Η Εύη Σταθάτου μιλά για την οικογένεια στην Ελλάδα της κρίσης και το πρώτο της βιβλίο

Είναι μία δυναμική γυναίκα, καταξιωμένη στον χώρο του blogging με σημαντικές συνεργασίες με μεγάλες εταιρίες και παράλληλα μητέρα τριών αγοριών.  Πριν από τρία χρόνια ίδρυσε το mytwins.gr , ένα blog με άρθρα και ιστορίες για δίδυμα και τις τελευταίες εβδομάδες τα σαββατοκύριακα  την βλέπουμε στην πρωινή εκπομπή του ALPHA.  Αλλά μας περιμένουν κι άλλες εκπλήξεις στο μέλλον…

Ας ξεκινήσουμε από τις τελευταίες εξελίξεις στην επαγγελματική σας πορεία…

Εδώ και λίγο καιρό κάνω κάποιες guest εμφανίσεις στην πρωινή εκπομπή του Alpha  “Σπίτι μου Σπιτάκι μου”, που προβάλλεται κάθε Σαββατοκύριακο, με μια νέα στήλη που απευθύνεται στους γονείς και στα παιδιά. Σε κάθε εκπομπή συζητάμε μαζί με ειδικούς διαφορετικά θέματα που απασχολούν εμάς τους γονείς στην ανατροφή των παιδιών μας. Όλο αυτό είναι για μένα μια καινούρια εμπειρία που την απολαμβάνω πολύ και εύχομαι να πάει καλά.

Έχετε μία εντυπωσιακή επαγγελματική πορεία στην επικοινωνία και τα τελευταία 3 χρόνια έχετε ένα site που ασχολείται με τα δίδυμα. Πως έγινε αυτή η αλλαγή πορείας;

Έχω σπουδάσει Γερμανική Φιλολογία και έχω κάνει μεταπτυχιακά στις Ευρωπαϊκές Σχέσεις και στο Marketing & Επικοινωνία. Η αλήθεια είναι ότι μου άρεσε πάντα να σπουδάζω και να μαθαίνω νέα πράγματα. Για την ακρίβεια και τώρα παρακολουθώ ένα online πρόγραμμα σπουδών στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, με τίτλο “Ψυχοπαιδαγωγική &Συμβουλευτική”, το οποίο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο και για την γονεϊκή μου ιδιότητα αλλά και για τη σημερινή δουλειά μου, ως δημιουργός του mytwins.gr. Ο λόγος που εγκατέλειψα πριν από δύο χρόνια την καριέρα μου ως στέλεχος επικοινωνίας μιας μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας, είναι γιατί αισθανόμουν έντονα την ανάγκη να δημιουργήσω κάτι δικό μου, που να σχετίζεται άμεσα με την αγάπη μου για τα παιδιά μου, την έμπνευσή μου δηλαδή…

Πέρα από την προφανή διαφορά του να μεγαλώνεις συγχρόνως 2 παιδιά αντί του ενός, ποιες άλλες είναι οι δυσκολίες στην καθημερινότητα;

Δυσκολίες υπάρχουν πάντα όταν μεγαλώνεις παιδιά, είτε είναι ένα είτε περισσότερα, της ίδιας ή διαφορετικής ηλικίας. Η διαφορά με τα δίδυμα είναι ότι η σχέση είναι από τη φύση της πιο ιδιαίτερη, με τα καλά και τα κακά της. Το δέσιμο είναι μεγάλο και πολύ δυνατό, οπότε οι γονείς των διδύμων έχουν από τη μια να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κοινωνικοποιηθούν και να ανεξαρτητοποιηθούν, να μην μεγαλώνουν δηλαδή το ένα στη σκιά το άλλου, και από την άλλη να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό που έχουν μεταξύ τους τα δίδυμα. Αυτή πιστεύω ότι είναι και η πρόκληση του να μεγαλώνεις δίδυμα παιδιά… Όμως νιώθω την ανάγκη να πω ότι η ζωή με τα δίδυμα παιδιά είναι μαγική, και όσοι έχουν την χαρά να την βιώνουν, είμαι σίγουρη ότι αισθάνονται το ίδιο.

Φαντάζομαι ότι είναι πολύ λεπτές και οι ισορροπίες στην ψυχολογία;

Ναι είναι αλήθεια ότι είναι λεπτές οι ισορροπίες, γιατί όπως έλεγα, η σχέση τους είναι ιδιαίτερη. Ιδίως τα μονοζυγωτικά δίδυμα, όπως είναι τα δικά μου, αντιμετωπίζουν δυστυχώς, αναπόφευκτα βέβαια, καθημερινές συγκρίσεις από το οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, που εντείνουν τον μεταξύ τους ανταγωνισμό. Για τα δίδυμα όλα πρέπει να είναι δίκαια μοιρασμένα…. από την ίση ποσότητα πορτοκαλάδας στα ποτήρια τους μέχρι το χρόνο που θα κρατήσει η αγκαλιά της μαμάς.

Όμως μέσα στο site υπάρχει και eshop στο οποίο μπορεί να βρει κανείς και ρούχα για δίδυμα που σχεδιάζετε εσείς;

Είναι μια καινούρια προσπάθεια, μια ιδέα που είχα να δημιουργήσω βρεφικά ρούχα και αξεσουάρ για δίδυμα μωράκια. Η συλλογή που φέρει το όνομα του site, λέγεται myTwinsby Evi Stathatou. Μέσα στο eshop αλλά και σε κάποια συνεργαζόμενα καταστήματα, θα βρει κανείς φορμάκια, t-shirts, πυτζάμες, αξεσουάρ για τους μικρούς δίδυμους φίλους μας αλλά και κάποιες προτάσεις για τη μαμά διδύμων. Όλα τα ρούχα παράγονται στην Ελλάδα και είναι 100% βαμβακερά.

12718348_10153958871701639_6180868291464937160_n 1

 Μέσα σε όλα αυτά, γράψατε κι ένα βιβλίο σε συνεργασία με τις εκδόσεις Διόπτρα;

Ναι, πράγματι έγραψα ένα βιβλίο. Ήταν κάτι που το ήθελα πάρα πολύ, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι θα το τολμήσω τόσο άμεσα. Όμως κατάφερα και το ολοκλήρωσα σε μια δύσκολη περίοδο για μένα και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό! Δεν μπορώ όμως να αποκαλύψω άλλες λεπτομέρειες για το βιβλίο ακόμη. θα το δείτε σύντομα στα ράφια των βιβλιοπωλείων!

Υπάρχει χρόνος για τον εαυτό σας; Δεν χρειάζεστε κι εσείς στιγμές διαλείμματος;

Χρόνος υπάρχει, αλλά είναι πολύ περιορισμένος. Ίσως βέβαια έτσι τον εκτιμώ και περισσότερο. Δεν παραπονιέμαι καθόλου. Η καθημερινότητα μου με τα παιδιά, όσο κουραστική και αν είναι κάποιες φορές, με γεμίζει πάρα πολύ, – άλλωστε εγώ την επέλεξα! – . Με τη δουλειά μου, έτσι όπως είναι αυτή τη στιγμή, αισθάνομαι πολύ δημιουργική, γνωρίζω νέο κόσμο, κάνω καινούριες συνεργασίες και έχω και την ευελιξία που πάντα ήθελα σε σχέση με την οικογένειά μου. Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά αυτό που ονειρευόμουν πάντα είναι να είμαι ανεξάρτητη, να θέλω να πάω και να απολαύσω τη σχολική γιορτή των παιδιών μου και να μπορώ να πάω χωρίς να ρωτήσω κανέναν!

Τι είναι αυτό που σας δίνει δύναμη μέσα σε μια Ελλάδα της κρίσης;

Οι εικόνες είναι άσχημες…. Οι ειδήσεις είναι απογοητευτικές…. Δύναμη παίρνω καθημερινά από τα παιδιά μου, από το πρωινό φιλί όταν φεύγουν για το σχολείο και από την αγκαλιά όταν επιστρέψουν. Και τη μεγαλύτερη δύναμη την παίρνω από τον άντρα μου, που είναι πάντα εκεί για μένα και με στηρίζει, χωρίς να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας, σε μια καινούρια προσπάθεια σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και απογοητευτικό περιβάλλον. “Όμως τελικά, η δικλείδα ασφαλείας είμαστε εμείς”, μου είπε πρόσφατα σε μια στιγμή δικής μου απογοήτευσης, δείχνοντας μου τα παιδιά. Αν είμαστε καλά και ενωμένοι, θα είμαστε μια χαρά!

Πως βλέπετε την εξέλιξη της οικογένειας στην επόμενη δεκαετία;

Βλέπω καθημερινά τα παιδιά μου να μεγαλώνουν, τους μεγάλους γιους μου να αλλάζουν σιγά σιγά ηλικιακή φάση και να μπαίνουν στην προεφηβεία. Βλέπω και τον μικρό μας που έγινε και αυτός παιδάκι, συμμετέχει, απαιτεί, συνεργάζεται. Και έτσι όπως τους χαζεύω, σκέφτομαι πως θα είναι σε λίγα χρόνια… όταν θα τελειώνουν το σχολείο, θα είναι πια μεγάλοι άντρες και θα κάνουν τα δικά τους ξεκινήματα. Υγεία εύχομαι, μόνο αυτό, γιατί σε όλα τα άλλα μπορούμε να βάλουμε και εμείς το χεράκι μας. Υγεία, σωματική και ψυχική.

Τέλος, τι σημαίνει για εσάς Beauté;

Λατρεύω την ομορφιά και τη γυναικεία περιποίηση. Και είμαι από τις γυναίκες, που ενώ πια ο χρόνος αλλά και τα χρήματα είναι πολύ περιορισμένα, προσπαθώ να προσέχω το εαυτό μου, να αθλούμαι, να τρώω σωστά και να φροντίζω το πρόσωπό μου. Και έτσι νιώθω καλά με μένα και πιστεύω ότι το εκπέμπω και στην οικογένειά μου. Η χειρότερη ατάκα που ακούω – δυστυχώς συχνά – είναι να λένε για μια γυναίκα που έχει κάνει παιδιά, “ Για μαμά με δύο / τρία παιδιά, καλή είσαι!” . Με εξοργίζει αυτή η στάση! Όλες οι γυναίκες παντρεμένες ή μη, με παιδιά ή χωρίς, μπορούμε να είμαστε αυτό που εμείς θέλουμε για τον εαυτό μας! Η δική μου Beauté πάντως είναι ένα υγιές και ισορροπημένο μοντέλο γυναίκας για τα παιδιά μου και θέλω να πιστεύω ότι μέχρι σήμερα καταφέρνω να είμαι…

Μπορείτε να ακολουθήσετε την Εύη Σταθάτου στο fb στο Evi’s Stories και στο instagram ως @evistathatou

photocreditsDenia Kokoroskou , clothes:  Posh Boutique 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here