Humbert & Poyet: Art deco μοντερνισμός στο σπίτι ενός συλλέκτη

Humbert & Poyet: Art deco μοντερνισμός στο σπίτι ενός συλλέκτη
Κουρτίνες, Pierre Frey. Δύο καναπέδες (λευκό και καφέ) που έχουν σχεδιαστεί από τους Humbert & Poyet. Coffee table, είναι των αδελφών Campana. Xαλί, Fashion For Floors. Vintage τραπεζάκι "Petalas", Jorge Zalszupin (1960).

Τo γνωστό σχεδιαστικό δίδυμο Humbert & Poyet ξανά χτυπά. Με το elegant και sophisticated ύφος τους δημιούργησαν ένα διώροφο διαμέρισμα στο Μονακό, το εσωτερικό του οποίου είναι ουσιαστικά σκηνικό για να φιλοξενήσει μια πολυτελή συλλογή έργων τέχνης. Ο Emile Humbert και ο Christophe Poyet συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο το στιλ Art Deco, τον μοντερνισμό και τη χολιγουντιανή κομψότητα, βασιζόμενοι σε σχεδιαστικά icons από τα μέσα του 20ου αιώνα.

Ίσως αυτό το διαμέρισμα να είναι το καλύτερο δείγμα της δουλειάς τους. Στο κέντρο του Μονακό, στον 14ο όροφο, έχει πανοραμική θέα στη θάλασσα και σχεδιάστηκε για έναν συλλέκτη έργων τέχνης. Περπατώντας από δωμάτιο σε δωμάτιο στα 800 τετραγωνικά του, παρατηρείς τις ανάλαφρες και εντυπωσιακές λεπτομέρειες. Όι σχεδιαστές επέλεξαν μια απαλή ουδέτερη παλέτα, καθώς στόχος τους ήταν να δημιουργήσουν έναν ήσυχο καμβά για να αναδειχθούν τα έργα καλλιτεχνών όπως οι Jeff Koons, Xavier Veilhan, Carsten Höller και Aks Misyuta.

Πηγή έμπνευσης το στιλ Art Deco

“Για να αναδείξουμε την τέχνη, εστιάσαμε στο φινίρισμα των υλικών, των υφών και γενικά στις μικρές λεπτομέρειες”, εξηγεί ο Poyet. Μια πηγή έμπνευσης ήταν το στιλ Art Deco, εξού και τα γεωμετρικά σχέδια του μαρμάρινου δαπέδου και οι μπρούν-τζινοι τοίχοι που αλλάζουν απόχρωση στο βραδινό φως.

Τα έπιπλα Humbert & Poyet και τα μοντέρνα κομμάτια των μέσων του αιώνα συμπληρώνονται από εντυπωσιακά σύγχρονα κομμάτια. Όι καλλιτεχνικοί δημιουργοί του έργου είναι περήφανοι που κατάφεραν να βρουν μια ισορροπία μεταξύ της εταιρικής ταυτότητας των Humbert & Poyet και μιας πολυτελούς συλλογής σύγχρονης τέχνης, που αποτελείται από πίνακες και γλυπτά, κάνοντας το duplex να είναι γεμάτο ζωή και εντυπώσεις.

26 Carré d’or

Το κτίριο “26 Carré d’or” στο Μονακό, στο οποίο βρίσκεται το διαμέρισμα, είναι η “ναυαρχίδα των Μονεγάσκων” και αποτελεί ένα μεγάλης κλίμακας έργο των σχεδιαστών. Αυτή η πολυτελής πολυκατοικία αντανακλά το DNA των Humbert & Poyet και περιλαμβάνει την επανεφεύρεση παραδοσιακών αντιλήψεων πολυτέλειας, που εδώ έχουν αποδοθεί με έναν σύγχρονο τρόπο.

“Είναι ένα φαντασμαγορικό στιλ, που εκφράζει τη διάθεση για ζωή και δεν αποκλείει τίποτα. Δουλέψαμε με υλικά και με υφές και παίξαμε με τους συνδυασμούς προκειμένου να πετύχουμε κάποια εφέ. Δώσαμε σημασία και στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Σχεδιάσαμε τους κοινόχρηστους χώρους σε ολόκληρη την πολυκατοικία, συμπεριλαμβανομένου του spa, καθώς και το διπλό αυτό διαμέρισμα”, εξηγεί ο Humbert.

Humbert & Poyet: Art deco, μοντερνισμός & χολιγουντιανή κομψότητα

Ένα έργο από το μηδέν

“Ξεκινήσαμε να μελετάμε πριν από χρόνια αυτό το έργο, από το μηδέν. Στους εσωτερικούς χώρους δίνεται έμφαση στις λείες, στιλπνές, αστραφτερές επιφάνειες και ιδιαίτερη προσοχή στα υλικά και τη λειτουργικότητα. Το γκαράζ στάθμευσης από μόνο του είναι μια εκπληκτική άσκηση στο σύγχρονο design.

Το διαμέρισμα διαθέτει τέσσερα υπνοδωμάτια και τέσσερα μπάνια, και έχει δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν. Για παράδειγμα, συνδυάσαμε ένα συγκεκριμένο ξύλο με ορείχαλκο ή χρησιμοποιήσαμε μάρμαρο με τρεις διαφορετικούς τρόπους και τρεις διαφορετικές υφές (λείο, ανεπεξέργαστο και σφυρηλατημένο)”, συμπληρώνει o Poyet.

Iσορροπία ανάμεσα στην τέχνη και στο design

Πέρα από τα μοναδικά, παγκόσμιας ακτινοβολίας έργα τέχνης των ιδιοκτητών, προστέθηκαν και κάποια icon design κομμάτια, όπως το εντυπωσιακό φωτιστικό των Bouroullec. Αν και ολόκληρο το σπίτι είναι εντυπωσιακό, ο Poyet δεν μπορεί παρά να ομολογήσει τη δική του προτίμηση. “Ό αγαπημένος μου χώρος είναι η τραπεζαρία, γιατί είναι απίθανη και μοναδική. Το σκούρο μαρμάρινο δάπεδο δίνει μια δραματική αίσθηση όταν συνδυάζεται με τη θέα στο Μονακό.”

“Όι χάλκινοι τοίχοι που αλλάζουν τόνους στο βραδινό φως κάνουν ακόμα πιο συναρπαστικό το αποτέλεσμα. Είμαστε πολύ περήφανοι γιατί καταφέραμε να δημιουργήσουμε μία πολύ όμορφη ισορροπία ανάμεσα στην τέχνη και το design. Όλα λειτουργούν μαζί. Η πρόκληση ήταν να κάνουμε το μέρος να δείχνει γεμάτο ζωή μέσα σε αυτό το σύγχρονο κτίριο”, λέει ο Humbert.


Φωτογραφίες Francis Amiand.

Κείμενο της Νταϊάνας Σαλεβουράκη στο περιοδικό Maison & Décoration / Χειμώνας 2022-2023.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here