το κόσμημα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης φύσης, είτε ως σύμβολο, είτε ως αντικείμενο που ομορφαίνει τον κόσμο μας, φορώντας το ή προσφέροντας το.  Μπορεί κατά τη διάρκεια των χρόνων να αλλάζει η μόδα, η οικονομική δυνατότητα μιας γυναίκας αλλά πάντα θα επιθυμεί να έχει στην ιδιοκτησία της κάποιο κόσμημα. Είναι μια επένδυση συμβολική, συναισθηματική και σίγουρα οικονομική που πιστεύω πως δεν θα χάσει την δυναμική της στο πέρασμα του χρόνου.

Πιστεύετε στην ενέργεια που μπορεί να μεταδώσει ένα κόσμημα με το μέταλλο, τους  πολύτιμους λίθους  που φέρει σε όποιον το φοράει όπως έκαναν οι αρχαίοι λαοί;

Πιστεύω στην θετική προδιάθεση. Όλα τα μέταλλα και τα πετρώματα αποτελούν στοιχεία  της  φύσης  όπως  εξάλλου  και  εμείς.  Πιστεύω  λοιπόν  σε  αυτούς  που επιθυμούν  να  λάβουν  αυτή  την  ενεργεία  και  να  νιώσουν κάτι,  πιστεύω  πως βοηθούνται φορώντας τα και αυτό ήταν στο βάθος και το πνεύμα των αρχαίων λαών.

K4.R1.GRA.RZ.VG.S

Σίγουρα η συνεργασία σας με το www.netaporter.com είναι ένας σημαντικός σταθμός στην καριέρα σας. Πώς προέκυψε; Σας έχει βάλει σε διαδικασία νέων στόχων ως προς την αγορά του εξωτερικού;

Το net-a-porter είναι ένα από τα σημαντικά αποτελέσματα της ευτυχής συνεργασίας μου με την ταλαντούχα Μαρία   Καστάνη,  η  οποία ζει στο Λονδίνο και δραστηριοποιείται στο χώρο της παγκόσμιας μόδας εδώ και πολλά χρόνια. Ήταν μια καρμική συνάντηση! Την περίοδο που προσπαθούσα να βρω ένα παράθυρο για να παρουσιαστώ στον  κόσμο του εξωτερικού ή Μαρία ήρθε από το εργαστήριο μου και μου άνοιξε την πόρτα! Οι σημαντικές γνώσεις της γύρω από την μόδα και το ταλέντο της στην επικοινωνία σε συνδυασμό με τα σχέδια μου και την διάθεση για δημιουργία και εξέλιξη,  είναι η κινητήρια δύναμη που μέχρι τώρα μας έχει δώσει αυτές τις πολύ σημαντικές  συνεργασίες  και  μας  βοηθάει να θέτουμε κάθε φορά υψηλότερους στόχους στην αγορά της Ελλάδας και φυσικά του εξωτερικού.

K4AN.E1.GRA.VG.S

Το ελληνικό κόσμημα έχει ήδη ένα καλό όνομα στο εξωτερικό και μια μακρά παράδοση. Πιστεύετε ότι ήρθε η εποχή για να κάνουν οι Έλληνες δημιουργοί ένα ακόμη μεγαλύτερο άνοιγμα «προς τα έξω»;

Τα τελευταία χρόνια με τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που λαμβάνουμε μέσω του διαδικτύου είμαστε ενημερωμένοι για κάθε τι που συμβαίνει “έξω”, “εδώ” και “τώρα”. Σίγουρα στις μέρες μας, όλο και περισσότεροι Έλληνες δημιουργοί έχουν την ευκαιρία με τις δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο να πετύχουν με σκληρή δουλειά μια διεθνή καριέρα!

 

Επισκεφτείτε ακόμη την ιστοσελίδα της Κατερίνας Μακρυγιάννη για περισσότερες πανέμορφες δημιουργίες

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here